Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
2 April 2019

Prvi veliki događaj u okviru projekta Food is Culture

 

Izložba „Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta” biće otvorena 29. marta (u periodu od 19 do 21 sat) u Spritmuseum u Stokholmu i moći će da se vidi do 8. aprila. Izložba simbolički predstavlja početak aktivnosti organizacije Slow Food u okviru projekta Food is Culture/F.UTURE, finansiranog od strane programa Kreativna Evropa i italijanske Fondacije CRC di Cuneo. Izložbu koja će tokom ove i naredne godine gostovati širom Evrope čini umetnička instalacija čiji je akcenat doživljaj hrane kroz praktično iskustvo i direktan kontakt sa izloženim predmetima, priče pomoću kojih će se upoznati sa iskustvima proizvođača kao i prilika da se upoznaju sa proizvodima koji su zapisani u biblioteci Arc of Taste.

Izložbom ima za cilj da naglasi važnost gastronomskog nasleđa i raznolikosti i da skrene pažnju na rizik od nestanka pojedinih biljnih i životinjskih vrsta kao sastavnih segmenata ishrane. Svaki posetilac izložbe će moći da odštampa posebno kreirane recepte nastalih na bazi nekih od sastojaka zapisanih u Ark of Taste biblioteci. Pored umetničke instalacije posetioci na otvaranju izložbe posetioci će imati priliku da učestvuju u takozvanim „razgovorima o hrani“ tokom kojih će imati priliku d ase upoznaju sa kulturom hrane migranata kroz direktan razgovor i deljenje iskustava čime se podstiče prihvatanje različitosti i bolja društvena kohezija. 

Izložba „Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta” je dizajnirana od strane Slow Food organizacije u saradnji s dizajnerkom i kustoskinjom Žozefin Vargo. Izložba će biti održana i u Beogradu (oktobar 2019), Briselu (proleće 2020.) i Polencu (leto 2020.), uz mogućnost dodatnih izlaganja u onim institucijama koje pokažu interesovanje.

Projektom Food is Culture/ F.UTURE Slow Food i njegovi partneri žele da udahnu novi život namirnicama koje su zaboravljene ili pred nestankom, dajući tako javnosti mogućnost da ih otkriju, virtualno posete mesta sa kojih potiču i poslušaju priče o njima. Projekat Food is Culture/ F.UTURE ima za cilj da osvesti građane Evrope da je gastronomska baština sredstvo za izražavanje njihove zajedničke pripadnosti Evropi i bolje razumevanje bogatstva i jedinstvenosti evropske kulturne raznolikosti. Moramo posvetiti više pažnje očuvanju i promovisanju naše zajedničke baštine hrane!

Food is Culture/ F.UTURE je projekat finansiran od strane evropskog programa Kreativna Evropa, uz doprinos Fondazione CRC di Cuneo, predvođen od strane organizacije Slow Food sa svojim partnerima Kinookus, Europa Nostra, Nova Iskra Creative Hub, Transpond AB.

Ark of Taste je onlajn katalog koji se svakog dana uvećava kroz predloge i nominacije od strane ljudi koji su svedoci da namirnice i ukusi njihovog detinjstva polako nestaju, odnoseći sa sobom deo kulture i istorije. Svako može dati svoj doprinos borbi protiv ovog zaborava tako što će predložiti proizvod ili pomoći rad biblioteke kroz donaciju. Više informacija možete naći na zvaničnom veb sajtu Arc of Taste.