Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Dizajner u rezidenturi 2017

Nova Iskra sa zadovoljstvom objavljuje ovogodišnji otvoreni poziv za Designer In Residence program.

1 Nov

Datum početka

1/11/2017

Lokacija

Marsej, Francuska

1 Dec

Datum završetka

1/12/2017

Predavač

/

Trajanje

1 mesec

Jezik programa

/

Programski slotovi

/

Kotizacija

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Nova Iskra sa zadovoljstvom objavljuje ovogodišnji otvoreni poziv za Designer In Residence program – jednomesečni rezidencijalni boravaka u Francuskoj, namenjen dizajnerima, arhitektama i drugim autorima ili istraživačima koji su aktivni u srodnim poljima.

Razmena autora odvija se kroz platformu CREATE IN RESIDENCE, multidisciplinarni međunarodni program koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija. Ove godine, među partnerima su i najveća švedska organizacija za podršku umetničke produkcije IASPISFrancuski institut u Srbiji i Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije, te AMI Dynamo i LFO/ZINC makerlab iz Marseja i Goethe Institut u Beogradu.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa. Od 2014. godine, kroz program je prošlo preko 30 autora, a pored dizajnera priliku da rade u Švedskoj i Francuskoj imaju i pisci, strip crtači i prevodioci putem konkursa organizacije Krokodil i njihovog projekta “Kuća za pisce”.

Od prošle godine DinR platforma proširila je svoje delovanje sa Švedske i na druge zemlje, pa tako Nova Iskra objavljuje otvoreni poziv za  jednomesečni rezidencijalni boravak u Marseju. Boravak u Marseju iako nema tematski okvir, pre svega je namenjen onima zainteresovanim za širenje znanja u polju digitalne fabrikacije. Koncept čitavog programa i dalje je “open-end”, što znači da se od učesnika ne očekuje da svoju ideju u celini realizuju ili završe tokom svog boravka, već samo da vreme provedeno na rezidenciji iskoriste za razvoj projekata iz ovog domena. Gostujućeg autora iz Srbije će podržati dve lokalne organizacije, obe locirane u kreativnom centru Friche la Belle de Mai DYNAMO inkubator i LFO/ZINC makerspace.

Rezidencijalni boravak srpskog autora u Marseju će biti realizovan u novembru 2017, dok će istovremeno Nova Iskra u Beogradu ugostiti po jednog dizajnera iz Švedske, Francuske i Nemačke.

Razmena autora odvija se kroz platformu CREATE IN RESIDENCE, multidisciplinarni međunarodni program koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom.

Kome je namenjeno?

Svi zainteresovani dizajneri, arhitekte, istraživači i multidisciplinarni autori.

 

Šta dobijam?

Troškovi puta, smeštaja i stipendije biće pokriveni, a autori će biti u obavezi da se uključe u programe lokalnih organizacija tokom svog boravka, kroz javne prezentacije, učešće i organizaciju radionica i slično.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897