Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Ljudi

Dizajn hab za premijum hranu

LOKALNO | MSP | HRANA | POLJOPRIVREDA | PROIZVODNJA | PLASMAN

Godina

2018

Partneri

USAID 

Koordinator projekta

Kristijan Šujević

Ideja

Premium Food Design Hub je specijalan program podrške razvoju proizvoda visokog kvaliteta i inovacijama u domaćoj prehrambenoj industriji.

Ovaj program, koji je iniciran od strane USAID, na jedinstven i inovativan način spaja preduzeća i početnike iz ovog sektora sa biznis akceleratorima kao što su; Nova Iskra, Impact Hub, Desing Taste Center i Business Innovation Programs – koji pružaju podršku u procesu razvijanja proizvoda vrhunskog kvaliteta u skladu sa trendovima na tržištu i potrebama savremenog potrošača.

Zašto?

Mnoge dobre poslovne ideje i kvalitetni prehrambeni proizvodi ne uspeju uvek da nađu put do krajnjih potrošača usled niza prepreka. Kako bi pomogao prevazilaženju ovih prepreka, USAID Projekat za konkurentnu privredu je pokrenuo Premium Food Design Hub novi koncept podrške proizvodnji prehrambenih proizvoda visoke vrednosti.

Kako?

Na konkurs Design Food Hub koji je Nova Iskra raspisala za učešće u programu za unapređenje kvaliteta i dizajna prehrambenih proizvoda pristiglo je 30 prijava zainteresovaih mikro, malih, srednjih i porodičnih preduzeća, kao i zadruga iz domena prehrambene industrije koje se bave preradom voća i povrća.

Nakon razgovora koji su obavljeni sa prijavljenima koji su prošli inicijalni krug selekcije, kreirana je lista finalnih učesnika u okviru Design Food Hub-a Nova Iskre:

 

Nut Enough, kompanija koja proizvodi prirodne slatke kremove od koštunjavog voća koristeći tradicionalnu metodu finog mlevenja kamenom.

 

Udruženje voćara i vinogradara Smederevsko blago, koje se bavi proizvodnjom suvog voća i povrća.

 

Fatalni začini, organizacija koja se bavi uzgojem i preradom čili paprika i paradajza iz sela Vukićevica.

 

U okviru programa koji je specijalno prilagođen potrebama ovih preduzeća, Nova Iskra pruža stručnu pomoć i podršku kako bi ove male firme ostvarile svoj puni potencijal, i sa svojim proizvodima postale konkurentne na kompetitivnom tržištu premijum prehrambenih proizvoda.

 

 

Šta je sledeći korak?

Cilj ovog programa je da privuče domaće i strane potrošače i dovede do veće prodaje i izvoza.