Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Mlada balkanska arhitektura

SuperProstor (www.superprostor.com), portal za arhitekturu i kulturu prostora je otvorena i dinamična arhitektonska platforma koja pronalazi, prikazuje i analizira vrednosti u srpskoj i regionalnoj savremenoj arhitektonskoj praksi.

26 Jun

Datum

Četvrtak, 26. jun

Predavač

/

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan

O predavanju

Osnovali su ga početkom 2012. mladi arhitekti Relja Ivanić (urednik fotografije) i Kosta Mijić (glavni urednik), da bi danas u uređivanju i produkciji sadržaja u većoj ili manjoj meri učestvovalo desetak saradnika.

Portal okuplja, podstiče i promoviše pre svega mlade arhitekte, otvarajući im medijski  i profesionalni prostor.  Osim praćenja događaja, konkursa i kritičkog pogleda na procese u prostoru kroz uporedne analize, foto-reportaže, intervjue, prikazom aktuelnih realizacija stvaramo bazu podataka arhitekture u regionu, kao podlogu za informisanje, analize, i promociju struke. Arhitektura se tretira isključivo u odnosu na sopstveni prostorni i vremenski kontekst.

SuperProstor teži da bude oslonac za promociju, razumevanje i prihvatanje arhitekture kao ozbiljne društvene teme od interesa za najširu javnost. Stoga je portal već uzeo učešće u brojim konferencijama i festivalima, koje često prati intervjuima saistaknutim autorima i stručnim izveštajima. Jedna od specifičnosti ovog sajta je i da pomno prati arhitektonske i urbanističke konkurse koji se sprovode u zemlji i regionu, uz analize, detaljne izveštaje o njihovim rezultatima i prateće komentare sve šire zajednice korisnika i publike koja je aktivna na sajtu.

U vreme kada su informacije o kretanjima na svetskoj arhitektonskoj sceni dostupnije nego ikad, sve manje se bavimo sobom i svojim okruženjem.

U njemu ipak, pomalo skriveno od očiju javnosti, kako stručne tako i laičke, deluje niz interesantnih mladih arhitekata koji vuku napred. Upravo oni će biti akteri predavanja naslovljenog Mlada balkanska arhitektura, kroz koje će urednici SuperProstora Kosta Mijić i Relja Ivanić pokušati da prikažu i analiziraju šta (g)rade mladi arhitekti na Balkanu, šta nam je zajedničko sa susedima a šta nas razlikuje od njih, kao i šta jedni od drugih možemo naučiti. A sve to u potrazi za odgovorom na pitanje šta je potrebno da bi generacija mladih arhitekata bila ozbiljno shvaćena i formirala jednu koherentnu scenu koja zna kuda ide.