Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Model privremenog stanovanja

Ove nedelje u Novoj Iskri će biti predstavljena publikacija realizovana kroz aktivnosti Rekonstrukcija Ženskog fonda

1 Jun

Datum

Sreda, 1. jun

Predavač

/

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O prezentaciji

Rekonstrukcija Ženski fond će u okviru redovnog edukativnog programa Nove Iskre predstaviti publikaciju pod nazivom Model privremenog stanovanja. Od koncepta do realizacije na primeru romskog naselja. Publikacija je realizovana kroz proces saradnje između organizacija TIM8 i Rekonstrukcija Ženski fond, a javnosti je predstavljena kroz izložbu na Beogradskoj nedelji arhitekture (BINA). Projekat je takođe predstavljen i nagrađen u kategoriji eksperimenta i istraživačkog rada na 38. Salonu arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Ovo izdanje prikazuje proces saradnje grupe tadašnjih studenata arhitekture i fondacije Rekonstrukcija Ženski fond, ostvarene sa ciljem da se pomogne stanovnicima romskog naselja, posebno u vezi sa posledicama majskih poplava 2014. godine. Problemi socijalno i ekonomski ugroženih grupa posmatrani su sa aspekta arhitektonske struke, čime je formiran interdisciplinarni pristup u njihovom rešavanju. U publikaciju je uključen i detaljan prikaz istraživanja i procesa rada – od početka saradnje preko povoda za rad učesnika i izazova sa kojima su se susretali, do prikazivanja rezultata višemesečnog rada.

Publikaciju Model privremenog stanovanja. Od koncepta do realizacije na primeru romskog naselja predstaviće autori projekta i urednici publikacije: Mirjana Mirosavljević Bobić (Rekonstrukcija Ženski fond), Ana DušmanovićNikola ArsićMaja KoptaJelena StankovićStefan MilićevićJelena KojićMihailo SladojeTijana Savić (TIM8), Nada Đuričković (Romski centar za žene i decu “Daje”) i Aleksandar Bobić .

 

 

Rekonstrukcija Ženski fond je prva ženska fondacija u Srbiji, osnovana 2004. godine. Misija fonda je da podrži i održi feminističku političku platformu protiv rata, nacionalizma, rasizma, militarizma i bilo kog oblika diskriminacije i nasilja nad ženama.

Publikacija je besplatno dostupna u PDF formatu i možete je preuzeti na linku http://www.rwfund.org/wp-content/uploads/2016/01/Model-privremenog-stanovanja-FINAL.pdf, kao i verziju na engleskom jeziku na linku http://www.rwfund.org/eng/2016/04/04/a-model-of-temporary-housing/

Predstavljanje publikacije Model privremenog stanovanja. Od koncepta do realizacije na primeru romskog naselja biće održano u Novoj Iskri u sredu1. juna sa početkom u 17.30 h.