Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
15 Septembar 2020

Nova Iskra najavljuje završnu, međunarodnu onlajn konferenciju u okviru projekta “Connect for Creativity”

 

Konferencija nazvana “Creative Explorations: From Social Entities to Ubiquitous Systems“ baviće se načinima na koje se međusobno povezujemo, posebno kada su u pitanju kreativni i umetnički procesi, a biće uživo strimovana 24. i 25. septembra iz Atine, kao i mnogih gradova iz kojih će se javljati eminentni učesnici, među kojima su Robert Henke iz Nemačke, te Jovan Čekić, Uroš Krčadinac i umetnički duo TeYosh iz Srbije.

Treća i završna konferencija u okviru projekta Connect for Creativity pod nazivom Creative Explorations: From Social Entities to Ubiquitous Systems će eksperte i donosioce odluka koji dolaze iz čitave Evrope, kako bi se istražio uticaj digitalnih tehnologija na to kako se međusobno povezujemo, posebno imajući u vidu kreativne procese i saradnje, odnos kreator-publika i uticaj društvenih mreža na kreativnu i umetničku sferu. 

Usled trenutne situacije prouzrokovane pandemijom, program će biti realizovan onlajn, i to 24. i 25. septembra, pri čemu će centralna lokacija biti kreativni hab Romantso u Atini, koji organizuje ovu završnu konferenciju (prva je realizovana u junu 2019. u Beogradu u organizaciji Nove Iskre). Uz učešće lokalnih i internacionalnih aktera iz oblasti digitalnih tehnologija i kreatora politika, konferencija Creative Explorations ima za cilj da omogući razmenu informacija, mišljenja i iskustava i podstakne nove saradnje između učesnika iz Grčke, Srbije, Turske, Velike Britanije i šire – kroz radionice, grupne sesije i panel diskusije.

U programu će učešće uzeti i nekoliko istaknutih predavača i umetnika iz Srbije, uključujući profesora Jovana Čekiča i Uroša Krčadinca za Fakulteta za medije i komunikacije, kao i zapaženi i uspešni srpsko-holandski umetnički/dizajn duo TeYosh, čiji se radovi često bave upravo propitivnjem tema koje su centralne za ovu konferenciju.

Prijave za učešće su otvorene! Dvodnevna konferencija je otvorena za javnost i učešće je besplatno. Prijave možete pronaći na vebsajtu projekta Connect for Creativity (connectforcreativity.eu) do 20. septembra. 

Da li dizajn i tehnologija utiču na načine na koje se povezujemo?

Jedan od glavnih aspekata ljudske prirode je potreba za kontaktima, a način na koji komuniciramo se razvijao od samih početaka našeg postanka. Danas živimo u kulturi koja podstiče hiper-povezanost, tempo napredovanja tehnologije je brži od razvitka kritičkog mišljenja i naše sposobnosti da to pojmimo. Kako kompjuterska kreativnost nastavlja da se razvija, kulturni i kreativni sektori se oslanjaju na tehnologiju kako bi pronalašli nove načine koji bi kulturu učinili kohezivnijom, razumljivijom i pristupačnijom. Neophodnost “socijalne distance” je ubrzala upotrebu tehnologije, i u skladu sa tim mnogi novi stvaraoci su dolaze do izražaja. Promenio se i način na koji oni komuniciraju i odnose se prema svetu. Tehnologija i sveprisutni sistemi su teme koje pokreću brojna pitanja. Da li pokušavamo da izbegnemo realnost? Razvijemo novi društveni model? Da li mi kreiramo tehnologiju ili tehnologija kreira nas?

Konferencija će se fokusirati na susret između kreativnih industrija i digitalnih tehnologija, uz istraživanje uticaja na to kako se međusobno povezujemo i odnosimo jedni prema drugima. 

Od februara 2019. godine, kada je otpočela realizacija projekta, održane su dve međunarodne konferencije u Srbiji i Turskoj, nekoliko pojedinačnih događaja, kao i tri paralelne umetničke rezidencije u Beogradu, Atini i Istanbulu, u kojima je učestvovalo 12 umetnika. Nakon izložbi u svakom od ovih gradova, u martu ove godine upriličena je finalna izložba u Londonu, u saradnji sa jednom od najstarijih nezavisnih novomedijskih institucija u Velikoj Britaniji – galerijom Furtherfield. Pored svega toga, sprovedeno je i istraživanje o ulozi interkulturalnog dijaloga u eko-sistemu kreativnih habova (možete ga naći na sajtu projekta), a predstavnici različitih institucija iz Srbije, Grčke i Turske su početkom marta imali prilike da posete London i Kardif i upoznaju neke od važnih britanskih čvorišta za polja umetnosti i tehnologije. 

Projekat Connect for Creativity vođen je od strane Britanskog saveta u Turskoj, u saradnji sa kreativnim habom ATÖLYE i Univerzitetom Abdullah Gül iz Turske, kao i kreativnim habovima bios iz Grčke i Nova Iskra iz Srbije. Projekat je deo Programa interkulturalnog dijaloga vođenog od strane Instituta Yunus Emre, koji sufinansiraju Evropska Unija i Republika Turska.