Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
1 Jun 2015

Nova Iskra na festivalu Željezara

Nova Iskra će imati zadovoljstvo da se predstavi na drugom izdanju FestivalaŽeljezara koji se održava od 1. do 7. juna na različitim lokacijama grada Siska. Većina festivalskog programa odvija se u industrijskoj zoni nekadašnje fabrike – Institut Željezara, naselju Caprag, kao i okolnim javnim prostorima.

Osnovni cilj Festivala Željezara, koji je pokrenut 2014. godine, jeste da Sisku povrati status koji je nekada imao – da ponovo postane živo mesto kulturne razmene i proizvodnje. U tom procesu centralno mesto simbolički zauzima Željezara čije se širenje i dopuna podudara s razdobljem najjačeg urbanog razvoja Siska (1955.–1980.).

Program ovogodišnjeg festivala je umetnički i aktivistički, i rezultat je celogodišnje saradnje festivalskih partnera – profitnih i neprofitnih organizacija u području kulture kao što su umetničke organizacije Nevidljivi Sisak, Galerije Miroslav Kraljević, kreativne agencije Lab 852, KontraAkcije, umetnika Marijana Crtalića i kustosice Nataše Kadin. U sedam festivalskih dana održaće se brojne radionice, umetničke rezidencije, predavanja, performansi, tribine, izložbe, predstavljanja istraživačkih studija, različiti tematski obilasci grada Siska kao i nekoliko muzičkih izvedbi.

Bitan deo programa čini Inkubator Željezara, u organizaciji LAB 852, sastavljen od niza predavanja, otvorenih diskusija, predstavljanja relevantnih regionalnih i evropskih primjera inkubatora iz Beograda i Nanta, radionica za decu, mlade i odrasle, te sasvim posebnog muzičkog inkubatora – European Music Incubator za razvoj karijera mladih muzičara.

Nova Iskra će se predstaviti u okviru programa Inkubator Željezara i prezentovati svoj dosadašnji rad i projekte kroz prezentaciju programskog menadžera Relje Bobića, u utorak 2. Juna od 19 h.