Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
4 Maj 2016

Promocija prvog broja časopisa Zent

Posle gotovo godinu dana rada na prvom izdanju, Nova Iskra i Zent kolektiv sa ponosom predstavljaju časopis Zent. Prvi broj Zenta će javnosti biti predstavljen na promociji koja će se održati 11. maja u 17h na platou iza Terazija 30-32.

Časopis Zent je posvećen istraživanju, ispitivanju i problematizaciji savremenosti u svim njenim aspektima. Zent je političan utoliko što politiku ne vidi (samo) kao pitanje institucija već pre svega kao pitanje svakodnevnog odnosa pojedinaca i zajednica jednih prema drugima i prema svetu. Zent piše pristupačnim i razumljivim jezikom i eksperimentiše sa formama izraza (od fotografije, preko književnosti i arhitekture do teorije) sa namerom da problematizuje odnos između ”visoke”, “popularne” i ”narodne” kulture, “eksperata” i “amatera”, upravitelja i onih kojima se upravlja. Zent će u obliku tematskih štampanih izdanja izlaziti dva puta godišnje, a na sajtu časopisa www.zentmagazine.com pored sadržaja štampanih izdanja naći će da se i drugi originalni tekstovi i prevodi. Časopis će funkcionisati na bazi otvorenog poziva, kako za štampana tako i za online izdanja, a prvi poziv za autore i autorke očekuje se već u junu.

Zent predstavlja pokušaj da se nanovo izume i uspostavi model izdavaštva kome cilj nije profit već pristupačno znanje za sve. Zent je utemeljen u vrednostima zajedništva, ali i uverenju da država nije njegov nužni medijator. Sam naziv časopisa dolazi od žargonskog izraza zentati se koji implicira određeni nivo straha (od) i anksioznosti (prema). Za Zent, zentati se znači iščekivati (ništa određeno), biti izvan reda i izvan mesta, na ničijoj zemlji, nikada tamo gde te se očekuje. Zent shvata zajedništvo kao prvi od preduslova za ostvarivanje izvan-rednog mesta za sve.

Zent je časopis za izvan-redno promišljanje sadašnjosti. Sadašnjost ili prezent, odnosno pitanje vremena i prostora u kojem živimo tako čini prvu, a ujedno i svojevrsnu meta-temu časopisa Zent. Prvi broj Zenta promatra/obrađuje temu prezent kroz tekstove, vizualne intervencije, poeziju i strip koji se na specifičan način bave društvenim temama, fenomenima, diskursima i praksama, iz pozicije naše savremenosti: od urbanističkih promena u Beogradu, preko situacije izbeglica u Evropi i novog rasizma, do ‘evropske integracije’ Srbije. Autori/ke čije tekstove možete pročitati u prvom broju Zent časopisa su Gal KirnPaul Currion, Ivan Marković, Nick Srnicek i Alex Williams, Aleksandar Matković, Marina Gržinić, Aleksandra Savanović i Suhail Malik. Odgovore na pitanje Šta je sadašnjost? u istoimenoj rubrici daju Aleksandra Lakić, Damjan Rehm Bogunović, Mića Stajčić, Natalija Miletić, Malena Nijensohn, sumire, Amanda Grey, Ivan Marković i Marija Milinković.

Vizualne intervencije u prvom izdanju Zenta potpisuju Dušan Rajić, Boris Hoppek i Gaelle Leenhardt, autor stripa Danijel Savović prikazuje jednu drugu dimenziju savremenosti, a Milorad Mladenović, u njemu karakterističnoj formi facebook poezije, prilazi temi iz ugla našeg svakodnevnog.

Vizuelni idenitet, dizajn i prelom prvog broja časopisa Zent je upriličila dizajnerka Olga Jorgačević, dok su pored nje za art direkciju bili zaduženi Relja Bobić, Ivan Marković i Aleksandra Savanović. Prvi broj Zenta uredili su Maja Kantar, Aleksandra Lakić, Ivan Marković i Aleksandra Savanović.

Zent je zajednička inicijativa Zent kolektiva i Nove Iskre koja je ujedno i izdavač časopisa. 

Zent je izvan žanrovskih ograničenja i postojećih uređenja. Zent je za svakoga i za sve.

Promocija Zent časopisa će se održati na platou kod Terazija u sredu 11. maja a svi koji se prijave za newsletter na sajtu www.zentmagazine.com će moći da preuzmu svoj primerak po promotivnoj ceni!