Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
3 Avgust 2020

Projekat MADE IN predstavlja publikaciju o dijalogu između polja dizajna i zanata

 

“Design and Crafts in Dialogue: Critical Reader” je digitalna publikacija koja spaja kritičke tekstove i intervjue nastale tokom dvogodišnjeg projekta sufinansiranog od strane programa Kreativna Evropa, i realizovanog kroz partnerstvo između dizajn organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije. Publikacija nudi tekstove i intervjue eminentnih autora koji deluju na raskršću umetnosti, dizajna i zanata, kao što su Glenn Adamson, Louise Schouwenberg, Evelien Bracke, kao i brojnih dizajnera koji su učestvovali u projektu. 

MADE IN: Crafts-Design Narratives je dvogodišnji projekat koji je okupio pet organizacija uključenih u različite aspekte istraživanja i produkcije zanata i dizajna: Studio Oaza i Muzej za umetnost i obrt iz Zagreba (Hrvatska), Werkraum Bregenzerwald iz Andelsbuha (Austrija), Muzej za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane (Slovenija), te organizaciju Mikser i kreativni hab Nova Iskra iz Beograda. Počev od oktobra 2018. godine, organizovani su brojni profesionalni susreti, seminari, mapiranja, dizajn rezidencije i radionice u sve četiri zemlje, okupljajući na taj način profesionalne dizajnere, zanatlije, studente dizajna, učenjake i mnoge druge eksperte iz ovih oblasti.

Na početku projekta realizovana je uvodna konferencija koju su pratila dva stručna seminara, kao i četiri rezidencije u kojima su poznati dizajneri imali priliku da razviju nove projekte u saradnji sa tradicionalnim i savremenim zanatlijama, ali i da rade sa mladim lokalnim talentima. Sve ove aktivnosti rezultirale su finalnom putujućom izložbom, koja je do sada predstavljena u Zagrebu i Ljubljani, a kasnije ove godine stiže i u Andelsbuh. Veb platforma projekta spaja dokumentaciju svih aktivnosti, kao i detaljne profile 40 različitih zanatskih radionica iz svih zemalja učesnica na projektu, sa impresivnom foto-dokumentacijom i pričama ljudi koji stoje iza njih.

Design and Crafts in Dialogue: Critical Reader je druga publikacija izdata u okviru projekta, nakon izložbenog kataloga od 500 stranica, koji su zajednički uredili predstavnici sva četiri partnera, a koji prikazuje sve aktivnosti projekta realizovanih za vreme dvogodišnjeg procesa. Neki od ovih priloga našli su se i u novoj publikaciji, čiji je cilj da ponudi kritički doprinos radu u neuhvatljivom raskršću između dizajna i zanata. Vredan dodatak predstavlja i prethodno objavljen tekst u magazinu Aeon koji potpisuje Glen Adamson, jedan od vodećih akademika među onima koji istražuju preplitanja dizajna i zanata. Ova kritička publikacija predstavlja i neobjavljene tekstove istaknutih kustosa i autora, poput Louise Schouwenberg i Evelien Bracke, kao i dizajnera koji su učestvovali u projektu: Jenny Nordberg, Studio Unfold, Andrea de Chirico, Alexandre Humbert, Chmara.Rosinke Studio, Mischer’Traxler Studio, Lucas Wegwerth i Tamara Panić

Made In Critical Reader je dostupan za besplatno preuzimanje na sajtu Nove Iskre, kao i za onlajn prelistavanje putem platforme ISSUU, a u skoro i na vebsajtu projekta Made In.

Celokupni projekat je takođe nedavno višestruko nagrađen, pre svega dizajnerski aspekt projekta na kome je radio Studio OAZA. Pre svega, zbog izvrsnosti koja obuhvata više područja dizajnerske prakse nagrada je dodeljena u okviru 55. Zagrebačkog salona. Studio OAZA je oblikovao katalog izložbe, kao i njenu postavku, te dizajnirao veb-stranicu izložbe koja funkcioniše i kao multimedijalni arhiv. Kao takav, ovaj dizajnerski projekat predstavlja total dizajn koji u sebi sadrži komponente istraživanja, kustoske koncepcije i uspostavljanja međunarodne mreže zanatlija i dizajnera. Pored ove, projekat je osvojio i nagradu hrvatske sekcije AICA-e (International Association of Art Critics) za njegovo celokupno trogodišnje sprovođenje, kao i prethodno višegodišnje lokalno istraživanje na kome je radio Studio OAZA. AICA je istakla višeslojni značaj ovoga projekta – ukazivanje na ugroženost tradicionalnih zanata, korišćenje interdisciplinarnog pristupa, spajanje različitih generacija i potraga za rešenjem u budućnosti. 

Projekat MADE IN je sufinansiran od strane programa Evropske unije, program Kreativna Evropa, kao i Ministarstava kulture u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, Fondacije KulturaNova, grada Zagreba, Ambasade Holandije u Hrvatskoj i Centru za kreativnost u Sloveniji.