Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Ljudi

ZENT MAGAZIN

KRITIČKO MIŠLJENJE | UMETNOST | KULTURA | ESEJI | POEZIJA | VIZUELNA UMETNOST

Godina

2016 -

Saradnici

Aleksandra Savanović

Istraživačica/Projektna menadžerka

Partneri

Zent kolektiv

Projekat podržali

Rekonstrukcija ženski fond 

Ideja

Časopis Zent je posvećen istraživanju, ispitivanju i problematizaciji savremenosti u svim njenim aspektima.

Zent je političan utoliko što politiku ne vidi (samo) kao pitanje institucija već pre svega kao pitanje svakodnevnog odnosa pojedinaca i zajednica jednih prema drugima i prema svetu. Zent piše pristupačnim i razumljivim jezikom i eksperimentiše sa formama izraza (od fotografije, preko književnosti i arhitekture do teorije) sa namerom da problematizuje odnos između ”visoke”, “popularne” i ”narodne” kulture, “eksperata” i “amatera”, upravitelja i onih kojima se upravlja.

Zašto?

Zent predstavlja pokušaj da se nanovo izume i uspostavi model izdavaštva kome cilj nije profit već pristupačno znanje za sve. Zent je utemeljen u vrednostima zajedništva, ali i uverenju da država nije njegov nužni medijator. Sam naziv časopisa dolazi od žargonskog izraza zentati se koji implicira određeni nivo straha (od) i anksioznosti (prema). Za Zent, zentati se znači iščekivati (ništa određeno), biti izvan reda i izvan mesta, na ničijoj zemlji, nikada tamo gde te se očekuje. Zent shvata zajedništvo kao prvi od preduslova za ostvarivanje izvan-rednog mesta za sve.

Kako?

Zent u obliku tematskih štampanih izdanja izlazi dva puta godišnje, a na sajtu časopisa www.zentmagazine.com pored sadržaja štampanih izdanja nalaze se i drugi originalni tekstovi i prevodi. Časopis funkcioniše na bazi otvorenog poziva, kako za štampana tako i za online izdanja.

Prvi broj Zenta obrađivao je temu prezent kroz tekstove, vizuelne intervencije, poeziju i strip koji se na specifičan način bave društvenim temama, fenomenima, diskursima i praksama, iz pozicije naše savremenosti: od urbanističkih promena u Beogradu, preko situacije izbeglica u Evropi i novog rasizma, do ‘evropske integracije’ Srbije. Autori/ke čije tekstove možete pročitati u prvom broju Zent časopisa su Gal KirnPaul Currion, Ivan Marković, Nick Srnicek i Alex Williams, Aleksandar Matković, Marina Gržinić, Aleksandra Savanović i Suhail Malik. Odgovore na pitanje Šta je sadašnjost? u istoimenoj rubrici daju Aleksandra Lakić, Damjan Rehm Bogunović, Mića Stajčić, Natalija Miletić, Malena Nijensohn, sumire, Amanda Grey, Ivan Marković i Marija Milinković.

 

Vizualne intervencije u prvom izdanju Zenta potpisuju Dušan Rajić, Boris Hoppek i Gaelle Leenhardt, autor stripa Danijel Savović prikazuje jednu drugu dimenziju savremenosti, a Milorad Mladenović, u njemu karakterističnoj formi facebook poezije, prilazi temi iz ugla našeg svakodnevnog. Vizuelni idenitet, dizajn i prelom prvog broja časopisa Zent je upriličila dizajnerka Olga Jorgačević. 

 

Za drugi broj ZENTA, čija tema je bila transformacija u polju rada pisali su brojni autori i autorke: Velimir Andrejević, Franco Bifo Berardi, Jean Dreager, Ana Filipović, Sofija Gavrilović, David Greaber, Peter Handke, Ljiljana Ilić, Uroš Jovanović, Maja Kantar, Marija Marić, Tomislav Osmanli, Andrea Palašti, Dušan Perić, Jana Rastegorac Vukomanović, Miroslav Ružica, Aleksandra Savanović, Dean Spade, Borisav Stanić, Vladimir Stanković, Mladen Stilinović, Bojan Vasić i mnogi drugi.

 

Šta je sledeći korak?

Kolektiv ZENT je otvoren je za saradnju sa svim autorima koji žele da doprinesu temama koje će se obrađivati u narednim izdanjima magazina kao i za saradnju sa organizacijama i fondacijama koje su voljne podržati ovaj projekat. U pripremi je izrada trećeg broja časopisa ZENT.