Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Belgrade calling: On the roads of recent past – towards new future

Nova Iskra će ugostiti 28 učesnika projekta Bricks made of Words od 11. do 14. oktobra u Beogradu, nakon uspešno završene prve studijske posete Kavrilji u septembru. 

11 Oct

Datum

Utorak, 11. oktobar

Predavač

Milan Ličina

Vreme

/

Jezik programa

Engleski

Lokacija

/

Ulaz

Zatvoren događaj

O prezentaciji

Karavan projekta nastavlja svoj put za Beograd, gde će istraživačko putovanje u fokus staviti temu kolektivne memorije i povezanost između politike i kulturnog nasleđa. Istražićemo na koji način novije kulturno nasleđe i istorija mogu postati uznemirujući i nepoželjni i zbog čega je to kritičan deo u izgradnji održive budućnosti. Diskusije će se odnositi na značajne teme poput migracija i ljudskih prava, građanskih prava i obaveza, učešća, medijskih sloboda, politika posvećenih mladima i biće podstaknute od strane naših učesnika kroz korišćenje kreativnih tehnika kao što je virtuelna realnost.

Mladi iz sedam zemalja Evrope, dobiće priliku da razviju kritičko mišljenje na osetljive teme koje uglavnom stvaraju jaz među zagovornicima i protivnicima Evropske unije, kroz učešće u radionicama, interaktivnim obilascima grada i diskusijama. Studijska poseta u Beograd biće zaokružena javnom debatom koja će se baviti brojnim pitanjima na temu mladih i medija, uključujući ona koja se odnose na borbu protiv lažnih vesti i učešće mladih u medijskom prostoru. 

Događaj u Beogradu je druga u nizu studijskih poseta u okviru projekta i ugostiće mlade iz sedam evropskih zemalja:

  • Iz Bosne i Hercegovine (organizacija BRAVO BH): Mimes Patković, Amina Skejić, Suad Murselović i Almina Bajić
  • Iz Srbije (Nova Iskra): Iva Kojić, Jovan Aksentijević, Miona Dimitrijević i Anastasija Đukić
  • Iz Belgije (CONNEX-EU): Manon Quinet i Vincent Machado
  • Iz Portugala (ARCSS): Ana Azevedo, Diogo Carvalho, João Rodrigues i Diogo Silva
  • Iz Italije (ARCI Valdarno): Erika Alpini, Sofia Migliorucci, Teresa Bozza, Maria Elena Giorgetti i Sara Mori
  • Sa Kipra (CUT): Sophia Ballor, Gamela Elsayed, Elena Sammouta i Harry Charalambous
  • Iz Rumunije (Ofensiva Tinerilor): Stefan Babutau, Marius Ceausescu, Ioana Harsoveanu, Costin Ostafe

 

Studijsku posetu Beogradu realizujemo u saradnji sa partnerima, Fakultetom za medije i komunikacije i Muzejom Jugoslavije.

Projekat Bricks made of Words ima za cilj da premosti jaz između mladih i donosioca odluka u Evropskoj uniji, kroz bolje razumevanje argumenata evroskeptika, ali i evrofila. 

Projekat teži osnaživanju građanskog učešća mladih, sa idejom baziranom na konceptu koji kaže da se evroskepticizam može posmatrati kao izazov i resurs za otkrivanje mogućih rešenja sa kojima se Evropa suočava i načinima na koje se mogu postaviti temelji nove Evrope, koja bi bila Evropa svih njenih građana.

Koje su to ključne evropske vrednosti i politike i kako građani mogu napraviti razliku, su bazična pitanja na koja će projekat pokušati da odgovori kroz šest događaja u Italiji, Srbiji, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Belgiji i na Kipru, gde će lokalno stanovništvo, donosioci odluka, eksperti, fasilitatori i studenti diskutovati iz različitih pogleda kako bi pronašli zajedničke osnove i kreirali nove perspektive i predloge politika.

Projekat “Bricks Made of Words: building Europe again through dialogue” je sufinansiran od strane programa Evropa za građanke i građane, kroz organizacije u različitim evropskim zemljama: Arci Valdarno | opština Kavrilja | Ofensiva Tinerilor | Nova Iskra | BRAVO BIH | CONEXX-EU | ARCSS | AGENFAP | CUT. 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti direktno organizaciji Arci Valdarno, lideru projekta, putem e-maila info@arcivaldarno.net

 

Podrška Evropske komisije u izradi ove publikacije ne predstavlja odobravanje sadržaja, koji odražavaju stavove samo autora, i Komisija ili EACEA se ne mogu smatrati odgovornim za bilo kakvu dalju upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Predavač

Milan Ličina

Vizuelni umetnik

Milan Ličina je vizuelni umetnik, rođen 1990. godine u Beogradu. U svojoj praksi operiše kroz polja nastajućih tehnologija i iskustvenog dizajna, koristeći presek umetnosti, dizajna i tehnologije kao platformu za kreiranje jedinstvenih narativa, sa širokim iskustvom u novim medijima, računarskoj grafici, kreativnoj industriji, dizajnu događaja i izložbi.