Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
3 Oktobar 2019

Designer in Residence 2019

U saradnji sa Švedskim institutom, 2014. godine Nova Iskra učestvuje u kreiranju platforme Create in Residence, čiji je sastavni deo program Designer in Residence. Iz godine u godinu programu se priključuju nove organizacije, pa su tokom prethodnih godina razvijane saradnje i sa Slovačkom, Nemačkom i Francuskom. Ove godine Nova Iskra sarađuje sa organizacijom IASPIS iz Stokholma, koja je posvećena umetničkim rezidencijama i na taj način kreiranju kulturnog dijaloga između Švedske i drugih zemalja.

U ovogodišnjem programu učestvuje David Ohlsson koji će tokom rezidencijalnog boravka u Beogradu provesti dva meseca.

U svom umetničkom opusu David istražuje koncepte mitologije i ekologije kroz poetične precizno izvedene instalacije u kojima suprotstavlja prirodu i kulturu. Sa jedinstvenom pažnjom na detalje i veštom kombinacijom materijala, Davidovi radovi uključuju izrađene, kultivisane proizovde koji su nastali kao rezultat industrijskog dizajna, koje umetnik dekonstruiše i postavlja u simbiozu ili opoziciju. Radeći sa temama kao što su ljudsko postojanje i duhovnost, njegov rad je pregovaranje između današnjeg urbanog života i želje za nečim transcendentnim.

David Ohlsson često izlaže kao deo umetničkog dueta sa umetnicom Ditt-Cilinn.

Tokom boravka u okviru rezidencijalnog programa David će imati izložbu u galeriji Transformart (26-31. oktobra 2019), a tokom novembra planiran je javni razgovor sa umetnikom.

David Ohlsson je diplomirao na Royal Institute of Art u Stokholmu, dok je master studije završio na California College of the Arts u San Francisku. Nosilac je Barclay Simpson Award za 2013. Godinu kao i Murphy & Cadogan Fellowship Award and Scholarship u 2012. godini. Svoje radove je izlagao na samostalnim izložbama u Stokholmu, Torinu, Los Anđelesu, Roterdamu, Briselu, Geteburgu i San Francisku, i značajnim grupnim izložbama kao što su Göteborg International Biennial for Contemporary Art, Nordic Contemporary Art Collection, Sculpture Unleashed i mnogim drugim. David Ohlsson često radi i izlaže kao deo umetničkog dueta sa umetnicom Ditt-Cilinn.

Pozovamo vas da pratite naše programe javnog predstavljanja ovogodišnjeg programa Designer in Residence.