Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
6 April 2015

Designer in Residence program u 2015. godini

Create in Residence je novi, multidisciplinarni međunarodni program koji je tokom 2014. Godine inicirao Švedski institut, a posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. Prošle godine realizovani su programi razmene iz oblasti književnosti i dizajna, koji u Srbiji koordinira Nova Iskra.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti su glavne odlike ovog programa. Ujedno to je i platforma kroz koju će sam format rezidencija biti stavljen u novi kontekst putem razvijanja novog modela saradnje koji može biti primenjen i u drugim kreativnim granama i geografskim oblastima.

U 2014. godini na Designer in Residece konkurs u Srbiji prijavilo se čak 82 autora. Po mesec dana u Malmeu imali su prilike da provedu mladi autori Nenad Dodić, Mirjana Utvić i Manja Lekić. Ove godine, konkurs će biti raspisan za dva rezidencijalna boravka u trajanju od 2 meseca, uz punu stipendiju i plaćene troškove puta i smeštaja, kao i dodatnu profesionalnu podršku. Domaćini naših dizajnera ponovo će biti vodeće švedske institucije i dizajn-centri u Malmeu – kulturni centar Stpln (http://stpln.se/), Univerzitet u Malmeu (http://mah.se/) i Form/ Design Center (http://www.formdesigncenter.com/), dok će u istom periodu (oktobar-novembar 2015.) dvoje izabranih švedskih dizajnera boraviti i raditi u Beogradu i prostoru Nove Iskre.

Pored inicijatora Švedskog instituta, ove godine programu se pridružuje i jedna od najvećih švedskih organizacija koja podržava umetničku produkciju i rezidencijalne boravke – IASPIS (http://www.konstnarsnamnden.se/default.aspx?id=11328). IASPIS će tokom aprila meseca objaviti i sprovesti otvoreni poziv za švedske dizajnere, a krajem meseca očekuje se i objava konkursa za dizajnere i arhitekte u Srbiji.

Nova Iskra i program Designer in Residence će tokom aprila takođe biti javno predstavljeni u Švedskoj, kroz javne programe koje će upriličiti IASPIS u Stokholmu i Form/ Design Center u Malmeu. Više detalja o konkursu i propozicijama programa Designer in Residence za 2015. godinu moći ćete da pročitate uskoro na sajtu Nove Iskre i portalu Designed.rs.