Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
26 Maj 2020

Prijave za školu gradskog pčelarstva “BeeConnected”

 

Nakon prošlogodišnje uspešno završene obuke prve generacije gradskih pčelara, “BeeConnected” škola urbanog pčelarstva je, u saradnji sa udruženjem Ekonaut, otvorila prijave za novu generaciju polaznika.

Sve koje zanima pčelarstvo kao hobi ili žele potencijalno da postanu profesionalni pčelari i pčelarke, mogu se prijaviti popunjavanjem Google formulara do 15. juna i na taj način konkurisati za mesto u školi pčelarstva „BeeConnected“ koja će se održavati od jula do oktobra u Beogradu. Broj mesta je povećan u odnosu na prethodnu godinu, kada je interesovanje bilo veliko, tako da će ove godine priliku da pohađa školu imati 30 osoba.

Udruženje Ekonaut je i ove godine obezbedilo besplatno pohađanje za 5 nezaposlenih osoba koje zanima ova plemenita veština i imaju motivaciju da počnu njome da se bave. Svi polaznici škole će imati 16 časova teorije i 36 časova prakse na manjim i većim pčelinjacima koje održavaju lokalni pčelari na teritoriji Beograda.

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje dobijaju putem e-maila detaljniji plan predavanja i prakse kao i ostale uslove pohađanja škole urbanog pčelarstva – šta je neophodno od opreme, kotizacija za zaposlene i ostale informacije. Sa osobama koje uđu u uži krug obaviće se online intervju, dok će kandidati o rezultatima konkursa biti obavešteni najkasnije do 25. juna. Polaznici na kraju obuke dobijaju sertifikat o pohađanju škole pčelarstva BeeConnected, dok najbolji polaznik ili polaznica dobijaju svoju prvu košnicu i pčelinje društvo za uspešan početak pčelarenja.

Časovi teorije će se u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom odvijati online, dok će se časovi prakse održavati u jedinstvenom urbanom mini pčelinjaku, postavljenom na krovu agencije „Kreativa Unlimited“ kod Ušča i drugim lokacijama sa pčelinjacima u Beogradu.

Predavač u školi pčelarstva je prof. Dr. Mića Mladenović sa Poljoprivrednog fakulteta, a demonstrator dobre pčelarske prakse  je iskusni beogradski pčelar Slađan Simonović, sa preko 20 godina iskustva. Oni će sa polaznicima škole podeliti svoje znanje o pčelama i pčelarskoj praksi.

Program škole se odvija uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda u okviru projekta „SOS za pčele“, udruženja Ekonaut i partnera i Kreativa Unlimited i Nova Iskra.