Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Post Social Media Club: Budućnost nakon društvenih mreža

Nova Iskra pokreće novi projekat u okviru programa Erasmus+ tokom kojeg ćemo, koristeći metode spekulativnog dizajna, projektovati kako će izgledati online život nakon društvenih mreža.

29 Mar

Datum početka

29/03/2021

Lokacija

/

26 Apr

Datum završetka

26/04/2021

Predavač

/

Trajanje

28 dana

Jezik programa

Engleski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, uz prijavu

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Projekat Post Social Media Club istražuje scenarije alternativne budućnosti, ispitujući kako Tviter, Instagram i Fejsbuk utiču na naše vreme, i daje predviđanja medijskog pejzaža nakon postojanja društvenih mreža.

U vremenu radikalnih političkih promena, ogromnih ekoloških izazova i velikih društvenih promena, moramo istražiti moguće buduće scenarije i modele. Spekulativni dizajn je relativno nova praksa stavljanja mogućih (za razliku od verovatnih) hipoteza u fokus. Spekulativni dizajn možemo posmatrati kao alat za oblikovanje i započinjanje dijaloga o tome kakvu budućnost želimo, a samim tim i bolje razumevanje onoga što sadašnjost zahteva. Ovaj razgovor moraju započeti mladi, i on mora biti međunarodni.

Realnost današnjih mladih oblikuju društvene mreže i na njima zasnovani mediji i trenutno smo na prekretnici kada sve više ljudi napušta velike platforme iz različitih razloga. Ne znamo šta će ih zameniti ali upravo tu želimo da otpočnemo naše zajedničko putovanje u blisku budućnost.

Post Social Media Club je početak razgovora koji će se nastaviti i nakon trajanja projekta. Vodiće ga mladi koji su odrastali sa društvenim mrežama i koji zbog toga imaju pravo da razvijaju ono što će doći nakon njih.

Projekat se sprovodi kroz partnerstvo četiri evropska kreativna haba STPLN, Bios, ATÖLYE, Volumes i Nove Iskre, a sufinansiran je od strane programa Erasmus + Evropske unije.

Ukoliko želiš da saznaš više i projektu ili želiš da postaviš dodatna pitanja pozivamo te na info sesiju o projektu koja će se održati 14. aprila u 18h. Za učešće i info sesiji se možeš prijaviti putem linka.

Kome je namenjeno?

Učešće u projektu je namenjeno studentima i mladim profesionalcima aktivnim u domenu kreativnog i kulturnog sektora, od 18 do 30 godina. Nije neophodno posedovanje prethodnog znanja iz spekulativnog dizajna, već samo generalno poznavanja funkcionisanja društvenih mreža.

Šta dobijam?

Tokom 8 meseci, 25 mladih kreativaca iz čitave Evrope će učestvovati u projektu koji se sastoji iz tri glavna segmenta:

–        The Vortex – virtuelna serija od 4 masterklasa koje će voditi neki od najprogresivnijih stručnjaka za design thinking, spekulativni dizajn i digitalne zajednice, u periodu od 29. maja do 19. juna (svake subote)

–        The Lab – sedmodnevni rezidencijalni program u sedištu kreativnog haba STPLN u Malmeu, u Švedskoj, gde će se između 15. i 21. avgusta svih 25 okupiti i imati priliku da zajednički rade na kreiranju materijala za izložbu.

–        The Showcase – završna izložba tokom septembra meseca koja će se istovremeno realizovati u pet evropskih zemalja i prikazaće rezultate rada na celokupnom projektu.

Popunjavanjem formulara stičeš pravo na učešće u projektu i potvrđuješ da ćeš prisustvovati svim aktivnostima u slučaju odabira.