Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Tajni život najvažnijih bića na planeti

Poslednjih nekoliko godina javnost van naučnih krugova sve više shvata da nisu ugrožene samo egzotične životinje, već da se i na lokalnom nivou dešavaju negativne promene u populacijama različitih vrsta. 

21 Oct

Datum

Sreda, 21. oktobar

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

ONLINE

Ulaz

Slobodan

O predavanju

Naročito su ugroženi insekti koje često uzimamo zdravo za gotovo misleći da su oni veoma brojni i široko rasprostranjeni. Posebno bi trebalo da obratimo pažnju na one insekte od kojih zavisi opstanak biljaka i životinja a samim tim i čoveka – pčele. 

Pridružite nam se u sredu, 21. oktobra od 18h preko online platforme Zoom da zajedno otkrijemo svet pčela. Predavanje će održati Jovana Bila Dubaić koja na Biološkom fakultetu u Beogradu kroz različite projekte radi na proučavanju i praćenju faune pčela u Srbiji. Takođe, deo predavanja čućemo od Sabine Kerić iz udruženja “Ekonaut” koja će nam predstaviti projekat “BeeConnected” i publikaciju “100 biljaka koje možete zasaditi kako bismo nahranili pčele” kao jedan od praktičnih alata za sve koji žele da se uključe i pomognu ovim dragocenim insektima!

Jovana će nam tokom predavanja pomoći da saznamo kakvi su ovo insekti, zašto su važni i koliko su uopšte pčele rasprostranjene i raznovrsne na našim prostorima. Čućete koje su najčešće predrasude i pogrešna verovanja kada su pčele u pitanju, kao i kako da ih razlikujete od nekih drugih sličnih insekata (recimo muva i osa). Takođe, saznaćete na koji način oprašuju biljke i koje pčele su najbolji oprašivači. Otkrićete koji faktori najnegativnije utiču na njih i kako izgleda život pčela u gradovima.

Dotaći ćemo se i jedne teme koja je nova na našim prostorima  a to je građanska, volonterska nauka. Kroz primer praćenja širenja azijske pčele smolarice u Srbiji čućete kako su građani doprineli i pomogli ovom važnom projektu. 

Tokom ovog predavanja daćemo i praktične savete – šta svako od nas može da uradi da pomogne pčelama. S obzirom da je čovek svojim načinom života uništio staništa i ugrozio dostupnost hrane za pčele, veoma je važno da svako od nas pokuša da popravi okolnosti pod kojim ovi insekti žive. U tu svrhu biće predstavljen priručnik sa 100 različitih biljaka koje možete zasaditi kako biste pomogli pčelama, ali i oplemenili okolinu! 

Ako ste zainteresovani da prisustvujete predavanju prijavite se putem sledećeg linka, do 21. oktobra u 14h.

Predavanje je interaktivno, publika će moći da postavlja pitanja putem platforme na zajedničkom chatu. 

Ovaj program odvija se uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda u okviru projekta „SOS za pčele“, udruženja Ekonaut i partnera Nova Iskra – kreativni hub.

Predavači

Sabina Keric

Sabina Kerić

Osnivačica udruženja Ekonaut

Osnivačica i predsednica ekosocijalnog preduzeća Ekonaut, aktivna je na projektima koji razvijaju standarde urbane ekologije zasnovane na principima održivosti i participativnosti u procesu urbanog planiranja i dizajna. Istražuje rešenja koja poboljšavaju javni prostor i koriste zajednička dobra kao mesta za kulturu i igru, i bavi se popularizacijom profesija u domenu zelene ekonomije. Pokretač je i učesnik projekata za aktivaciju javnih prostora kroz organizovanje radnih akcija, kulturnih događaja i kampanja. Dugogodišnja aktivistkinja u domenu urbanog baštovastva, jedan je od osnivača prve beogradske baštenske zajednice -  Baštalište i pokretač Inicijative za gradske baštenske zajednice.

Saradnica je Nove Iskre na projektu Zelena laboratorija i BeeConnected. Kroz svoje delovanje sarađuje sa aktivistima i organizacijama ekološkog pokreta, obrazovnim institucijama, društveno-odgovornim kompanijama, medijima, državnim institucijama, pojedincima i preduzećima iz domena pejzažne arhitekture, dizajna, arhitekture i urbanizma.  Značajni projekti: Beogradski festival cveća, Zeleni transformator, Urbani džepovi Beograda, Naš Grad Naša scena, Mreža održivih rasadnika Srbije.

Jovana Bila Dubaic

Jovana Bila Dubaić

dipl. biolog zaštite životne sredine

Jovana Bila Dubaić je zaposlena kao istraživač saradnik na Biološkom fakultetu za užu naučnu oblast: Ekologija, biogeografija i zaštita životne sredine. Trenutno je student doktorskih studija na Biološkom fakultetu (program: Ekologija, modul: Zaštita biodiverziteta). Tema doktorske disertacije: "Diverzitet divljih pčela na području Beograda: faunistički pregled, obrasci distribucije i procena statusa populacija odabranih grupa". O istraživanjima koja sprovodi na Biološkom fakultetu detaljnije možete pročitati na stranici: https://srbee.bio.bg.ac.rs/srbee.