Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Animatorski Game Jam: video igra od štapa i kanapa

Tokom radionice ”Animatorski Game Jam: Video igra od štapa i kanapa”, Uroš Krčadinac će vas podučavati kako da svoje manuelne i analogne vizuelne kreacije pretvorite u jednostavnu 2D video igru za web.

19 Jan

Datum početka

19/01/2018

Lokacija

Nova Iskra

27 Jan

Datum završetka

27/01/2018

Predavač

Uroš Krčadinac

Trajanje

3 dana

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

19. januar (18 – 20 h), 20. i 27. januar (od 10 do 16 h)

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

O čemu se radi?

Premisa radionice glasi da ne mora svaka video igra da bude tehnološki zahtevan 3D poduhvat, i da najbolji digitalni radovi nastaju nakon kreativnog procesa u fizičkom svetu.

U prvom delu radionice, proći ćemo kroz istorije prvih video igara, 8-bit estetike i koncepta “sprajtova” (sprites), animiranih elemenata koji čine gradivne blokove 2D video igara. Po ovom principu funkcionišu igre kao što su Super Mario ili Sonic the Hedgehog. Danas se sprajtovi mogu praviti na osnovu bilo kakvih slika i animacija: od fotografija i stop-trik tehnike, do drvenih bojica i animacije crtane rukom. Svaki polaznik će izabrati svoju tehniku animiranja i kreiranja sprajtova, koje će zatim digitalizovati i pretvoriti u računarske formate za sprajtove.

U drugom delu radionice, ove sprajtove ćemo povezati sa programskim kodom, služeći se tehnologijom P5 Play. Biće to najosnovnije programiranje u JavaScriptu. Akcenat neće biti stavljen na kod, nego na interaktivnost i reakciju na događaje.Konačni rad biće zajednička game platforma u obliku jednostavnog sajta, koja će integrisati pojedinačne crteže, sprajtove, animacije i softverske elemente svih polaznika.

Učešće u radionici je besplatno, a svi zainteresovani za učešće mogu se prijaviti putem online formulara na adresi http://bit.ly/2DecbCz. Rok za prijave je 16. januar u ponoć. Radionica će početi u petak 19. januara (18 – 20 h), i nastaviti tokom dve subote (20.+27. januara od 10 do 16 h).

Ovog decembra kreativni hab Nova Iskra pokrenuo je posebnu programsku liniju posvećenu industriji video igara pod nazivom FTW! Gaming Hub.

Kome je namenjeno?

Radionica ne zahteva nikakvo predznanje. Poželjno je da polaznici budu radoznali i da vole da prave (bilo kakve) stvari. Takođe je poželjno da među polaznicima ima osoba sa različitim znanjima, veštinama i interesovanjima, kao što su dizajn, arhitektura, film, crtanje, programiranje, fotografija, UI/UX…

Šta dobijam?

Tokom radionice naslovljene Animatorski Game Jam: Video igra od štapa i kanapa, koja će biti održana 19, 20. i 27. januara, Uroš Krčedinac će vas naučiti kako da svoje manuelne i analogne vizuelne kreacije – crteže, skice, fotografije i animacije – pretvorite u jednostavnu 2D video igru za web.

Predavač

Uros Krcadinac

Uroš Krčadinac

Multimedijalni umetnik

Uroš Krčadinac, rođen u Pančevu 1984. godine, u svom radu nastoji da poveže iskustva iz oblasti vizuelizacija podataka, računarskih nauka, animiranog filma, književnosti, kao i interaktivne umetnosti i dizajna. Odbranio je doktorat u oblasti računarstva (AI Lab, FON, Univerzitet u Beogradu). Autor je Synesketch-a, softverske biblioteke za prepoznavanje i generativnu vizuelizaciju emocija. Ko-autor je, ilustrator i ko-izdavač “Bantustana”, knjige o tromesečnom avanturističko-dokumentarnom putovanju kroz Afriku (3 izdanja). Predavač je na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, kao i stručni saradnik na Seminaru dizajna u Petnici. Docent je u dve oblasti: digitalne umetnosti (umetnička oblast) i računarstvo (naučna oblast). Njegov rad priznali su domaći i međunarodni umetnički festivali, konferencije, magazini i naučni časopisi poput “International Digital Media and Arts Association”, “Creative Review”, “VisualComplexity.com”, “Filmfest Dresden”, “Re:publica”, “IEEE Transactions on Affective Computing” i “IEEE Transaction on Human-Machine Systems”.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897