Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Dizajner u rezidenturi 2016

Nova Iskra sa zadovoljstvom objavljuje ovogodišnji otvoreni poziv za Designer In Residence program jednomesečnih rezidencijalnih boravaka u Švedskoj i Francuskoj sa autore iz Srbije.

1 Nov

Datum početka

1/11/2016

Lokacija

Malme / Marsej

1 Dec

Datum završetka

1/12/2016

Predavač

/

Trajanje

1 mesec

Jezik programa

Engleski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Razmena autora odvija se kroz platformu CREATE IN RESIDENCE, multidisciplinarni međunarodni program koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija. Ove godine, među partnerima su i najveća švedska organizacija za podršku umetničke produkcije IASPISFrancuski institut u Beogradu i Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije, zatim organizacija Creative Industries Košice (Slovačka) kao i kulturni centar STPLN iz Malmea, te AMI / Dynamo LFO/ZINC makerlab iz Marseja.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa. Od 2014. godine, kroz program je prošlo preko 30 autora, a pored dizajnera priliku da rade u Švedskoj imaju i pisci, strip crtači i prevodioci putem konkursa organizacije Krokodil i njihovog projekta “Kuća za pisce”. Od ove godine CinR platforma širi svoje delovanje i na druge zemlje, pa tako Nova Iskra objavljuje otvoreni poziv za po jedan jednomesečni rezidencijalni boravak u Malmeu (Švedska) i Marseju (Francuska).

Za boravak u Švedskoj postojii zadati tematski okvir za dizajnere iz Srbije, pa se zainteresovani kreativci pozivaju da u okviru svoje prijave predlože projekat koji bi razvijali tokom boravka u Švedskoj, a koji je posvećen deci, radu sa marginalizovanim društvenim grupama i tretiranju društveno-angažovanih tema kroz kreativni proces. Boravak u Marseju iako nema tematski okvir, pre svega je namenjen onima zainteresovanim za širenje znanja u polju digitalne fabrikacije. Koncept čitavog programa i dalje je “open-end”, što znači da se od učesnika ne očekuje da svoju ideju u celini realizuju ili završe tokom svog boravka, već samo da vreme provedeno na rezidenciji iskoriste za razvoj projekata iz ovog domena.

U Malmeu, odabrani autor iz Srbije će imati priliku da koristi radni prostor u centru STPLN i da uz pomoć lokalnog tima dođe u kontakt sa kolegama i drugim organizacijama iz Švedske. U okviru centra STPLN funkcioniše i Fabrikenfablab u okviru koga je moguće pohađati kurseve iz domena 3D štampe. U Marseju, gostujućeg autora iz Srbije će podržati dve lokalne organizacije, obe locirane u kreativnom centru Friche la Belle de Mai – DYNAMO inkubator i LFO/ZINC makerspace.

www.si.se
www.institutfrancais.rs
www.cike.sk

Razmena autora odvija se kroz platformu CREATE IN RESIDENCE, multidisciplinarni međunarodni program koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija.

Kome je namenjeno?

Program je namenjen dizajnerima, arhitektama i drugim autorima ili istraživačima koji su aktivni u ovim poljima.

Šta dobijam?

Troškovi puta, smeštaja i stipendije biće pokriveni, a autori će biti u obavezi da se uključe u programe lokalnih organizacija tokom svog boravka, kroz javne prezentacije, učešće i organizaciju radionica i slično. Rezidencije će biti realizovane u periodu oktobar-novembar. Istovremeno, Nova Iskra će ugostiti troje slovačkih i dvoje švedskih dizajnera, kao i jednog predstavnika Francuske.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897