Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Ljudi

Smart Living Challenge

ODRŽIVE INOVACIJE I STANOVANJE I TRANSPORT I PREHRANA I MULTIDISCIPLINARNI TIMSKI RAD I MENTORSTVO

Godina

2014, 2015

Partneri

Munktell Science Park

The Swedish Institute

Swedish Incubators and Science Parks

Vinnova

Swedish Environmental Protection Agency

Mälardalen University

ABB

Hyper Island

Projekat podržali

Švedski institut

Ambasada Švedske

Koordinator projekta

Relja Bobić, Nana Radenković

Ideja

Smart Living Challenge je globalna platforma za promociju pametnijeg življenja i koncepata održivog razvoja u urbanim sredinama.

Smart Living Challenge – globalna potraga za održivim inovacijama je otvoreno međunarodno takmičenje inovacija koje bi trebalo da kreiraju poslovne mogućnosti i ideje koje promovišu životne stilove zasnovane na održivom razvoju u urbanim sredinama. To mogu biti proizvodi, usluge i rešenja koja će pojedincima olakšati da žive pametnije i “održivije”.

 

Ova platforma za promociju pametnijeg življenja i koncepata održivog razvoja u urbanim sredinama predstavljena je 2014. godine kroz program radionica koje su održane u čak 27 zemalja, uključujući i Srbiju gde je u okviru programa Nove Iskre razvijena jedna od 14 pobedničkih ideja. Inicijatori programa – Švedski institut i Asocijacija švedskih inkubatora i naučnih parkova – su 2015. godine nastavili saradnju, fokusirajući se na tri zemlje u kojima je SLC dao najzanimljivije rezultate – Brazil, Zambiju i Srbiju.

Zašto?

Danas najveći deo globalne populacije živi u gradovima. Ovaj trend donosi i nove izazove kada su u pitanju stanovanje, transport i prehrana. Nova znanja, kreativnost i brzi tehnološki razvoj pružaju alate za iznalaženje novih pametnih rešenja za bolje sutra. Ideja je bila upotrebiti tehnologiju, nagon ka inovaciji i kompeticiji koji su nam na raspolaganju kako bismo podržali razvoj urbanih životnih stilova u kojima ovakva rešenja mogu biti istovremeno privlačna i profitabilna.

Iz ovog razloga, program Smart Living Challenge je podeljen u tri kategorije: MOVE – posevećenu transportu, LIVE – koja se bavi različitim aspektima stanovanja, i EAT – koja se bavi problemima vezanim za hranu. Tema srpskog programa 2015. godine bila je upravo LIVE, kroz koju se istražuju ideje za pametniju potrošnju i održive sisteme u okviru urbanih sredina, bilo da je pitanju stanovanje, javni prostor ili odgovorniji odnos prema resursima.

Kako?

2014. godine postojale su dve takmičarske kategorije, jedna za sasvim nove ideje, i druga namenjena postojećim inovacijama. Ideje sa poslovnim potencijalom imale su prednost, ali su i ideje iz svih drugih oblasti bile dobrodošle, uključujući ICT, robotiku, dizajn, reciklažu i druge. Petnaest odabranih autora je osvojilo put u Švedsku, gde su posetili “cutting-edge” lokacije pametnog urbanog života. Pored toga, organizovan i određen broj radionica u lokalnim sredinama, uz učešće izabranih fasilitatora iz Švedske i lokalnih eksperata. Ove radionice su održane u 10 zemalja, dok je njihova prva prezentacija izvan Švedske bila upravo u Srbiji, sa Andersom Wikstromom, koji u svojim istraživanjima kombinuje pristupe promišljanja kroz dizajn (design thinking), kao i vizuelno razmišljanje i razvoj narativa kako bi se došlo do novih saznanja.

 

Naredne, 2015. godine organizaciji se priključuje i prestižna švedska konsultantska, inovaciona i edukativna organizacija Hyperisland, koja ima edukativne centre u Stokholmu, Mančesteru, Singapuru, Sao Paolu, Londonu, Karlskroni i Njujorku. Njihov predstavnik Alex Neuman bio je glavni mentor multidisciplinarnog tima koji je projekat realizovao u Srbiji, a koji je formiran na osnovu otvorenog poziva i tokom perioda od tri meseca radio na zajedničkom projektu. Članovi tima su sarađivali sa brojnim stručnjacima iz Srbije i Švedske, kao i sa druga dva SLC tima u Riju i Lusaki. Tri projekta koji su rezultirala iz programa predstavljena su tokom COP21 konferencije u Parizu u decembru 2015. godine, UN-ovog foruma za održive inovacije i klimatske promene.

 

Srpski SLC tim koji broji sedam članova različitih profila, bavio se temom LIVE kroz multidisciplinarni pristup i kolaboratiavn rad. Njihov predlog obuhvatao je kreiranje fizičkog prostora – Center for Garbage Studies – platforme za uključivanje različitih aktera, sektora, profesionalaca i građana koji bi se ovom temom bavili u okviru centra.

Šta je sledeći korak?

Drugi programski ciklus SLC realizovan je u celini 2015. godine, a na bazi ovih iskustava Švedski institut pokrenuo je brojne nove inicijative u domenu održivog razvoja, i nastavio saradnju sa Novom Iskrom.