Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
13 Jun 2023

Platforma MADE IN osvojila Evropsku nagradu za kulturno nasleđe / Nagradu Evropa Nostre za 2023. godinu

Evropska komisija i Evropa Nostra objavile su danas dobitnike Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre za 2023. godinu. Ove godine, trideset izuzetnih dostignuća iz dvadeset i jedne zemlje, dobile su ovo vrhunsko priznanje u oblasti kulturnog nasleđa (pogledati dole kompletnu listu).

 

Među ovodogišnjim dobitnicima nalazi se i MADE IN: Crafts and Design Narratives , Austrija/Hrvatska/Slovenija/Srbija. MADE IN je evropska platforma koja okuplja dizajnere, israživače i kustose, koji su svi posvećeni istraživanju nasleđa kroz savremenu produkciju.

 

Trideset nagradjenih izabrao je žiri koji se sastoji od eksperata iz oblasti nasleđa širom Evrope, a nakon evaluacije selekcionih komisija koje su odgovorne da pregledaju aplikacije koje su ove godine pristigle od strane organizacija i pojedinaca iz 35 evropskih zemalja.

 

 

MADE IN: Crafts and Design Narratives, Austria/Croatia/Slovenia/Serbia

 

MADE IN je evropska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose, koji su svi posvećeni istraživanju nasleđa kroz savremenu produkciju. Višestrani pristup platforme obuhvata istraživanje, mapiranje i arhiviranje lokalnih zanata, kao i programe zajedničkog stvaranja i participativne inicijative za razmenu znanja. MADE IN promoviše neprocenjivu ulogu zanata u oblikovanju lokalnih identiteta i obezbedjivanju održivosti lokalnih zajednica.

 

Osmišljen 2014. godine od strane Umetničke organizacije OAZA kao odgovor na propadanje malih zanata i radionica u Zagrebu, MADE IN je debitovao na izložbi BIO 50 u Ljubljani, u organizaciji Muzeja za arhitekturu i dizajn. Ovo početno istraživanje postavilo je temelje za partnerstvo između šest organizacija: OAZA, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu (Hrvatska), Muzej za arhitekturu i dizajn u Ljubljani (Slovenija), udruženje za zanate I trgovinu Verkraum Bregenzervald (Austrija), Nova Iskra i Mikser (Srbija).

 

Finansiran kroz Program Kreativna Evropa, MADE IN trajao je od 2018. do 2021. godine. Dodatna podrška došla je iz javnih i privatnih izvora iz četiri zemlje, uključujući ministarstva kulture, holandsku ambasadu u Hrvatskoj, Centar za kreativnost u Sloveniji i razne druge fondacije koje su doprinele uspehu projekta.

 

Baveći se kritičnim temama kao što su nanoturizam, održivost, materijali, resursi i zajednice, projekat je stvorio uvide koji su u skladu sa prioritetima Evropske komisije, uključujući Evropski zeleni dogovor, Evropu prilagođenu digitalnom dobu i Novi evropski Bauhaus. Projekat je dao različite rezultate uključujući kreiranje novih proizvoda, knjige, veb stranice i putujuću izložbu. Pionirska inicijativa projekta, „Priče o zanatstvu i dizajnu“, prikazala je mapiranje zanatlija u regionu i omogućila neprocenjivu razmenu znanja između zanatlija i dizajnera.

 

MADE IN svedoči o moći saradnje i njenog potencijala da spoji tradicionalne zanate sa savremenim dizajnom, negujući razigran ekosistem kreativnosti i nasleđa.

 

Kroz efektno korišćenje digitalne tehnologije, projekat MADE IN vešto prikazuje nematerijalno nasleđe zanatskih veština u procesu razvijanja. Internet stranica, promišljeno dizajnirana i laka za navigaciju, nudi obilje zanimljivih informacija. Međutim, projekat ide dalje od toga da bude samo digitalni alat jer neguje veze između zanatlija i savremenih dizajnera. Naglasak je na nastavku i evoluciji ovih dugoročnih tradicija, osiguravajući njihovu relevantnost za buduće generacije. Sa dugoročnom vizijom i snažnom težnjom da proširi svoj domet, ova relativno nova mreža spremna je za rast, odražavajući njen progresivan i inovativan pristup uu ukrštanju umetnosti, zanata i dizajna“, naveo je žiri.

 

Ovaj panevropski projekat naglašava niti našeg zajedničkog zanatskog nasleđa, prihvatajući regionalnu osobenost kroz blisku saradnju sa lokalnim zajednicama. Primetan je međugeneracijski aspekt projekta koji okuplja mlade dizajnere i iskusne praktičare zanata. Ovo stvara vitalnu vezu između nasleđa i kreativnih industrija, baveći se blagovremenim društvenim i komercijalnim promenama i nudeći mogućnosti za održivi rast“, ​​dodao je Žiri.

Finansiran kroz Program Kreativna Evropa, MADE IN: Crafts and Design Narratives trajao je od 2018. do 2021. godine.  Dodatna podrška iz javnih i privatnih izvora u četiri zemlje, uključujući Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo kulture i holandsku ambasadu u Republici Hrvatskoj, Centar za kreativnost u Sloveniji i razne druge fondacije doprinela je njenom uspehu.

 

Više informacija o nagradama pronađite na sajtu.