Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Predstavljamo vam kolekciju online izvora za učenje koji su izvedeni iz naših edukativnih formata, projekata i aktivnosti!

Tools & Learning

Diskusija: Pasivni posmatrač ili aktivni učesnik?

Trajanje

1:38:30

Jezik

Srpski (titlovano na engleski)

New European Bauhaus – Stories from Serbia

Srbija se pridružila proslavi New European Bauhaus festivala, koji je trajao od 9. do 12. juna 2022. godine.

Pogledajte snimak događaja pod nazivom “Stories from Serbia”, lokalnog događaja u okviru Festivala.

Trajanje

1:27:56

Jezik

Engleski

Uvod u gradske baštenske zajednice

Digitalna publikacija “Uvod u gradske baštenske zajednice” nastala je u okviru projekta Inicijativa za baštenske zajednice, sa ciljem da informiše širu javnost o mogućnostima organizovanja zajedničkih bašti i njihovim benefitima.

Jezik

Srpski

Food is Culture: EU sažetak za javnu politiku po pitanju prehrambenog i kulturnog nasleđa

Dokument nastao kao jedan od rezultata u okviru dvogodišnjeg međunarodnog projekta Food is Culture predstavlja značajno sredstvo pri upoznavanju građana i institucija Evrope sa pojmom i značajem kulturne baštine, kao i njenom povezanošću sa kulturom.

Ovaj sažetak kreiran je kao finalni rezultat projekta, na čijem su sadržaju radili predstavnici partnerskih organizacija na projektu, Europa Nostra i Slow Food.

Jezik

Srpski

MADE IN: Design & Crafts in Dialogue – katalog sa izložbe

Izložbeni katalog nastao u okviru međunarodnog projekta MADE IN, koji su zajednički uredili predstavnici sva četiri partnera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije i koji prikazuje sve aktivnosti projekta realizovanih za vreme dvogodišnjeg procesa.

 

Jezik

Engleski

MADE IN: Design & Crafts in Dialogue – Critical Reader

“Design and Crafts in Dialogue: Critical Reader” je digitalna publikacija koja spaja kritičke tekstove i intervjue nastale tokom dvogodišnjeg projekta MADE IN, sufinansiranog od strane programa Kreativna Evropa, i realizovanog kroz partnerstvo između dizajn organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije.

Publikacija nudi tekstove i intervjue eminentnih autora koji deluju na raskršću umetnosti, dizajna i zanata, kao što su Glenn Adamson, Louise Schouwenberg, Evelien Bracke, kao i brojnih dizajnera koji su učestvovali u projektu.

Jezik

Engleski

Tribina: Obrazovanje budućnosti

Prvi panel u okviru programa Dometi digitalizacije, posvećen je obrazovanju, prvenstveno digitalizaciji sadržaja formalnog obrazovanja u osnovnim školama Srbije. Program se realizuje kroz partnersku saradnju sa organizacijom Heapspace.

Tribina: Borba za vazduh

Specijalno kreiran program koji se bavi problemom zagađenja vazduha u Beogradu, Srbiji i regionu.

Tribina: Od hip hop izvođača do najvećeg hip hop izdavača na Balkanu – Bassivity Digital

Treće predavanje u okviru DIY Creative BLKN programa. O trendovima u muzici u digitalnom dobu razgovarali smo sa ekipom iz izdavačke kuće Bassivity Digital, koji se specijalizovao za hip hop muziku.

Predavač

Bassivity Digital

Trajanje

1:06:27

Jezik

Srpski

Predavanje: Klizište univerzalnog osnovnog dohotka – realan život ili samo fantazija?

Predavanje posvećeno sve popularnijoj temi – univerzalnom osnovnom dohotku i mogućnosti njegovog uvođenja u Srbiji.

Predavač

Paul Currion

Trajanje

1:37:14

Jezik

Engleski

Tribina: Od ideje do (komercijalne) fotografije – Lumina Images

Druga panel diskusija u okviru DIY Creative BLKN programa. Kroz razgovor sa ekipom iz Lumina images, saznali smo o trendovima u domenu komercijalne fotografije, kao i na koji način se ljubav prema fotografiji može pretvoriti u biznis.

Predavač

Lumina images

Trajanje

1:17:22

Jezik

Srpski

Tribina: Čari burazerskog biznisa – DechkoTzar

U okviru specijalnog programa, DIY Creative BLKN, ugostili smo Braću Burazere, tvorce popularnog brenda DechkoTzar. DIY Creative BLKN je program saradnje između SAE Instituta i Nove Iskre, nastao sa idejom promocije regionalnih i lokalnih biznisa iz domena kreativne industrije.

Predavač

Braća Burazeri

Trajanje

1:07:12

Jezik

Srpski

Predavanje: Selling Shovels in the Games Industry

Druga sezona FTW! Gaming Hub programa, koju smo otvorili predavanjem na temu drugačijeg pristupa razvoju video igara, u saradnji sa studijom Prune Games.

Predavač

Chris Filip

Trajanje

1:04:48

Jezik

Engleski

Tribina: eSport u Srbiji – eSport ekosistem i priče profesionalnih gejmera

Prva panel diskusija u okviru FTW! Gaming Hub programa, u okviru koje smo se bavili temom eSporta, u saradnji sa ekipom Peak eSports.

Trajanje

1:13:53

Jezik

Srpski

Predavanje: The Intersection of Cryptocurrency and Gaming

Šesto predavanje u okviru FTW! Gaming Hub-a, ovog puta u saradnji sa kompanijom GameCredits.

Predavač

Jack Kuveke

Trajanje

0:23:07

Jezik

Engleski

Predavanje: Game Design – od casual do hardcore igara

Peto predavanje u okviru FTW! Gaming Huba-a: Game Design: od casual do hardcore igara – Koji impulsi motivišu interakcije igrača?

Predavač

Uroš Banješević

Trajanje

1:12:56

Jezik

Srpski

Predavanje: Hellion – godinu dana Early Access-a

Četvrto predavanje u okviru FTW! Gaming Huba-a: Priča o naučenim lekcijama tokom procesa rada na igri Hellion.

Predavač

Miroslav Mićević

Trajanje

1:04:34

Jezik

Srpski

Zelena hrana sutrašnjice

U okviru obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije, Ambasada Švedske u Beogradu je predstavila program događaja posvećenih hrani.

Trajanje

1:49:19

Jezik

Engleski

MISLI BUDUĆNOST

Publikacija koja predstavlja program i učesnike trećeg ciklusa Nelt edukativnog programa. Polaznici su prošli jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se u ovom ciklusu odvijalo pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!

Jezik

Srpski

Careers in the arts: Visions for the future

Publikacija NXT projekta pod nazivom “Careers in the arts: Visions for the future” predstavlja kulminaciju trogodišnjeg istraživanja i aktivnosti kofinansiranih od strane programa Kreativne Evrope i inicirana od strane ELIA. U publikaciji su prikazani prominentni kreativni habovi kao i detaljna studija slučaja Nove Iskre.

Jezik

Srpski

Predavanje – Rad je commons

U svom predavanju ‘Rad je commons: Preuzimanje radnog mesta i samoupravljanje kao antogonističke prakse’, u okviru Studija zajedničkog, Theodoros Karyotis će analizirati pojmove kooperativne ekonomije, kroz postavljanje nekih od ključnih pitanja:

Trajanje

1:24:25

Jezik

Engleski

Predavanja – Infrastruktura mreže kao commons i Pravo na hibridni grad

Četvrto javno predavanje Studija zajedničkog se održalo kroz dva predavanja: ‘Infrastruktura mreže kao commons i pravo na hibridni grad’ Panayotisa Antoniadisa i ‘Hibridni trotoar kao urbani commons’ Ileane Apostol.

Trajanje

1:39:37

Jezik

Engleski

Predavanje – Tehnološki razvoj i postkapitalistička tranzicija

Pogledajte peto predavanje u okviru Studija zajedničkog u kojem nam Tomislav Medak prikazuje kako vodeće tehnologije koje nose procese kontejnerizacije, kompjuterizacije i finansijalizacije omogućuju reprodukciju kapitalističkih odnosa u planetarnim razmerama.

Predavač

Tomislav Medak

Trajanje

01:42:01

Jezik

Srpski

Predavanje – Dizajn interakcije

Poslednje javno predavanje u okviru ovogodišnjeg ciklusa NELT Edukativnog programa održao je istaknuti “medijski umetnik” iz Nemačke Niklas Roy.

Predavač

Niklas Roy

Trajanje

01:10:54

Jezik

Engleski

Komonifikacija: S02E04 Grad na izborima

Danas, kada se leva ekonomska rešenja po pravilu odbacuju kao populistička i nerealna, skupštinu po prvi put pokušava da osvoji pokret koji jednakost shvata ozbiljno. Postoji li samo jedna ekonomska logika? Šta je populizam, a šta demokratija? U kojoj meri program inicijative Ne da(vi)mo Beograd odražava presek između realističnog i utopijskog?

Trajanje

01:02:00

Jezik

Srpski

Predavanje – Priča kao proizvod

Pogledajte sjajno predavanje Lazara Džamića, u okviru Nelt edukativnog programa, koje će vas uvesti u neobičan ugao sagledavanja arhetipskih brendova i oruđa za kreiranje zanimljivih poslovnih priča koje mogu povećati šanse da se bude primećen na tržištu.

Predavač

Lazar Džamić

Trajanje

01:49:42

Jezik

Srpski

Predavanje SPELLSOULS – REBOOTING AN ART STYLE

Treće predavanje u okviru FTW! Gaming Hub programa, ovoga puta u saradnji sa kompanijom Nordeus. Nikola Damjanov, Senior 3D umetnik iz Nordeusa podelio je svoje iskustvo u trogodišnjoj predprodukciji najnovije Nordeus igre Spellsouls: Duel Of Legends.

Predavač

Nikola Damjanov 

Trajanje

01:25:43

Jezik

Srpski

Predavanje – Kako je Fantasy Roleplay napravio čoveka od mene

Pogledajte drugo predavanje u okviru FTW! Gaming Hub-a, Kako je Fantasy Roleplay napravio čoveka od mene, u kojem nas je Uroš Krčadinac podsetio koliko je magičan i poučan svet FRP igara.

Predavač

Uroš Krčadinac

Trajanje

01:01:06

Jezik

Srpski

Tribina – Borba za neutralnost interneta

Pogledajte prenos sjajne tribine, pokrenute od Internet društva Srbije, u saradnji sa Novom Iskrom,  u kojoj se pričalo o veoma važnoj temi – borbi za neutralnost interneta!

Trajanje

02:01:06

Jezik

Srpski i engleski

Predavanja u okviru programa ”Zelena hrana sutrašnjice”

Program Zelena hrana sutrašnjice je kroz niz predavanja i specijalnih događaja posvećenih hrani u Beogradu predstavila neka od najboljih švedskih iskustava u održivim pristupima u procesu proizvodnje, pripreme i konzumacije hrane.

Trajanje

1:49:16

Jezik

Engleski

Predavanje – Ekonomske i društvene uvjetovanosti (samo)upravljanja: javni sektor i razvoj

U predavanju ‘Ekonomske i društvene uvjetovanosti (samo)upravljanja: javni sektor i razvoj’, Toni Pruga, u okviru Studija zajedničkog,  analizirani su razlozi zbog kojih je široko rasprostranjeno i dugotrajno učešće radnika i stanovnika u upravljačkim procesima države i javnog sektora retka pojava.

Predavač

Toni Prug

Trajanje

1:41:52

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S02E03

U novoj komonifikaciji u sredu, na RadioAparatu razgovarali smo o brutalno deziformišućim pokazateljima blagostanja, nejednakosti i meritokratskom mitu sa Majom Krek, aktivistkinjom, studentkinjom doktorskih studija i saradnicom u nastavi na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Trajanje

01:06:12

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S02E02 Prirodna zajednička dobra

U Komonifikaciji, o urbanim alternativama kao realnim utopijama razgovarali smo sa Ivom Čukić na Radio aparatu. Samoorganizovane prakse su pozivi da se konstruiše budućnost na kolektivan i demokratski način. Šta je neoliberalna urbanizacija?

Predavač

Iva Čukić

Trajanje

59:25

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S02E01 Prirodna zajednička dobra

Novu sezonu Komonifikacije počinjemo sa prirodnim zajedničkim dobrima. Šta je problem sa očuvanjem prirode kroz naplatu njenih “usluga” i naknadu za zagađenje?  Na ova i mnoga druga pitanja će nam odgovoriti Iva Marković.

Trajanje

1:12:46

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S01E4 Komons i država

Četvrta epizoda Komonifikacije posvećena je poziciji komoninga u odnosu prema (neo)liberalnom konceptu države i državnoj regulaciji. Zajedno sa koleginicom iz Mreže Zajedničko.org, Jovanom Timotijević razgovarali smo o tome u kojoj meri i kojim strategijama je ovaj odnos moguće promeniti.

Trajanje

01:02:57

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S01E03 Digitalna zajednička dobra

Sa Aleksandrom Savanović razgovarano je o kontekstu u kom nastaju digitalna zajednička dobra i kako smo od interneta koji niko nije posedovao ni kontrolisao došli do komodifikovanih protoka digitalnih podatka, data mining-a i ograđenih digitalnih “pašnjaka”.

Trajanje

01:03:40

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S01E2 Društvena reprodukcija

Urednici emisije Miloš Kovačević i Aleksandar Elezović razgovaraju o zajedničkim dobrima i oblicima organizovanja koji daju uspešne rezultate kada je u pitanju upravljanje zajedničkim resursimana i, zajedno sa gostima, predstaviće različita terorijske pristupe i praktična rešenja unutar okvira commons-a.

Trajanje

01:00:00

Jezik

Srpski

Webinar / Look Who’s Working

Ovaj video je nastao tokom European Creative Hubs Foruma – How Work Works, 24. septembra u Beogradu. Video predstavlja Paula Bourna i njegovu dinamičnu sesiju umrežavanja učesnika foruma na samoj završnici programa.

Predavač

Paul Bourne

Trajanje

01:44:11

Jezik

Engleski

Webinar / From inside to outside and back

Ovaj video je nastao tokom svečanog otvaranja European Creative Hubs Foruma – How Work Works, 22. septembra u Beogradu. Ova sesija  – Hyper Island Meets Fabrica – predstavlja predavanje Sema Barona iz Fabrike (Fabrica), gde je predstavio aktivnosti i programe ovog poznatog italijanskog instituta za dizajn i edukaciju.

Predavač

Sam Baron

Trajanje

00:55:25

Jezik

Engleski

Webinar / From Hierarchies to #Hashtags

Ovaj video je nastao tokom svečanog otvaranja European Creative Hubs Foruma – How Work Works, 22. septembra u Beogradu. Ova sesija pod naslovom – Hyper Island Meets Fabrica – predstavlja uvodno predavanje Džona Barnsa iz Hyper Island-a, gde je istraživao na koji način kreativnost utiče na naš rad. 

Predavač

Jon Barnes

Trajanje

00:50:23

Jezik

Engleski

Webinar / Limits of creativity in a world of changing

Ovaj video je nastao za vreme prvog European Creative Hubs foruma – How Work Works, organizovanog 23. septembra 2016. U pitanju je snimak predavanja profesora Jovana Čekića koji je govorio o granicama kreativnosti u svetu koji se neprestano menja.

Predavač

Jovan Čekić

Trajanje

01:00:34

Jezik

Engleski

12 INOVACIJA ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST

Ova publikacija predstavlja 12 inovativnih rešenja za održivu budućnost koja su nastala u okviru NIS Kreativnog kampa realizovanog 2015. godine u Mokrin House na kojem su učestvovali mladi kreativci, inovatori i dizajneri. Ovaj kamp im je pružio priliku da uz stručnu i mentorsku podršku promišljaju i razvijaju koncepte iz domena energetske efikasnosti i održivog razvoja, pod kreativnim vođstvom tima Dizajn inkubatora Nova Iskra.

 

Jezik

Srpski

U RASKORAKU

Publikacija koja predstavlja program i učesnike drugog ciklusa Nelt edukativnog programa, kao i koncept neformalnog obrazovanja uopšte. NELT edukativni program je inicijativa bazirana na uverenju da važan segment u obrazovanju mladih predstavlja upoznavanje i rad sa isktaknutim profesionalcima različitih profila, timski rad i direktno iskustvo intersektorske saradnje i mentorskog rada.

Jezik

Srpski

HOW WORK WORKS : An inventory of effects

Publikacija How Work Works: An inventory of effects, objavljena je povodom međunarodne konferencije How Work Works u okviru projekta European Creative Hubs Networku, i kojoj se nalazi sedam kritičkih tekstova autora iz Srbije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država koji se bave savremenim promenama u polju rada, kao i vizuelni prilozi beogradskog umetnika Dušana Rajića.

Jezik

Engleski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 6

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Nede Šorak Krndije o metodama kreiranja uspešnih strategija digitalne komunikacije i promocije sadržaja i programa.

Trajanje

01:33:25

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 5

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Aleksandra Ninković Tašić o procesu kreiranja jedne od najposećenijih izložbi u poslednjih deset godina posvećenoj Mihajlu Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije.

Trajanje

00:21:03

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 4

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Ljiljane Ilić iz Centra za promociju nauke o strategijama komunikacije ove institucije i njenih programskih aktivnosti.

Predavač

Ljiljana Ilić

Trajanje

00:18:52

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 3

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Slobodana Jovanovića Cobe (Coba&Associates) o inovativnim rešenjima u dizajnu kada je u pitanju promocija novih programa i servisa u kulturi.

Trajanje

00:44:22

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 2

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Relje Derete o alternativnim kanali komunikacije i kreativnim konceptima za privlačenje nove i zadržavanje stare publike.

Predavač

Relja Dereta

Trajanje

00:45:20

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 1

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Nane Radenković o novim trendovima kada je u pitanju upravljanje procesima, projektima i timovima.

Predavač

Nana Radenković

Trajanje

00:43:45

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S01E01 Razbijanje mita o tragediji zajedničkog dobra i uvod u ideju commons-a

Urednici emisije Miloš Kovačević i Aleksandar Elezović razgovaraju o zajedničkim dobrima i oblicima organizovanja koji daju uspešne rezultate kada je u pitanju upravljanje zajedničkim resursimana i, zajedno sa gostima, predstaviće različita terorijske pristupe i praktična rešenja unutar okvira commons-a.

Trajanje

01:03:00

Jezik

Srpski