Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Voda kao društveno dobro

Drugi otvoreni događaj mreže zajedničko(org)

7 Dec

Datum

Četvrtak, 7. decembar

Predavač

/

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Ulaz

slobodan!

O tribini

Učesnici javnog razgovora, Nana Pilavić (Jedan grad jedna borba, Sarajevo), Vladimir Simović (Centar za politike emancipacije/ Levi Samit Srbije, Beograd) i Predrag Momčilović (Zajedničko-org / Organizacija za političku ekologiju „Polekol“) podeliće svoja lokalna istraživanja i iskustva u borbama za čistu i dostupnu vodu, nakon čega ćemo diskutovati o tendencijama ka privatizaciji izvorišta i vodosnabdevanja i o alternativnim oblicima vlasništva i upravljanja vodnim dobrima.

Još krajem 2002. godine Ujedinjene Nacije su proglasile vodu „društvenim i kulturnim dobrom“. Od tada do danas širom planete palalelno sa neoliberalnom privatizacijskom invazijom na ovaj dragoceni prirodni resurs vode se mnoge bitke za vraćanje vodog bogatstva pod javnu upravu.

U regionu je vodosnabdevanje i dalje uglavnom u rukama lokalnih komunalnih službi, no oštra kampanja protiv često objektivno neefikasnih i nefunkcionalnih javnih preduzeća najavljuje okretanje ovih usluga ka tržišnoj logici.

Svedoci smo svakodnevnog narušavanja kvaliteta uz smanjenje dostupnosti, koju prati dodatno povećanje cena za finalne korisnike. Umesto da se upravljanje strateškim resursima unapredi u javnom interesu, sve češće dolaze inicijative za javno-privatna partnerstva i autsorsovanje, čime privatni kapital malo po malo obrće igru u svoju korist, čineći sve težim demokratsku kontrolu nad živtno važnim resursima. Kao koristan koncept za regulaciju i upravljanje prirodnim dobrima pojavljuju se the commons to jest zajednička ili društvena dobra. Društvenim dobrom van pritiska i tržišta i neoliberalne države upravlja zajednica; zajednica od njega ima koristi zadovoljavajući svoje zajedničke potrebe; takav zajednički resurs neguje za svoje dobro kao i za dobrobit budućih generacija.

Zajedničko(org) je mreža organizacija, inicijativa i pojedinaca koji se u svom radu bave izučavanjem, očuvanjem i unapređenjem društvenog dobra u pravnom, ekonomskom i organizacionom smislu kroz istraživanje, javno zagovaranje i razvoj javnih politika kao i različite obrazovne i informativne programe.

Aktivnosti mreže će u ovoj i sledećeoj godini uključiti mnogobrojne javne događaje i program – predavanja, razgovore, podcaste, kao kampanje i istraživačke i zagovaračke projekte i inicijative.

Realizaciju aktivnosti mreže zajedničko.org podržavaju Heinrich Boell Stiftung i Fond za otvoreno društvo.