Programs

Predavanje
12 Oct 2017
U okviru četvrtog ciklusa rezidencijalnih programa za dizajnere, arhitekte i druge autore pod nazivom Designer in Residence, Nova Iskra predstavlja svog prvog ovogodišnjeg gosta, istaknutog švedskog dizajnera čiji je rad fokusiran na industrijski dizajn. Kristoffer Sundin će tokom oktobra i novembra boraviti i raditi u Beogradu.
Predavanje
07 Sep 2017
Tokom septembra meseca, Nova Iskra počinje svoju petu programsku sezonu. Prvo predavanje i kurs posvećeni su domenima muzike i tehnologije, kroz prvi edukativni program na našim prostorima posvečen modularnim sintisajzerima.
Predavanje
08 Jun 2017
Nova Iskra ima zadovoljstvo da predstavi predavanje Vesne Stojaković i Bojana Tepavčevića, predavača na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koji su aktivni u okviru Centra za digitalni dizajn, osnovanom pri ovom fakultetu.
Predavanje
27 Apr 2017
U okviru obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije, Ambasada Švedske u Beogradu od 20. do 26. aprila predstavlja program događaja posvećenim hrani. Deo programa se odvija i u Novoj Iskri, gde će se u četvrtak 27. aprila održati dva predavanja.
Predavanje
10 Apr 2017
Greg Gage, istaknuti američki neuro-naučnik, ponovo je u Novoj Iskri i ovog puta se fokusira na neurologiju biljaka, što će predstaviti u svom interaktivnom predavanju pod nazivom Signalizacija i ponašanje biljaka.
Predavanje
23 Mar 2017
Poslednje javno predavanje u okviru ovogodišnjeg ciklusa NELT Edukativnog programa održaće istaknuti “medijski umetnik” iz Nemačke Niklas Roy, koji je u svom radu bavi odnosom umetnosti i tehnologije, prvenstveno kroz kreaciju interaktivnih, mehaničkih instalacija.
Predavanje
09 Mar 2017
U četvrtak, 9. marta sa početkom u 18 h u sklopu Dizajn menadžment kursa, u Novoj Iskri će biti održano predavanje Gigodesign & dizajn menadžment uvaženog gosta iz Slovenije Mihe Klinara.
Predavanje
22 Feb 2017
Četvrto javno predavanje iz ciklusa NELT Edukativnog programa održaće dr Iva Čukić, ko-osnivačica i članica kolektiva Ministarstvo prostora, koje se bavi pitanjima razvoja gradova, urbanim transformacijama i politikama.
Predavanje
10 Feb 2017
Ovog petka,10. februara sa početkom u 18 h u sklopu Studija zajedničkog u Novoj Iskri se održava poslednje javno predavanje ‘Ekonomske i društvene uvjetovanosti (samo)upravljanja: javni sektor i razvoj’, Toni Pruga.
Predavanje
09 Feb 2017
Treće javno predavanje iz ciklusa NELT Edukativnog programa održaće dr Đorđe Krivokapić, programski direktor Share Fondacije i asistent na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.
Predavanje
19 Jan 2017
U sklopu Studija zajedničkog u Novoj Iskri se održava peto javno predavanje ‘Tehnološki razvoj i postkapitalistička tranzicija‘ Tomislava Medaka.
Predavanje
19 Jan 2017
U sklopu Studija zajedničkog se održava četvrto javno predavanje koje će se održati kroz dva predavanja: ‘Infrastruktura mreže kao commons i pravo na hibridni grad: od mreža zajednice do off-the-cloud priručnika’ i ‘Hibridni trotoar kao urbani commons’.
Predavanje
10 Jan 2017
U sklopu Studija zajedničkog će se održava treće javno predavanje ‘Rad je commons: Preuzimanje radnog mesta i samoupravljanje kao antogonističke prakse’, Theodoros Karyotisa.
Predavanje
29 Dec 2016
Brano Frk, drugi po redu autor iz Slovačke koji je gost nove Iskre u 2016. godini, predstaviće svoj profesionalni fokus u okviru ovonedeljnog programa.
Predavanje
23 Dec 2016
U okviru drugog ciklusa NELT Edukativnog programa realizovana je, sedma po redu radionica pod nazivom Improvizovani performans.
Predavanje
20 Dec 2016
U okviru drugog ciklusa NELT Edukativnog programa polaznicima programa predstavio se Škart kolektiv.
Predavanje
16 Dec 2016
U okviru NELT Edukativnog programa, Nova Iskra ima zadovoljlstvo da predstavi predavanje Uroša Krčadinca, istraživača i umetnika u oblasti digitalnih medija.
Predavanje
15 Dec 2016
U okviru programa Designer in Residence, tokom decembra u Novoj Iskri gostuje francuski medijski umetnik Adelin Schweitzer, uz podršku Francuskog instituta.
Predavanje
02 Dec 2016
U sklopu Studija zajedničkog u Novoj Iskri se održava drugo javno predavanje ‘Alati za saradnju i kolaboraciju - Protok resursa i konstruktivni pristupi u zajednici’’, Felipea Duartea iz Berlina.
Predavanje
01 Dec 2016
Nova Iskra ima zadovoljstvo da u okviru svog redovnog edukativnog programa predstavi predavanje Nikole Tošića, renomiranog brend strategista i osnivača kompanije BEMapps koja stoji iza istoimenog softvera namenjenog menadžmentu i analizi brendova.
Predavanje
24 Nov 2016
U okviru trećeg ciklusa rezidencijalnih programa za dizajnere, arhitekte i druge mlade kreativne profesionalce, Nova Iskra predstavlja slovačkog dizajnera Františeka Totha, koji tokom novembra boravi i radi u Beogradu.
Predavanje
14 Nov 2016
U Novoj Iskri zvanično počinje program Studije zajedničkog, sa prvim javnim predavanjem ‘’Teorijski izazovi kraja kapitalizma i putanje alternativa danas’’, Aleksandra Matkovića.
Predavanje
14 Nov 2016
Poslednje predavanje, u okviru programa "ODRŽIVI KONCEPTI ZA ŽIVOT I RAD" biće realizovano. Predavanje na temu Osnaživanje sela, predstaviće Dragana Tomić Pilipović, osnivač CDOP-a i Rural HUB-a u selu Vrmdža kod Sokobanje. Ulaz je slobodan.
Predavanje
10 Nov 2016
Peto u nizu, predavanje, u okviru programa "ODRŽIVI KONCEPTI ZA ŽIVOT I RAD" biće realizovano. Predavanje na temu Održivi život kod kuće, predstaviće Tijana Mirković, Menadžer internih komunikacija, IKEA Jugoistočna Evropa. Ulaz je slobodan.
Predavanje
03 Nov 2016
Četvrto u nizu, predavanje, u okviru programa "ODRŽIVI KONCEPTI ZA ŽIVOT I RAD" biće realizovano.
Predavanje
27 Oct 2016
Treće u nizu, predavanje, u okviru programa "ODRŽIVI KONCEPTI ZA ŽIVOT I RAD" biće realizovano. Predavanje na temu Zelene transformacije grada – od betona do bašte, predstaviće Sabina Kerić.
Predavanje
20 Oct 2016
U okviru trećeg ciklusa rezidencijalnih programa za dizajnere, arhitekte i druge autore, Nova Iskra predstavljam istaknute švedske dizajnere čiji je rad fokusiran na fotografiju i objavljivanje konceptualnih i umetničkih knjiga.
Predavanje
19 Oct 2016
Drugo u nizu, predavanje, u okviru programa "ODRŽIVI KONCEPTI ZA ŽIVOT I RAD" biće realizovano. Predavanje na temu IKEA Strategija održivog razvoja: ljudi i planeta, predstaviće Irena Dobosz, Menadžer za održivi razvoj i korporativne komunikacije (IKEA Jugoistočna Evropa).
Predavanje
06 Oct 2016
Nova Iskra i IKEA udružuju snage kako bi pokrenuli bitne teme iz domena održivog razvoja pokretanjem specijalnog programa "ODRŽIVI KONCEPTI ZA ŽIVOT I RAD"
Predavanje
04 Jul 2016
Kompanija Nordeus, u saradnji sa Novom Iskrom, 14. jula organizuje UI/UX meetup sa dizajn timom koji je zaslužan za razvoj korisničkog iskustva za potrebe najpoznatije online fudbal-menadžer igre “Top Eleven».
Predavanje
20 Jun 2016
Tokom juna, za polaznike Nelt edukativnog programa organizovana je grupna poseta izložbi posvećenoj Mihajlu Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije.
Predavanje
20 May 2016
U okviru NELT edukativnog programa, biće održano gostujuće predavanje profesora Fakulteta za medije i komunikacije Jovana Čekića pod nazivom “Avangarda kao eksperiment sa realnim”. Predavanje će biti održano u Novoj Iskri i otvoreno je za javnost.
Predavanje
19 May 2016
U okviru kursa “3D štampa i digitalna fabrikacija”, bavimo se specifičnostima ovog domena kroz praktičan rad i gostujuća predavanja. Dr Ivana Gađanski, jedna od najših najistaknutijih naučnica, će predstaviti predavanje posvećeno 3D bioštampi tkiva i organa, a predavanje je besplatno i otvoreno za javnost.
Predavanje
18 May 2016
Nova Iskra predstavlja jedan u nizu razgovora o scenskom dizajnu u saradnji sa SCEN-om. Ovaj razgovor će se fokusirati na iskustva sa Praškog kvadrijenala 2015. godine i vodiće ga Dragana Vilotić kroz razgovor sa Radivojem Dinulovićem
Predavanje
12 May 2016
Ovog meseca nastavljamo ciklus razgovora “Dizajn - motor tržišne konkurentnosti“, kroz koji se predstavljaju uspešne priče domaćih brendova i kompanija koje ostvaruju uspehe kroz saradnju sa istaknutim kreativcima i dizajnerima. Ovog meseca u gostima su Little Blue Pot i Coba&Associates.
Predavanje
28 Apr 2016
Ovog meseca Nova Iskra nastavlja saradnju sa inostranim univerzitetima kroz gostujuće predavanje profesorke sa Univerziteta za primenjenu umetnost u Beču (Dieangewandte), koja će predstaviti model urbane obnove grada Beča i ulogu umetnosti u tom procesu
Predavanje
17 Mar 2016
Ovog meseca nastavljamo ciklus razgovora “Dizajn - motor tržišne konkurentnosti“, kroz koji se predstavljaju uspešne priče domaćih preduzeća u četvrtak upoznajte se sa pričom prve srpske kraft pivare, i degustirajte njihova nova iznenađenja
Predavanje
03 Mar 2016
Nova Iskra ima veliko zadovoljstvo da predstavi predavanje Fab Inicijative, neprofitne organizacije koja se bavi osnivanjem fab labova i pružanjem podrške preduzetništvu u nauci i kulturi (STEAM).
Predavanje
25 Feb 2016
U okviru programa #gamedev is not (that) hard ove nedelje biće održano predavanje Hernana Lopeza "How to start making games... and how to finish them".
Predavanje
18 Feb 2016
Nova Iskra u februaru započinje programski ciklus koji ima za cilj da prikaže najuspešnije saradnje kompanija (malih i srednjih preduzeća) i vodećih domaćih kreativnih timova, agencija i art direktora.
Predavanje
28 Jan 2016
Kroz predavanje "Karkatag kolektiv – Aktuelnosti", članovi ovog umetničkog kolektiva će pričati o svom dosadašnjem radu i novim projektima nakon osvajanja prestižnih nagrada na svetskom nivou tokom 2015. godine, kao i o specifičnim iskustvima u radu sa publikom
Predavanje
21 Jan 2016
Osnivač zapaženog studija Superawesome, UX i UI dizajner, će nam približiti aktuelne teme i izazove iz domena dizajna interfejsa u predavanju naslovljenom Borba za život na Webu danas.
Predavanje
24 Dec 2015
U svom predavanju pod nazivom "How Internet of Things challenges it's application developer" tim koji stoji iza AllThingsTalk će prezentovati ovu platformu za generisanje novih projekata i hardversku izradu protototipova, kao i sam proces rada.
Predavanje
17 Dec 2015
Nova Iskra ima zadovoljstvo da predstavi završnu prezentaciju međunarodnog projekta Smart Living Challenge. Lokalni SLC tim se tokom tromesečnog mentorskog programa bavio temama održivog razvoja
Predavanje
03 Dec 2015
U saradnji sa Centrom za scenski dizajn SCEN, Nova Iskra ima zadovoljstvo da predstavi predavanje Kate Burnett, nagrađivane pozorišne dizajnerke, počasnog sekretara Udruženja britanskih pozorišnih dizajnera i profesora Nottingham Trent University
Predavanje
19 Nov 2015
Predavanje naslovljeno Sensory experiences and enhanced realities prezentuje rad predavača tokom poslednjih pet godina. Fokus predavanja je na interaktivnom biofeedback dizajnu i istraživanju relacija između psihologije, geometrije, zvuka, boje i harmonije.
Predavanje
12 Nov 2015
Predavanje “Localhost” slovačkog dizajnera Štefana Noskog iz studija MEJD, biće održano u Novoj Iskri. Štefan tokom novembra boravi u Beogradu i Novoj Iskri u okviru rezidencijalnog programa razvijenog u saradnji sa slovačkom platformom Creative Industry Košice
Predavanje
06 Nov 2015
Nova Iskra ove nedelje ima zadovoljstvo da predstavi L’atelier U-Zehn, švajcarski kolektiv i platformu za podršku kreativnih profesionalaca i studenata. U-Zehn je takođe i coworking prostor namenjen kreativcima, koji okuplja grafičke dizajnere, ilustratore, fotografe, video umetnike i programere.
Predavanje
05 Nov 2015
U predavanju naslovljenom From ice to wild boar - material focus and sustainable choices, Julia će prezentovati svoj rad i pričati o odlukama koje usmeravaju njen dizajn proces.
Predavanje
29 Oct 2015
Predavanje “Zemljana arhitektura” koje će prezentovati Dragana Kojičić, arhitekta i jedna od vodećih stručnjaka iz domena ekološke gradnje, sa fokusom na značaj i moguće primene prirodnih materijala u izgradnji modernih objekata.
Predavanje
23 Oct 2015
U okviru završnice Bricolage Lab Experimental Design kampa, u petak 23. oktobra biće održano predavanje “Reconnecting Producers & Consumers: The Case of Fashion”, koje će prezentovati Sarah Ditty, urednica magazina SOURCE Intelligence iz Londona.
Predavanje
22 Oct 2015
U svom predavanju naslovljenom Designing the immaterial, Josefin Vargö će predstaviti svoj dosadašnji rad kao dizajnerke iskustva i kustoskinje. Josefin je deo programa Designers in Residence, koji od 2014. godine zajednički realizuju Nova Iskra i Švedski institut.
Predavanje
21 Oct 2015
Biće održano predavanje Biance Cappello, profesorke sa prestižnog dijzan fakulteta IED iz Milana i istoričarke juvelirstva i kostimografije. Predavanje “Unusual materials in the Fashion Design” predstavlja se u saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom, u okviru Bricolage Lab dizajn kampa
Predavanje
16 Oct 2015
Rails Girls Beograd, srpski ogranak globalne zajednice koja devojke i žene upoznaje sa osnovama web programiranja, organizuje specijalan program u petak povodom Ada Lovelace Day-a. Kroz prezentacije i razgovor predstaviće se naše uspešne naučnice i žene koje su aktivne u IT sektoru
Predavanje
15 Oct 2015
Predavanje “Imperial Designs” Paula Curriona, britanskog konsultanta, novinara i pisca koji u gostuje u okviru Bricolage Lab Experimental Design kampa će biti posvećeno različitim aspektima prilagođavanja promenama u okviru dizajn procesa
Predavanje
09 Oct 2015
Predavanje kostimografkinje Fionn Zarubice iz Los Anđelesa pod nazivom “Material Matters”, će biti posvećeno istraživanjima u polju prirode materijala. Predavanje je deo programa Bricolage Lab Experimental Design kampa.
Predavanje
08 Oct 2015
Biće održano predavanje slovačke dizajnerke bazirane u Amsterdamu Denise Kollarove, pod nazivom “Endless Playground Explorations”. Denisa tokom oktobra boravi u Beogradu i Novoj Iskri u okviru rezidencijalnog programa razvijenog u saradnji sa slovačkom platformom Creative Industry Košice.
Predavanje
02 Oct 2015
U okviru eksperimentalnog dizajn kampa Bricolage Lab, biće održano predavanje A Parede, brazilskog kolektiva baziranog u Berlinu koji se bavi istraživanjima u polju dizajna, sa fokusom na spekulativni i kritički dizajn, kao i istraživanja zvuka i roda
Predavanje
01 Oct 2015
Ovog četvrtka predstavljamo predavanje Teodore Ćosić, konsultantkinje i partnerke u firmi Moja Kariera, čije je predavanje je namenjeno mladim ljudima koji se nalaze na početku svojih karijere i koji bi želeli da naprave prve korake ka profesionalnom razvitku i napretku.
Predavanje
30 Sep 2015
U okviru ovogodišnjeg festivala Beograd Svetlosti biće predstavljeno predavanje Sandre Praun, dizajnerke iz Stokholma koja je zajedno sa Aleksandrom Stratimirović objavila knjigu ‘You Say Light I Think Shadow’ posvećenu autorima koji se bave dizajnom svetla
Predavanje
11 Sep 2015
U okviru predstavljanja ovogodišnjeg Smart Living Challenge programa, koji u Srbiji zajedničkim snagama organizuju Švedski institut i Nova Iskra, u Beogradu gostuje Alex Neuman, predstavnik prestižne platforme za edukaciju i inovacije Hyper Island
Predavanje
10 Sep 2015
Klara Ravat, autorka eksperimentalnih filmova i video umetnica iz Barselone, predstaviće svoj rad kroz predavanje naslovljeno Perceptual Experimentation. Klara boravi u Beogradu u sklopu ekspedicije Sound Development City sa svojim projektom smellScapes
Predavanje
03 Sep 2015
Početak nove, četvrte programske sezone u Dizajn inkubatoru Nova Iskra obeležiće predavanje Petra Perovića, interfejs dizajnera iz Novog Sada, čije gostovanje zajednički predstavljaju platforma Startit i Nova Iskra.
Predavanje
29 Jul 2015
U Novoj Iskri će biti održano jedno od predavanja u okviru programa Creative Mornings. Kroz temu “Collab is to Co-Work” biće predstavljen značaj saradnje i zajedničkog rada u oblasti kreativnih industrija
Predavanje
25 Jun 2015
U saradnji sa Scandinavskim kutkom, osnivač arhitektonskog studija Fantastic Norway arhitekta Erlend Blakstad Haffner predstaviće predavanje pod naslovom “Graditi dijalog”
Predavanje
18 Jun 2015
U okviru edukativnog programa Univerzitetskog UNESKO Kluba u Novoj Iskri biće održano gostujuće predavanje Škole UNESKO - mreže za socijalni i ekonomski razvoj. Predavanje će održati Prof. dr. Vladimir Tomašević, osnivač Fakulteta za inženjerski menadžment.
Predavanje
11 Jun 2015
U Novoj Iskri će biti predstavljen de:work studio, čija su glavna polja ekspertize su kreiranje vizuelnog identiteta kompanija, projekata i kampanja, kao i svi vidovi grafičkog dizajna. Predavanje će predstaviti Goran Pandža, osnivač i kreativni direktor studija.
Predavanje
04 Jun 2015
U okviru ovogodišnjeg Mikser festivala, u Novoj Iskri biće održano predavanje PolyU Design škole iz Hong Konga. Predavanje će predstaviti Marko Stanojević, jedan od profesora na PolyU Design školi koji će predstaviti akademski program škole kao i radove studenata.
Predavanje
28 May 2015
Višestruko nagrađivana kompanija Nordeus, koja se bavi razvojem online igara, predstaviće svoj rad i rezultate iz ugla dizajna online igara kroz predavanje naslovljeno “Dizajn kao deo igre” u Novoj Iskri.
Predavanje
25 May 2015
Održaće se dva predavanja: “Ebanka - prva etička banka u Hrvatskoj” i “Zelena i cirkularna ekonomija - približavanje standardima EU i povećanje konkurentnosti”. Predavanja će održati Goran Jeras (Zadruga za etičko finansiranje) i Jasminka Oliverić Young (Res fondacija).
Predavanje
22 May 2015
Ove nedelje u okviru programa RAZUMETI ZELENU EKONOMIJU u centru pažnje biće teme arhitekture, urbanizma i dizajna iz ugla zelene ekonomije. Predavanja će u petak održati Marc Neelen (Ko gradi grad) i Katarina Milenković (Baštalište).
Predavanje
21 May 2015
Jovana Đurić, umetnica i dizajnerka iz Srbije bazirana u Njujorku, predstaviće se predavanjem u Novoj Iskri pod nazivom „OFF THE BOAT - How to be an Eastern Block Renaissance Woman In the capitalist world“
Predavanje
15 May 2015
U okviru edukativnog programa Univerzitetskog UNESKO Kluba, biće održano gostujuće predavanje Škole UNESKO - mreže za socijalni i ekonomski razvoj. Predavanje će održati Matija Matoković, koji radi u Evropskoj Komisiji.
Predavanje
14 May 2015
Ove nedelje u okviru programa RAZUMETI ZELENU EKONOMIJU u centru pažnje biće teme ruralnog razvoja iz ugla zelene ekonomije, kao i programi finansijske podrške za projekte i preduzetničke poduhvate u polju održivog razvoja. Predavanja će održati Aleksandra Vladisavljević i Dragana Todorović.
Predavanje
08 May 2015
U okviru specijalnog programa RAZUMETI ZELENU EKONOMIJU koji tokom maja meseca zajednički realizuju GIZ i Nova Iskra, vođa programa ekologije Heinrich Böll fondacije u Hrvatskoj i nekadašnji direktor Zelene akcije Tomislav Tomašević održaće predavanje u Novoj Iskri
Predavanje
07 May 2015
Kolektiv OAZA, koji okuplja dizajnerke i samostalne umetnice Ninu Bačun, Ivanu Borovnjak, Robertu Bratović, Tinu Ivezić, Maju Kolar i Anu-Mariju Poljanec, održaće predavanje naslovljeno “S ruke na ruku”
Predavanje
28 Apr 2015
U okviru konferencije SOLIDay, u utorak 28. aprila održaće se pred-konferencijski meetup u formi radionice pod nazivom “Softverski Inženjering u svetu PHP-a”
Predavanje
23 Apr 2015
Renomirani hrvatski dizajner interaktivnih medija i art direktor baziran u Njujorku, održaće predavanje “Šta je produkt dizajn, i ima li veze sa fizičkim proizvodima?”
Predavanje
09 Apr 2015
Eduard Prats Molner, jedan od osnivača i selektor glavnog konferencijskog programa Resonate festivala osvrnuće se na dosadašnji razvoj ove platforme i predstaviti ovogodišnji program kroz predavanje naslovljeno “4 Years of Resonate”
Predavanje
02 Apr 2015
Lazar Džamić, marketing stručnjak i digitalni strateg koji trenutno radi u okviru Google ZOO tima u Londonu, održaće predavanje u Novoj Iskri naslovljeno “Gde je put za Kanzas? Kako se marketing promenio - i ostao isti”
Predavanje
26 Mar 2015
Marko Pavlović, priznati novinar i producent Al Jazeera Balkans, održaće predavanje u Novoj Iskri pod nazivom “Javni nastup: Slušanje očima i ostale zablude”.
Predavanje
19 Mar 2015
Dizajn seminar koji se već četiri godine održava u okviru programa Istraživačke stanice Petnica. Seminar vode naši istaknuti dizajneri i pedagozi Borut Vild, Vesna Pejović i Isidora Nikolić, koji će zajednički održati prezetnaciju.
Predavanje
12 Feb 2015
Gregory Gage, istaknuti američki inovator i naučnik posvećen neurološkim istraživanjima, održaće po drugi put predavanje pod nazivom “The Secret life of Ants: tiny brains that do amazing”.
Predavanje
29 Jan 2015
Umetnička grupa čiji je dugogodišnji rad u polju umetnosti i dizajna zasnovan na saradnji, igri i toleranciji uz korišćenje metoda savremenih aktivističkih kolektiva, održaće predavanje pod nazivom “horkeŠTA? (horovi za preneti)”
Predavanje
22 Jan 2015
Kroz predavanje pod nazivom “Kako uspešno prodati svoj rad, a ne sebe”, osnivač i kreativni direktor studija Brigada, jedne od najnagrađivanijih kreativnih agencija u Hrvatskoj i regionu, predstaviće specifičnosti svog procesa rada kroz izabrane projekte Brigade.
Predavanje
25 Dec 2014
Konsultacije su namenjene mladim kreativcima različitih profila koji će biti u prilici da iskoriste 8 besplatnih petanestominutnih konsultacija
Predavanje
18 Dec 2014
Gost programa Designer in Residence, koja tokom ovog meseca radi u okviru Nove Iskre, će održati predavanje o svom radu u polju kritičkog i industrijskog dizajna pod nazivom «Exploratory Production»
Predavanje
04 Dec 2014
Marcell Mars, istaknuti zagovarač slobodnog softvera, kulturni istraživač i društveni pokretač iz Zagreba, jedan od osnivača Multimedijalnog instituta, održaće predavanje u Novoj Iskri naslovljeno “Rad na granici”
Predavanje
20 Nov 2014
Jedan od vodećih domaćih studija u polju dizajna savremenih proizvoda – dsignedby – biće predstavljen kroz predavanje “Samoodrživi materijali i tehnologije u dizajnu” Irene Kilibarde.
Predavanje
13 Nov 2014
Uroš Petrevski, dizajner iz Beograda poznat po radu u studiju No Design u Parizu, održaće ove nedelje predavanje i radionicu iz domena interaktivnog dizajna u Dizajna inkubatoru Nova Iskra, kao nasatavk novembarskog programa code<>Design.
Predavanje
06 Nov 2014
Prvi program iz ciklusa Design je predavanje 3D Impuls – Izazovi digitalne fabrikacije koje će održati Snežana Ćirić Kostić, koja je osnivač i rukovodilac laboratorije 3D Impuls.
Predavanje
20 Oct 2014
Gost rezidencijalnog programa Designer in Residence iz Švedske održaće predavanje o svom radu u polju dizajna «dečije kulture» u okviru redovnog programa Nove Iskre.
Predavanje
09 Oct 2014
U okviru svoje misije podrške preduzetnicima, startapima i mikro-preduzećima, u saradnji sa kompanijom Bizz predstavlja predavanje i obuku iz domena «pametnog rasta» kompanija i preduzetničkih poduhvata.
Predavanje
02 Oct 2014
Kroz predavanje će biti predstavljeno novo izdanje Fakulteta za medije i komunikacije – «Teorija interfejsa» Olega Jeknića, redovnog profesora FMK-a – prve knjige u našem regionu koja se bavi relativno novom naučnom temom interfejsa u okvirima medijske teorije.
Predavanje
25 Sep 2014
Grafički dizajner i kreativni direktor iz Džakarte, predstaviće u Novoj Iskri scenu i prakse vizuelnih komunikacija na dalekom istoku, pre svega indonežansku scenu vizuelnih komunikacija koju podržava i promoviše kroz dizajn portal Grafis Masa Kini, i svoj kreativni studio GraphOn Labor.
Predavanje
18 Sep 2014
Studije scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i druge aktivnosti SCEN-a, biće predstavljeni kroz razgovor Scenski dizajn i druge strasti u kome će učestvovati Radivoje Dinulović, Mia David, Romana Bošković i Tatjana Dadić Dinulović.
Predavanje
11 Sep 2014
Inženjer interaktivnih tehnologija baziran u Parizu. Predstaviće WeIO, inovativnu hardversku i softversku platformu za protitipovanje i lako programiranje i povezivanje interaktivnih objekata.
Predavanje
26 Jun 2014
Urednici portala za arhitekturu i kulturu prostora Kosta Mijić i Relja Ivanić predstaviće specijalan program, predavanje o skorijoj arhitektonskoj produkciji mlađih autora iz regiona naslovljeno "Mlada balkanska arhitektura".
Predavanje
12 Jun 2014
Mladi industrijski dizajner predstaviće se predavanjem pod nazivom “Digitalna fabrikacija: od virtuelnog ka relanom”, koje će biti posvećeno tehnologijama aditivne proizvodnje, 3D fabrikacije i upotrebom tehnoloških rešenja u razvijanju dizajn procesa.
Predavanje
06 Jun 2014
Holandski kolektiv Young Designers predstaviće se u okviru Mikser Festivala u Novoj Iskri. Dennis Lohius održaće predavanje “Making Sense?”, koje će predstaviti projekte i akcije ovog kolektiva iz domena društveno-angažovanog dizajna.
Predavanje
29 May 2014
Tipometar, udruženje čije su aktivnosti usmerene na afirmaciju pisma, tipografije i grafičkog dizajna – sa posebnim fokusom na čirilićna pisma - predstaviće kroz predavanje Olivere Stojadinović naslovljeno “Lakše do ćirilice na računaru”.
Predavanje
28 May 2014
Istaknuti američki inovator i naučnik posvećen neurološkim istraživanjima, održaće predavanje “Neuroscience for the 99% - Low cost experiments to understand our brains” u Novoj Iskri.
Predavanje
17 May 2014
Tech Afternoon biće održan u Novoj Iskri. Ulaz je slobodan, kao i za sve programe u okviru Startit Fest-a.
Predavanje
14 May 2014
Prestižni londonski univerzitet Royal College of Artu gostuje u Novoj Iskri. Clare Brass i Dejan Mitrović predstaviće projekat SustainRCA, forum namenjen istraživanjima i razvojnim projektima iz domena održivog razvoja i budućnosti življenja.
Predavanje
08 May 2014
Tokom pet dana trajanja Startit Fest-a biće održano preko 50 dešavanja, a ove nedelje u Novoj Iskri biće predstavljen bogati festivalski program, kao i predavanje Ivana Kovačevića koje će mapirati startup ekosistem u Srbiji.
Predavanje
24 Apr 2014
U okviru rezidencijalnog programa “Create In Residence” predstaviće se trenutni gost Kuće za pisce festivala Krokodil – švedski autor Olle Bergman.
Predavanje
10 Apr 2014
Kroz predavanje naslovljeno Kreativnost i učenje u globalnom društvu znanja, Nikola Jovanović će se osvrnuti na bitne aspekte i izazove profesionalnog i ličnog razvoja.
Predavanje
04 Apr 2014
U okviru svog trećeg izdanja, jedan od vodećih svetskih festivala predstaviće deo svog programa u saradnji sa Novom Iskrom. Prvo predavanje, koje počinje u 13 h, predstaviće Patrick Paleta i Julia Puyo iz francuskog studija Chevavlert.
Predavanje
04 Apr 2014
Treće i završno Resonate predavanje u Novoj Iskri, predstaviće Ludwig Zeller, proslavljeni umetnik i dizajner iz Nemačke. Pored toga što su ova tri predavanja sastavni deo konferencijskog programa festivala ona su takođe besplatna.
Predavanje
04 Apr 2014
Drugo po redu predavanje, koje će početi u 15.20 h, predstaviće se Nicholas Felton, visoko-kotirani dizajner koji dolazi iz SAD. Besplatan ulaz biće moguć po "first come first served" principu.
Predavanje
03 Apr 2014
Nova Iskra će ugostiti Jaimea Garciu iz prestižne njujorške School of Visual Arts, koji boravi u Beogradu povodom projekta Slike iz podzemne koji će biti predstavljen od 3. do 24. aprila u Knez Mihailovoj ulici.
Predavanje
27 Mar 2014
Nova Iskra nastavlja sa inostranim gostovanjima u okviru svog redovnog edukativnog programa. Ovom prilikom, u goste dolazi jedan od najzapaženijih hrvatskih nezavisnih studija za grafički dizajn, duet đukićpavlović.
Predavanje
13 Mar 2014
Jedan od vodećih evropskih fakulteta iz domena transdisciplinarnog umetničkog stvaralaštva - na preseku umetnosti, tehnologije i nauke - predstaviće se ovog četvrtka u Novoj Iskri.
Predavanje
20 Feb 2014
Beogradski arhitekta, dizajner i edukator Ivan Kucina, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i gostujući predavač na raznim univerzitetima, održaće predavanje posvećeno dizajniranju izložbenih prostora i postavki.
Predavanje
06 Feb 2014
Kreativni i art direktor iz Beograda sa bogatim internacionalnim iskustvom i brojnim značajnim projektima za neke od najvećih svetskih brendova, održaće predavanje pod naslovom “Praktični saveti u doba rekalibracije”.
Predavanje
30 Jan 2014
Beogradski umetnik, profesor na FMK i jedan od predstavnika Srbije na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu će se posebno osvrnuti na iskustvo učešća u ovom projektu, kao i svoj celokupni umetnički i edukativni angažman.
Predavanje
23 Jan 2014
Istaknuti industrijski dizajner će predstaviti način rada globalne TEAMS DESIGN mreže, sa posebnim fokusom na razvojni put njihove beogradske kancelarije, uz osvrt na zanimljive projekte na kojima su radili.
Predavanje
16 Jan 2014
U okviru predavanja naslovljenog "Bildungsroman-Metaklinika: Autosugestija, teorija forme i slobodno tržište!", Metaklinika će se osvrnuti na specifičnosti svog procesa rada, kao i na projekte realizovane tokom poslednje dve godine.
Predavanje
09 Jan 2014
Softverski inženjer sa bogatim iskustvom u radu na distributivnim arhitekturama i kompleksnim integracijama, a trenutno radi kao direktor tehničkog sektora kompanije Seven Bridges Genomics.
Predavanje
26 Dec 2013
Renomirani grafički dizajner koji je ostvario značajn doprinos razvoju vizuelne kulture na našim prostorima, kroz učešće u brojnim umetničkim projektima, ali i edukativnim programima u Srbiji i regionu.
Predavanje
19 Dec 2013
Jedan je od najaktivnijih domaćih ilustratora i tipografa, a u njegovom portfoliju se nalaze projekti za klijente poput The New York Times, The New Republic magazina, Financial Times, Computer Arts magazina...
Predavanje
12 Dec 2013
Umesto redovnog predavanja biće upriličen razgovor sa Dejanom Restakom, stručnjakom za tehnološke startupe i osnivačem Vibe Network.
Predavanje
28 Nov 2013
Aktivan na ovdašnjoj dizajn sceni studio se bavi multidisciplinarnim projektima na polju arhitekture, dizajna nameštaja i enterijera.
Predavanje
21 Nov 2013
Predavanje će biti posvećeno temi Analitika i strategija u dizajnu, kroz PSSD pristup (Product Service System Design), kao studija slučaja koristiće se projekat Beta Unopuntozero, za kompaniju Tecno SPA.
Predavanje
14 Nov 2013
Predavanje će pružiti jedinstvenu priliku da iz prve ruke čujete o motivaciji i procesu koji stoje iza njegovih brojnih inicijativa, kao i da vidite i čujete o nekim od najskorijih projekata.
Predavanje
01 Nov 2013
Ovogodišnji Oktobarski salon pod naslovom Niko ne pripada tu više nego ti i dizajn inkubator Nova Iskra predstavljaju gostovanje - predavanje i radionicu - istaknute slovenačke dizajnerke Saše Kerkoš.
Predavanje
31 Oct 2013
Kreativni rad ove dizajnerke je obeležen radom u okviru dizajn studija KAKO.KO, kao i razvojem socijalnog preduzeća KOLEKTIV za/RAZNO iz Aranđelovaca.
Predavanje
24 Oct 2013
Predavanje pod nazivom "Rethink globalised supply chains: Exploring creative potentials vs. exploiting cost benefits" održava se u saradnji sa REmake festivalom.
Predavanje
08 Oct 2013
Michael Strangholt i Gitte Karen Rosenqvist će predstaviti rad ove jedinstvene škole, njen specifičan pristup i proces, kao i brojne kreativne projekte učenika.
Predavanje
03 Oct 2013
Istaknuti industrijski dizajner će predstaviti svoje međunarodno uspešne projekte iz domena dizajna nameštaja i upotrebnih predmeta, kao i svoj rad sa studentima u Italiji i Srbiji.
Predavanje
28 Jun 2013
U okviru junskog Otvorenog dana, Nova Iskra će imati zadovoljstvo da predstavi gostovanje istaknutog gosta iz Švedske, dizajnera Samira Alj Failta.
Predavanje
06 Jun 2013
U okviru redovnog edukativnog programa ćemo predstaviti još jedno inostrano gostvovanje - amsterdamski studio KU+ i prezentaciju projekta A Model for Savamala.
Predavanje
23 May 2013
Jednog od najpriznatijih srpskih grafičkih dizajnera i autora Slavimir Stojanović će predstaviti kroz predavanje naslovljeno "From Design To Art And Back".
Predavanje
13 May 2013
Studenti i profesori sa Univerziteta za primenjenu nauku iz Salcbruga, u Austriji (Fachhochschule Salzburg) će se predstaviti kroz predavanje profesora Michael Leube.
Predavanje
09 May 2013
Svoje radove i iskustvo dizajna u Kanadi, Japanu i našem regionu će predstaviti vizuelni umetnik, grafički i modni dizajner Aleksandar Škorić.
Predavanje
26 Apr 2013
Zainteresovana publika i stručna javnost imaće priliku da se upozna sa načinima alternativnog finansiranja projekata i preduzetničkih poduhvata kroz "crowdfunding" ili "crowdsourcing" platforme.
Predavanje
18 Apr 2013
Dobitnici nagrade ovogodišnjeg 35. Salona arhitekture za enterijer jednog od objekata u okviru kompleksa Terra Panonica, će predstaviti svoj rad kroz predavanje u okviru edukativnog programa.
Predavanje
20 Mar 2013
Predavanje istaknute austrijske grafičke dizajnerke, video umetnice i profesorke vizuelnih komunikacija pod naslovom "Reach out and touch faith: Creativity way beyond graphic design".
Predavanje
07 Mar 2013
Dizajner Dejan Mitrović će predstaviti svoje proizvode i koncepte koje je realizovao u Velikoj Britaniji kroz predavanje THE OBJECT IS DEAD. LONG LIVE THE OBJECT.
Predavanje
22 Feb 2013
U okviru februarskog "Otvorenog dana" Nova Iskra će predstaviti prvi javni program u svom prostoru, gostujuće predavanje predstavnika inicijative Coworking Serbia.
Predavanje
03 Nov 2012
Kroz saradnju sa REmake festivalom u Beogradu predstavili smo domaćoj publici rad Sare Szyber, dizajnerke iz Švedske.
Predavanje
02 Jun 2012
Jedan od članova Nova Iskra Industry Hub, gospodin Slađan Marković će održati predavanje o realnosti produkcije nameštaja od drveta u Srbiji.