Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
1 Oktobar 2018

Ovogodišnji Designer in Residence program Nove Iskre

Od 2014. godine, Nova Iskra realizuje rezidencijalne programe dizajnera i multidisciplinarnih autora iz Švedske, Francuske, Nemačke i Slovačke. Istovremeno, srpski autori imaju priliku da svake jeseni borave u Marseju. Učesnici u ovogodišnjoj jesenjoj sezoni programa su Karkatag (Srbija), Emelie Rondhal (Švedska) i Charlotte de Sedouy (Francuska).

Rezidencijalni boravci već su dugo prisutni u domenu vizuelnih umetnosti ili plesa i književnosti, ali kada je dizajn u pitanju, broj programa je skoro zanemarljiv, na evropskom i svetskom nivou. U saradnji sa Švedskim institutom, 2014. godine, Nova Iskra učestvuje u kreiranju platforme Create In Residence, čiji je sastavni deo program DESIGNER IN RESIDENCE. Iz godine u godinu, programu se priključuju nove organizacije, pa su saradnje razvijene i sa Slovačkom, Nemačkom i Francuskom.

U ovogodišnjem programu pored Nove Iskre učestvuju organizacije IASPIS (Švedska) i AMI Center (Francuska), uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, Ministarstva kulture i medije Republike Srbije i Goethe Instituta u Beogradu, a čitav program održava se uz podršku EUNIC-a u Srbiji (EUNIC AiR).

U ovogodišnjem programu učestvuju kolektiv Karkatag iz Srbije koji će mesec dana provesti u Marseju, kao i Šveđanka Emelie Rondhal i Francuskinja Charlotte de Sedouy, koje će u Beogradu provesti dva, odnosno jedan mesec.

Autori se biraju na osnovu otvorenih poziva u svakoj zemlji. Po principu „open-end“ rezidencije (ne očekuju se razvoj i realizacija novog projekta), svaki učesnik ima pokrivene putne troškove, troškove boravka i mesečnu stipendiju, kao i podršku organizacije-domaćina koja učesnicima pomaže da se upoznaju sa i otvore kanale komunikacije sa lokalnom kreativnom scenom. Rezidencijalni boravci traju jedan ili dva meseca, u skladu sa kapacitetima organizacija koje ih realizuju.

Kao rezultat, do sada je održano blizu 50 javnih programa u više zemalja koji su bili na neki način povezani sa ovim programom, a u razmenama je učestvovalo oko 30 autora. Više od 15 srpskih autora takođe je realizovalo svoje rezidencije u ovim zemljama, dok je njih više od 20 boravilo u Beogradu i radilo u Novoj Iskri, uz prateće izložbe, radionice i predavanja

Emelie Rondahl trenutno pohađa doktorske studije iz domena zanata Akademiji za dizajn i zanate (HDK) u Geteborgu, Švedska. Studirala je i dve godine tradicionalnog (švedskog) tkanja u dve različite “narodne srednje škole”, skandinavske institucije za obrazovanje odraslih koje su priprea za višu zanatsku edukaciju. Trenutno učestvuje na četvrtom Istanbulskom bienalu dizajna kroz projekat prave saradnje sa učesnicima iz celog sveta – Google weaving stop-time.

Tokom svog boravka u Beogradu, Emelie će imati samostalnu izložbu u galeriji Transformart (10-20. novembra), kao i javno predavanje (01.11.) i radionicu u Novoj Iskri (02-03.11.). Pored svega toga, predstaviće se i u okviru međunarodne konferencije Craft and Design in Dialogue koju 25. oktobra organizuje Nova Iskra u okviru projekta Made In. http://www.emelierondahl.se/

Charlotte de Sedouy je francuska umetnica i ilustratorka bazirana u Marseju, aktivna u domenu samizdat izdanja, štampe. Master je grafičkog dizajna na DNSEP fakultetu u Tuluzu, ali u svojim projektima bavi se animacijom i prostornošću. http://quesepassetil.net. U Beogradu će se takođe predstaviti mini-izložbom.

Kolektiv Karkatag je formiran 2009. godine u Beogradu kao umetnički kolektiv koji se bavi teorijsko-praktičnim radom na polju kinetičke/mehaničke skulpture. Tokom godina, njihov rad je u najvećoj meri fokusiran na polja interaktivne umetnosti i novih medija sa snažnim performativnim pristupom. Učestvovali su na brojnim izložbama, festivalima i javnim performansima u Nemačkoj, Engleskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Crnoj Gori i u nekoliko gradova u Srbije. Tokom 2015. godine su osvojili više prestižnih priznanja za svoj rad među. Od 2010. vode neformalni rezidencijalni prostor u Svilajncu. Pokrenuli su i otvorenu radionicu Praksa Makerspace Belgrade u umetničkom prostoru Magacin u Beogradu.

Tokom svog boravka u Marseju u novembru mesecu, Karkatag će se predstaviti i na bijenalu digitalnih umetnosti Chroniques (https://chronique-s.org/), na kome će i predstavnik Nove Iskre učestvovati u jednoj od panel sesija prateće konferencije.  http://karkatag.org/

Pozivamo domaću publiku da tokom oktobra i novembra meseca isprate programe koje će gošće ovog programa iz Francuske i Švedske predstavit u Beogradu.