Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Forenzika eksploatacije

Drugo u nizu predavanja u okviru trećeg ciklusa Nelt Edukativnog programa predstaviće osnivač SHARE Fondacije i profesor na odseku za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu, Vladan Joler.

19 Apr

Datum

Četvrtak, 19. april

Predavač

Vladan Joler

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan ulaz

O predavanju

Forenzika eksploatacije je zbirka mapa i dokumenata nastalih kao rezultat istraživanja koje je u proteklih nekoliko godina sproveo SHARE Lab.

Mape koje će biti prezentovane na ovom predavanju pomoći će posetiocima da istraže nevidljive slojeve savremenih tehnoloških crnih kutija i njihovih fraktalnih lanaca proizvodnje, koje kriju razne oblike skrivenog rada i eksploataciju materijalnih resursa i podataka.

Postoji mnogo razloga zašto bi trebali biti zainteresovani za crne kutije sakrivene u okviru Fejsbukove algoritamske fabrike. One posreduju i beleže našu svaku interakciju, naše najintimnije lične komunikacije, naše ponašanje i naše aktivnosti. Unutar nevidljivih zidova ove specifične algoritamske fabrike, u svakom trenutku algoritmi odlučuju koje informacije će se pojaviti u našoj infosferi, koji će sadržaji postati deo naše realnosti, šta će biti cenzurisano ili izbrisano. Ove crne kutije definišu nove oblike rada i eksploatacije, stvaraju ogromne količine bogatstva i moći vlasnicima ovih nevidljivih nematerijalnih fabrika, stvarajući veliki ekonomski jaz između onih koji poseduju i kontrolišu sredstva proizvodnje i njegovih radnika-korisnika.

Svaki od naših mrežnih uređaja i ogromna Internet infrastruktura, skriva mnoge zanimljive priče o fraktalnim proizvodnim lanacija, eksploataciji resursa i potrošnji energije. Nevidljivi rad skriven na udaljenim lokacijama – od dubokih rupa rudnika u Africi, preko autsorsovanih fabrika i kancelarija širom sveta do nevidljivih radnih prostora nematerijalnog rada – predstavljaju drugi fokus ovog predavanja. Ovaj deo predavanja će voditi posetioce kroz rođenje, život i smrt jednog umreženog uređaja, baziranog na centralizovanom sistemu veštačke inteligencije – Amazon Eho.

Negde duboko skriveno ispod slojeva algoritamskih mašina Fejsbuka, kriju se novi oblici potencijalnih kršenja ljudskih prava, novi oblici eksploatacije i mehanizmi manipulacije koji utiču na milijarde ljudi svakog dana.

Kompanija NELT organizuje treći ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru trećeg ciklusa NEP-a, 25 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!.

Predavač

Vladan Joler

Vladan Joler

Share Fondacija

Osnivač SHARE Fondacije i profesor na odseku za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu. On vodi SHARE Lab, istraživačku laboratoriju za proučavanje podataka usmerenu ka istraživanju različitih društvenih i tehničkih aspekata , nevidljivih infrastruktura, algoritamske transparentnosti, eksploatacije rada i mnogih drugih fenomena nastalih razvojem i upotrebom savremenih tehnologija.

Ova istraživanja obuhvatala su detaljne analize biznis modela, procesa eksploatacije privatnih podataka, skrivenih formi rada, ekonomije nadgledanja i algoritama skrivenih iza zidova kompanija kao što su Facebook, Google i Amazon. Ovaj specifičan  istraživačko-detektivsko-umetnički oblik delovanja obuhvata širok opseg različitih metodologija u kojima se prepliću sajber forenzičke metode, analiza i vizualizacija velikih količina podataka, kartografija, medijska teorija i filozofija.