Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Mentorski rad sa umetničkim kolektivom Karkatag

U toku šestomesečnog kolaborativnog rada, polaznici treće generacije Nelt edukativnog programa imaju podršku umetničkog kolektiva Karkatag.

 

 

16 May

Datum

Sreda, 16. maj

Predavač

Karkatag

Vreme

/

Jezik programa

Srpski

Ulaz

Zatvoreni događaj

O mentorstvu

Tokom rada polaznicima podršku pružaju članovi kolektiva, Ana Dimitrijević, Marko Dimitrijević i Aleksandar Popović, a ideja je da se kroz kraciju interaktivnih mašina i instalacija, od mehaničkih konstrukcija do digitalnih aparata, istraži performativni potencijal mašina i mašinom indukovanih situacija koje podrazumevaju aktivno učešće publike.

Kroz ovu specifičnu formu mentorskog i kolaborativnog rada Karkatag kolektiva sa polaznicima Nelt edukativnog programa radi se na razvoju, proizvodnji i realizaciji finalne izložbe koja se očekuje u Septembru 2018. godine.

Kompanija NELT organizuje treći ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru trećeg ciklusa NEP-a, 25 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!.

Predavač

Krakatag

Karkatag

Umetnički kolektiv

Karkatag je umetnički kolektiv baziran u Beogradu. Postoji od 2009. godine. Karkatag u svom delanju kreira mašine, interaktivne i autonomne instalacije i manipulativne objekte. Karkatag koristi industrijske materijale i tehnologije u istraživanju različitih prirodnih i naučnih fenomena, interaktivnosti i performativnosti mašina, zvuka, kretanja. Putem javnih akcija i performansa, postavljanjem instalacija i mašina u javnom prostoru kao urbanističku scenografiju, ovaj kolektiv uvodi i društvenu komponentu u svoj rad.

U tim okruženjima gledaoci / prolaznici su uključeni odnos sa mašinom / instalacijom i time postaju aktivni učesnici u promeni percepcije prostora i dnevne rutine grada. Radovi Karkatag su participativni i situacija koja se kreira kroz njihovu upotrebu je sastavni deo njihovog umetničkog izraza. U želji da podstakne eksperimentisanje, kreativni rad i znanje o korišćenu različitih materijala i alata, kolektiv Karkatag organizuje radionice i mentorstva za pojedince i organizacije. Karkatag ima tri stalna člana koja zajednički definišu, upravljaju i realizuju rad kolektiva. Ipak, timska struktura je uglavnom fluidna i u zavisnosti od projekta do projekta uključuje nove ljude.