Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Ljudi

Razumeti zelenu ekonomiju

ZELENE TEHNOLOGIJE I ZELENA EKONOMIJA I ODRŽIVI RAZVOJ I EKONOMSKI RAST I ISTRAŽIVANJE

Godina

2015.

Partneri

Bizz / Social Innovation Lab

Garancijski fond AP Vojvodine

Zadruga za etičko finansiranje Zagreb 

RES fondacija

Projekat podržali

GIZ Srbija

Koordinator projekta

Relja Bobić

Ideja

Nova Iskra i projekat ACCESS, koji je sprovela Nemačka vlada kroz GIZ u Srbiji, realizovali su specijalni program posvećen temi zelene ekonomije kroz niz predavanja, radionica, okupljanja lokalnih aktivista, nevladinih organizacija i predstavnika državne uprave, kao i predstavljanja primera dobre prakse iz Srbije i regiona.

 

Cilj programa Razumeti zelenu ekonomiju bio je da se domaćoj široj i stručnoj javnosti približi sam koncept zelene ekonomije, i kroz kvalitetan edukativni program prikažu obrisi ovog širokog polja koje je uvezano sa brojnim ekonomskim, socijalnim, tehnološkim, ekološkim i drugim segmentima društvenog sistema.

Zašto?

Zelena ekonomija je koncept koji je uveo UN kao odgovor na aktuelnu globalnu finansijsku i ekonomsku krizu. Zelena ekonomija se temelji na primeni novih zelenih tehnologija i uvrštavanju eksternih ekoloških troškova u ekonomiju kako bi se smanjila potrošnja prirodnih resursa, a u isto vreme podstakli ekonomski rast i zapošljavanje. Koncept je podelio ekološki pokret, jer iako sadrži brojne prilike za promenu neodrživog socio-ekonomskog sistema – krije i brojne zamke.

 

Program je bio namenjen kreativcima, aktivistima, preduzetnicima, kompanijama, menadžerima, zagovaračima, predstavnicima javnog sektora ili studentima zainteresovanim da prošire svoja znanja u ovom polju, kao i da se povežu sa relevantnim kolegama, akterima iz domena zelene ekonomije iz Srbije i regiona.

Kako?

Akcenat je bio na upotrebi metodologija zelene ekonomije kako bi se podstakli pozitivni pomaci kada su u pitanju lokalne zajednice, postojeće inicijative, ekonomski pokazatelji i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća kroz primenu održivih rešenja u poslovanju. U posebnom fokusu su bile oblasti kao što su dizajn i arhitektura, (organska) poljoprivreda, tehnološke inovacije, obnovljivi izvori energije, upravljanje otpadom ili preduzetništvo – sagledane kroz specifičnu prizmu zelene ekonomije, koncepta koji je u svojoj celosti i dalje nedovoljno poznat našoj široj i profesionalnoj javnosti.

Gostovanja, predavanja i radionice su organizovani u pet programskih modula. Nakon uvodnog predavanja Tomislava Tomaševića, održana su predavanja Aleksandre Vladisavljević (Bizz/Social Innovation Laboratory) i Dragane Todorović (Garancijski fond AP Vojvodine), zatim Naredna sesija ovog programa bila je posvećena održivim principima u polju dizajna i arhitekture. Poslednja predavanja bila su Ebanka – prva etička banka u Hrvatskoj Gorana Jerasa (Zadruga za etičko finansiranje u Zagrebu), i Zelena i cirkularna ekonomija – približavanje standardima EU i povećanje konkurentnosti Jasminke Oliverić Young (Res fondacija).

U okviru projekta takođe su okupljeni svi ključni akteri ovog sektora u Srbiji, u rad specijalne ekspertske fokus grupe, na osnovu čega je izrađen izveštaj koji je dostavljen GIZ-u, zasnovan na diskusijama i zaključcima tih sastanaka.

Šta je sledeći korak?

Projekat je u potpunosti realizovan u maju 2014. godine, a slični programi Nove Iskre nastavljaju se kroz stalni program Zelena laboratorija.