Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
6 Novembar 2017

Zajedničko.org – mreža za teoriju i praksu društvenih dobara

Nastavljajući uspešnu saradnju ostvarenu u okviru prošlogodišnjeg obrazovnog projekta Studije zajedničkog, Nova Iskra zajedno sa Ministarstvom prostora, Udruženjem Mladi za Kaluđericu, Organizacijom za političku ekologiju Polekol, i Zelenom omladinom, kao i mnogobrojnim pojedincima, ove godine pokreće zajedničko.org – Mrežu za teoriju i praksu društvenih dobara.

zajedničko.org je mreža organizacija, inicijativa i pojedinaca koji se u svom radu bave izučavanjem, očuvanjem i unapređenjem društvenog dobra u pravnom, ekonomskom i organizacionom smislu kroz istraživanje, javno zagovaranje i razvoj javnih politika kao i različite obrazovne i informativne programe.

Aktivnosti mreže će u ovoj i sledećoj godini uključiti mnogobrojne javne događaje i program – predavanja, razgovore, podcaste, kao kampanje i istraživačke i zagovaračke projekte i inicijative.

Komonifikacija – emisija o realnim utopijama će sa emitovanjem početi u sredu 8. novembra u 14h na Radioaparatu od kada ćete moći da je pratite svake druge srede u istom terminu. Namenjena je svima koje muče svakodnevni ekonomski problemi i koji žele da čuju nešto više o mogućnostima da se oni na alternativan način adresiraju. Urednici emisije Miloš Kovačević i Aleksandar Elezović razgovaraće o zajedničkim dobrima i oblicima organizovanja koji daju uspešne rezultate kada je u pitanju upravljanje zajedničkim resursimana i, zajedno sa gostima, predstaviće različita terorijske pristupe i praktična rešenja unutar okvira commons-a.

08.11. Razbijanje mita o tragediji zajedničkog dobra i uvod u ideju commons-a su teme prve emisije u kojoj će se slušateljkama i slušateljima približiti koncept commons-a, odnosno zajedničkog ili društvenog dobra, i u kojoj će biti preispitivana logika tržišnog razmišljanja.

22.11. Commons i društvena reprodukcija je emisija u kojoj će gostovati Aleksandar Matković, a razgovaraće se o malo poznatom odnosu između prvobitnih commons-a i razvoja kapitalizma.

06.12. Internet i digitalna zajednička dobra je tema treće epizode u kojoj će gostovati Aleksandra Savanović sa kojom ćemo  razgovarati o kontekstu u kom nastaju digitalna zajednička dobra

20.12. Commons VS država je tema o kojoj će se u četvrtoj emisiji razgovarati sa Jovanom Timotijević. Pokušaćemo da otkrijemo da li postoje i kakvi su mehanizmi pomoću kojih nacionalne države mogu da podrže samoorganizovanje građana i razvoj commons-a.

Komonifikacija otvara medijski prostor za preispitavanje trenutne političke i ekonomske paradigme i zaokret ka rešenjima koja se vode idejom zajedničkog dobra.

Realizaciju aktivnosti mreže zajedničko.org podržavaju Heinrich Boell Stiftung i Fond za otvoreno društvo.