Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Umetničko-tehnološki rezidencijalni boravci u Atini, Istanbulu i Beogradu

Pod vođstvom British Council-a, u partnerstvu sa Univerzitetom Abdullah Güll iz Turske kao i kreativnim habovima ATÖLYE (Turska), Bios (Grčka) i Nova Iskra (Srbija), u okviru projekta Connect for Creativity biće realizovani istovremeni rezidencijalni boravci u Atini, Beogradu i Istanbulu, sa fokusom na preseke umetnosti i tehnologije, u periodu od 7. oktobra do 17. novembra ove godine.

7 Oct

Datum početka

7/10/2019

Lokacija

/

17 Nov

Datum završetka

17/11/2019

Predavač

/

Trajanje

6 nedelja

Jezik programa

Engleski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Cilj rezidencijalnih boravaka je da povežu umetnke iz Turske, Velike Britanije, Grčke i Srbije, fokusirajući se na interkulturalno, kolaborativno iskustvo. Održavajući se istovremeno u Atini, Beogradu i Istanbulu, rezidencijalni boravci će ugostiti po jednog učesnika iz svake od četiri partnerske zemlje, odnosno ukupno 12 autora.

Projekat Connect for Creativity sufinansiraju Evropska unija i Republika Turska kroz programe interkulturalnog dijaloga koji vodi Yunus Emre Institut, a dodatnu podršku pruža i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Kome je namenjeno?

Rezidencijalni boravci su namenjeni učesnicima iz Turske, Velike Britanije, Srbije i Grčke, aktivnim na polju arhitekture, vizuelnih umetnosti, dizajna, književnosti, muzike i zvuka, kao i videa, filma i novih medija. Kandidati moraju biti starosti od 18 godina ili više, uz izraženo interesovanje za interdisciplinarnu, međunarodnu saradnju. Kandidati su takođe u obavezi da učestvuju u celokupnom trajanju rezidenture, koja će se održati u periodu od 7. oktobra do 17. novembra 2019. godine.

Šta dobijam?

Kroz intenzivni 6-nedeljni program učesnici će, između ostalog, imati priliku da istraže na koji način kulturno uvezivanje stvara koheziju, kako bi se zajednički nosili sa neizvesnošću i promenama koje prožimaju savremeni način života.

Kako ću učiti?

Kustoski koncept za sve rezidencije definisaće kustos projekta. Od učesnika će se zatim očekivati da odgovore na ovo polazište kroz sopstvenu perspektivu i praksu. Kroz individualni ili rad u manjim timovima, odabrani autori će predstaviti svoje nove radove nastale tokom rezidencija kroz dvonedeljnu izložbu u gradu u kome su rezidencije održale. Nakon izložbi koje će upriličiti ATÖLYE, Nova Iskra i bios u Istanbulu, Beogradu i Atini, umetnički radovi koje odabere kustos biće predstavljeni kroz završnu izložbu u Velikoj Britaniji na proleće 2020. godine.

Prijave će ocenjivati projektni tim predstavnika British Council-a, ATÖLYE-a, bios-a i Nove Iskre, nakon čega će među kandidatima koji su ušli u uži izbor kustos projekta odabrati konačnih 12 umetnika, učesnika rezidencijalnih boravaka. Umetnici koji budu odabrani za učešće u 6-nedeljnom programu imaće obezbeđen smeštaj, troškove puta i produkcije radova, uz autorslki honorar u iznosu od 600 EUR.

Svi zainteresovani autori treba da popune online formular najkasnije do nedelje, 28. jula u ponoć. Za pristup formularu za prijavu i dodatnim informacijama o rezidencijalnim boravcima,  posetite Connect for Creativity vebsajt.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897