Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Predstavljamo vam kolekciju online izvora za učenje koji su izvedeni iz naših edukativnih formata, projekata i aktivnosti!

Tools & Learning

Uvod u gradske baštenske zajednice

Digitalna publikacija “Uvod u gradske baštenske zajednice” nastala je u okviru projekta Inicijativa za baštenske zajednice, sa ciljem da informiše širu javnost o mogućnostima organizovanja zajedničkih bašti i njihovim benefitima.

Jezik

Srpski

Food is Culture: EU sažetak za javnu politiku po pitanju prehrambenog i kulturnog nasleđa

Dokument nastao kao jedan od rezultata u okviru dvogodišnjeg međunarodnog projekta Food is Culture predstavlja značajno sredstvo pri upoznavanju građana i institucija Evrope sa pojmom i značajem kulturne baštine, kao i njenom povezanošću sa kulturom.

Ovaj sažetak kreiran je kao finalni rezultat projekta, na čijem su sadržaju radili predstavnici partnerskih organizacija na projektu, Europa Nostra i Slow Food.

Jezik

Srpski

MADE IN: Design & Crafts in Dialogue – katalog sa izložbe

Izložbeni katalog nastao u okviru međunarodnog projekta MADE IN, koji su zajednički uredili predstavnici sva četiri partnera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije i koji prikazuje sve aktivnosti projekta realizovanih za vreme dvogodišnjeg procesa.

 

Jezik

Engleski

MADE IN: Design & Crafts in Dialogue – Critical Reader

“Design and Crafts in Dialogue: Critical Reader” je digitalna publikacija koja spaja kritičke tekstove i intervjue nastale tokom dvogodišnjeg projekta MADE IN, sufinansiranog od strane programa Kreativna Evropa, i realizovanog kroz partnerstvo između dizajn organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije.

Publikacija nudi tekstove i intervjue eminentnih autora koji deluju na raskršću umetnosti, dizajna i zanata, kao što su Glenn Adamson, Louise Schouwenberg, Evelien Bracke, kao i brojnih dizajnera koji su učestvovali u projektu.

Jezik

Engleski

Tribina: Obrazovanje budućnosti

Prvi panel u okviru programa Dometi digitalizacije, posvećen je obrazovanju, prvenstveno digitalizaciji sadržaja formalnog obrazovanja u osnovnim školama Srbije. Program se realizuje kroz partnersku saradnju sa organizacijom Heapspace.

Tribina: Borba za vazduh

Specijalno kreiran program koji se bavi problemom zagađenja vazduha u Beogradu, Srbiji i regionu.

Tribina: Od hip hop izvođača do najvećeg hip hop izdavača na Balkanu – Bassivity Digital

Treće predavanje u okviru DIY Creative BLKN programa. O trendovima u muzici u digitalnom dobu razgovarali smo sa ekipom iz izdavačke kuće Bassivity Digital, koji se specijalizovao za hip hop muziku.

Predavač

Bassivity Digital

Trajanje

1:06:27

Jezik

Srpski

Predavanje: Klizište univerzalnog osnovnog dohotka – realan život ili samo fantazija?

Predavanje posvećeno sve popularnijoj temi – univerzalnom osnovnom dohotku i mogućnosti njegovog uvođenja u Srbiji.

Predavač

Paul Currion

Trajanje

1:37:14

Jezik

Engleski

Tribina: Od ideje do (komercijalne) fotografije – Lumina Images

Druga panel diskusija u okviru DIY Creative BLKN programa. Kroz razgovor sa ekipom iz Lumina images, saznali smo o trendovima u domenu komercijalne fotografije, kao i na koji način se ljubav prema fotografiji može pretvoriti u biznis.

Predavač

Lumina images

Trajanje

1:17:22

Jezik

Srpski

Tribina: Čari burazerskog biznisa – DechkoTzar

U okviru specijalnog programa, DIY Creative BLKN, ugostili smo Braću Burazere, tvorce popularnog brenda DechkoTzar. DIY Creative BLKN je program saradnje između SAE Instituta i Nove Iskre, nastao sa idejom promocije regionalnih i lokalnih biznisa iz domena kreativne industrije.

Predavač

Braća Burazeri

Trajanje

1:07:12

Jezik

Srpski

Predavanje: Selling Shovels in the Games Industry

Druga sezona FTW! Gaming Hub programa, koju smo otvorili predavanjem na temu drugačijeg pristupa razvoju video igara, u saradnji sa studijom Prune Games.

Predavač

Chris Filip

Trajanje

1:04:48

Jezik

Engleski

Tribina: eSport u Srbiji – eSport ekosistem i priče profesionalnih gejmera

Prva panel diskusija u okviru FTW! Gaming Hub programa, u okviru koje smo se bavili temom eSporta, u saradnji sa ekipom Peak eSports.

Trajanje

1:13:53

Jezik

Srpski

Predavanje: The Intersection of Cryptocurrency and Gaming

Šesto predavanje u okviru FTW! Gaming Hub-a, ovog puta u saradnji sa kompanijom GameCredits.

Predavač

Jack Kuveke

Trajanje

0:23:07

Jezik

Engleski

Predavanje: Game Design – od casual do hardcore igara

Peto predavanje u okviru FTW! Gaming Huba-a: Game Design: od casual do hardcore igara – Koji impulsi motivišu interakcije igrača?

Predavač

Uroš Banješević

Trajanje

1:12:56

Jezik

Srpski

Predavanje: Hellion – godinu dana Early Access-a

Četvrto predavanje u okviru FTW! Gaming Huba-a: Priča o naučenim lekcijama tokom procesa rada na igri Hellion.

Predavač

Miroslav Mićević

Trajanje

1:04:34

Jezik

Srpski

Zelena hrana sutrašnjice

U okviru obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije, Ambasada Švedske u Beogradu je predstavila program događaja posvećenih hrani.

Trajanje

1:49:19

Jezik

Engleski

MISLI BUDUĆNOST

Publikacija koja predstavlja program i učesnike trećeg ciklusa Nelt edukativnog programa. Polaznici su prošli jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se u ovom ciklusu odvijalo pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!

Jezik

Srpski

Careers in the arts: Visions for the future

Publikacija NXT projekta pod nazivom “Careers in the arts: Visions for the future” predstavlja kulminaciju trogodišnjeg istraživanja i aktivnosti kofinansiranih od strane programa Kreativne Evrope i inicirana od strane ELIA. U publikaciji su prikazani prominentni kreativni habovi kao i detaljna studija slučaja Nove Iskre.

Jezik

Srpski

Predavanje – Rad je commons

U svom predavanju ‘Rad je commons: Preuzimanje radnog mesta i samoupravljanje kao antogonističke prakse’, u okviru Studija zajedničkog, Theodoros Karyotis će analizirati pojmove kooperativne ekonomije, kroz postavljanje nekih od ključnih pitanja:

Trajanje

1:24:25

Jezik

Engleski

Predavanja – Infrastruktura mreže kao commons i Pravo na hibridni grad

Četvrto javno predavanje Studija zajedničkog se održalo kroz dva predavanja: ‘Infrastruktura mreže kao commons i pravo na hibridni grad’ Panayotisa Antoniadisa i ‘Hibridni trotoar kao urbani commons’ Ileane Apostol.

Trajanje

1:39:37

Jezik

Engleski

Predavanje – Tehnološki razvoj i postkapitalistička tranzicija

Pogledajte peto predavanje u okviru Studija zajedničkog u kojem nam Tomislav Medak prikazuje kako vodeće tehnologije koje nose procese kontejnerizacije, kompjuterizacije i finansijalizacije omogućuju reprodukciju kapitalističkih odnosa u planetarnim razmerama.

Predavač

Tomislav Medak

Trajanje

01:42:01

Jezik

Srpski

Predavanje – Dizajn interakcije

Poslednje javno predavanje u okviru ovogodišnjeg ciklusa NELT Edukativnog programa održao je istaknuti “medijski umetnik” iz Nemačke Niklas Roy.

Predavač

Niklas Roy

Trajanje

01:10:54

Jezik

Engleski

Komonifikacija: S02E04 Grad na izborima

Danas, kada se leva ekonomska rešenja po pravilu odbacuju kao populistička i nerealna, skupštinu po prvi put pokušava da osvoji pokret koji jednakost shvata ozbiljno. Postoji li samo jedna ekonomska logika? Šta je populizam, a šta demokratija? U kojoj meri program inicijative Ne da(vi)mo Beograd odražava presek između realističnog i utopijskog?

Trajanje

01:02:00

Jezik

Srpski

Predavanje – Priča kao proizvod

Pogledajte sjajno predavanje Lazara Džamića, u okviru Nelt edukativnog programa, koje će vas uvesti u neobičan ugao sagledavanja arhetipskih brendova i oruđa za kreiranje zanimljivih poslovnih priča koje mogu povećati šanse da se bude primećen na tržištu.

Predavač

Lazar Džamić

Trajanje

01:49:42

Jezik

Srpski

Predavanje SPELLSOULS – REBOOTING AN ART STYLE

Treće predavanje u okviru FTW! Gaming Hub programa, ovoga puta u saradnji sa kompanijom Nordeus. Nikola Damjanov, Senior 3D umetnik iz Nordeusa podelio je svoje iskustvo u trogodišnjoj predprodukciji najnovije Nordeus igre Spellsouls: Duel Of Legends.

Predavač

Nikola Damjanov 

Trajanje

01:25:43

Jezik

Srpski

Predavanje – Kako je Fantasy Roleplay napravio čoveka od mene

Pogledajte drugo predavanje u okviru FTW! Gaming Hub-a, Kako je Fantasy Roleplay napravio čoveka od mene, u kojem nas je Uroš Krčadinac podsetio koliko je magičan i poučan svet FRP igara.

Predavač

Uroš Krčadinac

Trajanje

01:01:06

Jezik

Srpski

Tribina – Borba za neutralnost interneta

Pogledajte prenos sjajne tribine, pokrenute od Internet društva Srbije, u saradnji sa Novom Iskrom,  u kojoj se pričalo o veoma važnoj temi – borbi za neutralnost interneta!

Trajanje

02:01:06

Jezik

Srpski i engleski

Predavanja u okviru programa ”Zelena hrana sutrašnjice”

Program Zelena hrana sutrašnjice je kroz niz predavanja i specijalnih događaja posvećenih hrani u Beogradu predstavila neka od najboljih švedskih iskustava u održivim pristupima u procesu proizvodnje, pripreme i konzumacije hrane.

Trajanje

1:49:16

Jezik

Engleski

Predavanje – Ekonomske i društvene uvjetovanosti (samo)upravljanja: javni sektor i razvoj

U predavanju ‘Ekonomske i društvene uvjetovanosti (samo)upravljanja: javni sektor i razvoj’, Toni Pruga, u okviru Studija zajedničkog,  analizirani su razlozi zbog kojih je široko rasprostranjeno i dugotrajno učešće radnika i stanovnika u upravljačkim procesima države i javnog sektora retka pojava.

Predavač

Toni Prug

Trajanje

1:41:52

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S02E03

U novoj komonifikaciji u sredu, na RadioAparatu razgovarali smo o brutalno deziformišućim pokazateljima blagostanja, nejednakosti i meritokratskom mitu sa Majom Krek, aktivistkinjom, studentkinjom doktorskih studija i saradnicom u nastavi na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Trajanje

01:06:12

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S02E02 Prirodna zajednička dobra

U Komonifikaciji, o urbanim alternativama kao realnim utopijama razgovarali smo sa Ivom Čukić na Radio aparatu. Samoorganizovane prakse su pozivi da se konstruiše budućnost na kolektivan i demokratski način. Šta je neoliberalna urbanizacija?

Predavač

Iva Čukić

Trajanje

59:25

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S02E01 Prirodna zajednička dobra

Novu sezonu Komonifikacije počinjemo sa prirodnim zajedničkim dobrima. Šta je problem sa očuvanjem prirode kroz naplatu njenih “usluga” i naknadu za zagađenje?  Na ova i mnoga druga pitanja će nam odgovoriti Iva Marković.

Trajanje

1:12:46

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S01E4 Komons i država

Četvrta epizoda Komonifikacije posvećena je poziciji komoninga u odnosu prema (neo)liberalnom konceptu države i državnoj regulaciji. Zajedno sa koleginicom iz Mreže Zajedničko.org, Jovanom Timotijević razgovarali smo o tome u kojoj meri i kojim strategijama je ovaj odnos moguće promeniti.

Trajanje

01:02:57

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S01E03 Digitalna zajednička dobra

Sa Aleksandrom Savanović razgovarano je o kontekstu u kom nastaju digitalna zajednička dobra i kako smo od interneta koji niko nije posedovao ni kontrolisao došli do komodifikovanih protoka digitalnih podatka, data mining-a i ograđenih digitalnih “pašnjaka”.

Trajanje

01:03:40

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S01E2 Društvena reprodukcija

Urednici emisije Miloš Kovačević i Aleksandar Elezović razgovaraju o zajedničkim dobrima i oblicima organizovanja koji daju uspešne rezultate kada je u pitanju upravljanje zajedničkim resursimana i, zajedno sa gostima, predstaviće različita terorijske pristupe i praktična rešenja unutar okvira commons-a.

Trajanje

01:00:00

Jezik

Srpski

Webinar / Look Who’s Working

Ovaj video je nastao tokom European Creative Hubs Foruma – How Work Works, 24. septembra u Beogradu. Video predstavlja Paula Bourna i njegovu dinamičnu sesiju umrežavanja učesnika foruma na samoj završnici programa.

Predavač

Paul Bourne

Trajanje

01:44:11

Jezik

Engleski

Webinar / From inside to outside and back

Ovaj video je nastao tokom svečanog otvaranja European Creative Hubs Foruma – How Work Works, 22. septembra u Beogradu. Ova sesija  – Hyper Island Meets Fabrica – predstavlja predavanje Sema Barona iz Fabrike (Fabrica), gde je predstavio aktivnosti i programe ovog poznatog italijanskog instituta za dizajn i edukaciju.

Predavač

Sam Baron

Trajanje

00:55:25

Jezik

Engleski

Webinar / From Hierarchies to #Hashtags

Ovaj video je nastao tokom svečanog otvaranja European Creative Hubs Foruma – How Work Works, 22. septembra u Beogradu. Ova sesija pod naslovom – Hyper Island Meets Fabrica – predstavlja uvodno predavanje Džona Barnsa iz Hyper Island-a, gde je istraživao na koji način kreativnost utiče na naš rad. 

Predavač

Jon Barnes

Trajanje

00:50:23

Jezik

Engleski

Webinar / Limits of creativity in a world of changing

Ovaj video je nastao za vreme prvog European Creative Hubs foruma – How Work Works, organizovanog 23. septembra 2016. U pitanju je snimak predavanja profesora Jovana Čekića koji je govorio o granicama kreativnosti u svetu koji se neprestano menja.

Predavač

Jovan Čekić

Trajanje

01:00:34

Jezik

Engleski

12 INOVACIJA ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST

Ova publikacija predstavlja 12 inovativnih rešenja za održivu budućnost koja su nastala u okviru NIS Kreativnog kampa realizovanog 2015. godine u Mokrin House na kojem su učestvovali mladi kreativci, inovatori i dizajneri. Ovaj kamp im je pružio priliku da uz stručnu i mentorsku podršku promišljaju i razvijaju koncepte iz domena energetske efikasnosti i održivog razvoja, pod kreativnim vođstvom tima Dizajn inkubatora Nova Iskra.

 

Jezik

Srpski

U RASKORAKU

Publikacija koja predstavlja program i učesnike drugog ciklusa Nelt edukativnog programa, kao i koncept neformalnog obrazovanja uopšte. NELT edukativni program je inicijativa bazirana na uverenju da važan segment u obrazovanju mladih predstavlja upoznavanje i rad sa isktaknutim profesionalcima različitih profila, timski rad i direktno iskustvo intersektorske saradnje i mentorskog rada.

Jezik

Srpski

HOW WORK WORKS : An inventory of effects

Publikacija How Work Works: An inventory of effects, objavljena je povodom međunarodne konferencije How Work Works u okviru projekta European Creative Hubs Networku, i kojoj se nalazi sedam kritičkih tekstova autora iz Srbije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država koji se bave savremenim promenama u polju rada, kao i vizuelni prilozi beogradskog umetnika Dušana Rajića.

Jezik

Engleski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 6

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Nede Šorak Krndije o metodama kreiranja uspešnih strategija digitalne komunikacije i promocije sadržaja i programa.

Trajanje

01:33:25

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 5

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Aleksandra Ninković Tašić o procesu kreiranja jedne od najposećenijih izložbi u poslednjih deset godina posvećenoj Mihajlu Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije.

Trajanje

00:21:03

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 4

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Ljiljane Ilić iz Centra za promociju nauke o strategijama komunikacije ove institucije i njenih programskih aktivnosti.

Predavač

Ljiljana Ilić

Trajanje

00:18:52

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 3

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Slobodana Jovanovića Cobe (Coba&Associates) o inovativnim rešenjima u dizajnu kada je u pitanju promocija novih programa i servisa u kulturi.

Trajanje

00:44:22

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 2

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Relje Derete o alternativnim kanali komunikacije i kreativnim konceptima za privlačenje nove i zadržavanje stare publike.

Predavač

Relja Dereta

Trajanje

00:45:20

Jezik

Srpski

Webinar / RAZVOJ PUBLIKE 1

Nakon uspešno završenog kursa Razvoj publike, koji je bio namenjen predstavnicima insitucija i organizacija u kulturi, predstavljamo webinare koji su nastali kao rezultat ovog programa. Pogledajte predavanje Nane Radenković o novim trendovima kada je u pitanju upravljanje procesima, projektima i timovima.

Predavač

Nana Radenković

Trajanje

00:43:45

Jezik

Srpski

Komonifikacija: S01E01 Razbijanje mita o tragediji zajedničkog dobra i uvod u ideju commons-a

Urednici emisije Miloš Kovačević i Aleksandar Elezović razgovaraju o zajedničkim dobrima i oblicima organizovanja koji daju uspešne rezultate kada je u pitanju upravljanje zajedničkim resursimana i, zajedno sa gostima, predstaviće različita terorijske pristupe i praktična rešenja unutar okvira commons-a.

Trajanje

01:03:00

Jezik

Srpski