Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Josefin Vargö

Josefin Vargö, dizajnerka iskustva (experience designer) iz Švedske, iskoristila je priliku da pred kraj svog rezidencijalnog boravka u Novoj Iskri predstavi svoj projekat Taste the Change of Frequencies

23 Nov

Datum

Ponedeljak, 23. novembar

Predavač

Josefin Vargö

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Diagonala 2.0

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O prezentaciji

U okviru dvomesečnog gostovanja u Beogradu, imala je priliku da se upozna sa bogatom gastronomskom i dizajnerskom scenom glavnog grada, kao i da se predstavi kroz predavanja u Novoj Iskri i na Fakultetu za medije i komunikacije. Josefin je gost programa Designer in Residence, koji od 2014. godine organizuje boravke švedskih dizajnera u Beogradu i srpskih dizajnera u Malmeu, kroz saradnju sa Novom Iskrom, Švedskim instititutom, Ambasadom Švedske u Beogradu, IASPIS­om, Form/ Design Center, Univerzitetom u Malmeu i kulturnim centrom Stpln.

Ovom prilikom, u saradnji sa kuvarom Diagonale Nikolom Nikolićem, Josefin je pripremila jednu od verzija svog projekta Taste the Change of Frequencies, u okviru koga su posetioci pozvani da osete promenu ukusa hrane pod uticajem različitih zvučnih frekvencija.

Već je poznato da niske frekvencije utiču na percepciju gorčine, dok ljudima dok lete avionom posebno prija sok od paradajza. Upravo su ovakvi zaključci istraživača polazišta za njene kreativne projekte i perofmanse koje je do sada predstavljala širom sveta, a ovaj projekat je proteklog leta bio predstavljen i na renomiranom Danskom festivalu Roskilde.

Predavač

Josefin Vargo

Josefin Vargö

Dizajnerka

Dolazi nam iz Švedske, iskoristila je priliku da pred kraj svog rezidencijalnog boravka u Novoj Iskri predstavi svoj projekat Taste the Change of Frequencies u restoranu Diagonala 2.0.

Fokusirana na projekte koji se tiču hrane, i različitih konteksta u kojima hrana može biti značajan deo novog, drugačijeg iskustva. Bazirana je u Stokholmu, gde je diplomirala na Konstfack univerzitetu, nakon što je veći deo života proveela u Japanu, Americi, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Libiji. Trenutno radi kao freelance dizajner i sarađuje sa velikim brojem različitih umetnika i dizajnera, radeći za klijente kao što su Nike, AWB, Converse, Norah, Media Surf Communications, Häberlein & Maurer, The Singleton, Roskilde Festival ili Byggstudio. Josefin je ko­osnivač UNDERVERK platfome za iskustveni dizajn, u Stokholmu, koji pruža konsultantske usluge u okviru iskustvenog dizajna kao i menadžerske usluge.