Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Design & Crafts in Dialogue

U okviru dvogodišnjeg međunarodnog projekta “Made In: Design-Crafts Narratives”, Nova Iskra najavljuje kick-off konferenciju koja će biti održana 25. oktobra u Beogradu, pod nazivom “Design & Crafts in Dialogue”

25 Oct

Datum početka

25/10/2018

Lokacija

SPRAT (Cetinjska 15)

25 Oct

Datum završetka

25/10/2018

Predavač

/

Trajanje

9.30 do 17.30 h

Jezik programa

Engleski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, uz prijavu

O čemu se radi?

Projekat će istraživati relacije između savremenog dizajna i tradicionalnih zanata, dok će prva u nizu konferencija predstaviti dizajnere, edukatore, preduzetnike, autore i inicijative iz Švedske, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske, Srbije, Nemačke i Slovenije. Projekat je podržan od strane Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa.  

MADE IN je istraživačka inicijativa iz domena dizajna i kulturnog nasleđa, koja podržava saradnje i razmenu znanja između tradicionalnih zanatlija i savremenih dizajnera. Cilj projekta je da revitalizuje tradiciju zanata i edukuje dizajnere o materijalnom i nematerijalnom nasleđu, na taj način kreirajući novo, autentično i održivije lice savremenog dizajna. MADE IN projekat želi da promoviše evropsko nasleđe zanata i inovativni, savremeni dizajn najširoj publici. Namera je da se uspostave platforme za razmenu i transfer znanja, prostor za kostruktivni dijalog i, na kraju, nove vrste kolaborativnih praksi između zanatlija i dizajnera.

Ovom cilju će se tokom projekta težiti kroz brojne aktivnosti, kao što su mapiranja zanata u svim partnerskim zemljama, nekoliko konferencija i seminara, dizajn rezidenture, radionice, publikacije i finalna izložba, kao i kroz razvoj onlajn portala, svojevrsnog inventara nosilaca znanja (knowledge holders). MADE IN proizilazi iz povišene svesti o suštinski bitnim ulogama koje tradicionalni zanati i manufakture igraju u kreiranju i održavanju lokalnog i evropskog kulturnog identiteta.

U četvrtak, 25. oktobra od 9.30 do 17.30 h, Nova Iskra će predstaviti prvu konferenciju u okviru projekta u prostoru SPRAT u Beogradu (Cetinjska 15). Detaljni program jednodnevne konferencije i više informacija o celom projektu možete pročitati u prezentaciji na linku http://bit.do/made_in_belgrade.

Bogat, međunarodni program uključuje uvodna predavanja koja će prezentovati svetski-priznati ekspert i teoretičar Alex Coles (University of Huddersfield, UK) i Ivana Fabrio (Studio dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), nakon kojih će uslediti prezentacije dizajnera i umetnika kao što su Emelie Röndhal (Švedska), Sanja Rotter (Hrvatska) i Marija Đorđević (Naša posla, Srbija).

Biće predstavljeno i nekoliko zapaženih projekata koji se bave istraživanjem i nadgradnjom zanatskog nasleđa iz ugla dizajna: SPOK koji realizuje Form/ Design Center iz Malmea, o kome će govoriti Anna Gudmundsdottir (Švedska); aktivnosti Werkraum Bregenzerwald predstaviće njegov direktor Thomas Geisler (Austrija), nekadašnji glavni kustos za dizajn u muzeju MAK u Beču i su-osnivač Vienna Design Week; priznata kustoskinja BIO Dizajn bijenala u Ljubljani Maja Vardjan (Slovenija) predstaviće projekat Hidden Crafts; dok će Oaza (Hrvatska) govoriti o Made In Ilica, projektu iz koga je ponikla ova međunarodna platforma. O građenju uspešnih mostova između domena dizajna i zanata govoriće i predstavnici nekoliko lokalnih brendova i specijalizovanih distributera – NITI Designed kilims & blankets, Makadam i Folkk, svi iz Srbije.

Prostor održavanja konferencije biće oplemenjen prezentacijom umetničkog projekta Belgrade, Work of Thy Hands nemačke umetnice the Franziske Wicke, koji predstavlja portrete beogradskih zanatlija čije veštine polako ali sigurno klize u zaborav, kroz fotografske portrete načinjene u njihovim radionicama, a koje prate njihove jedinstvene priče.

Made In: Crafts-Design Narratives je dvogodišnji projekat su-finansiran od strane Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa. Projekat vodi Muzej za umetnost i obrt – MUO (Zagreb), i uključuje priznate organizacije sa dubokim iskustvom u ovom polju: Werkraum Bregenzerwald (Austrija), Muzej arhitekture in oblikovanja – MAO (Ljubljana), Oaza kolektiv (Zagreb), kao i Nova Iskra i Mikser (Beograd).

Domen “ručnog rada” izmešten je sa margina u centar pažnje. Vrednost zanata sve više se prepoznaje u kreativnim, ekonomskim, društvenim, kulturnim i političkim kontekstima. Na pola puta između sve fluidnijih granica između disciplina i sveprisutne aproprijacije zanata, njegovo značenje se fundamentalno menja. Dok se njegove veze sa vrednostima kao što su autentičnost i anti-konzumerizam dovode u pitanje, zanat bi mogao da predstavlja novu vrednost u budućnosti proizvodnje.

(Alex Coles, Post-Craft: Towards New Economies of Making)

Kome je namenjeno?

Konferencija je namenjena dizajnerima, studentima dizajna, istraživačima, kustosima, profesorima, preduzetnicima ili menadžerima dizajn brendova, malim proizvođačima i ranzolikim artizanima. Bilo ko zainteresovan može prisustvovati konferenciji, ali prijavljivanje je obavezno putem onlajn formulara http://bit.ly/designandcraftsindialogue, najkasnije do utorka, 23. oktobra u ponoć. Delegati će biti obavešteni o potvrdi svog učešća narednog jutra, dok je kapacitet konferencije ograničen na 100 učesnika. Prednost će biti pružena onima čije su profesionalne ili edukatorske prakse blisko vezane za temu konferencije.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897