Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Bildungsroman-Metaklinika: Autosugestija, teorija forme i slobodno tržište!

Predavanje Nenada Trifunovića i Lazara Bodrože, osnivača nezavisnog dizajn studija Metaklinika.

16 Jan

Datum

Četvrtak, 16. januar

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

Predavači će se osvrnuti na specifičnosti svog procesa rada, kao i na projekte realizovane tokom poslednje dve godine.

Metaklinika, koji se bavi korporativnim i kulturno angažovanim projektima. Takođe su članovi i osnivači umetničkog kolektiva Turbosutra. Izlagali su na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnici su nekoliko nagrada i priznanja. Danas, Metaklinika u svom sastavu ima sedam stalno posvećenih kreativaca i široku mrežu saradnika u celom regionu koji su angažovani na različitim tipovima projekata iz domena vizuelnih komunikacija.

Jedan od njihovih zajedničkih, samo-iniciranih poduhvata koji je u svetu grafičkog dizajna poprimio ozbiljne razmere (a koji zajednički potpisuje kolektiv Turbosutra) jeste Internacionalni Prolećni Laserski Samit Jeftine Grafike. Iz godine u godinu, ova putujuća prodajna izložba posećuje značajne festivale, galerije i muzeje po Evropi, uz tradicionalno beogradsko dvodnevno izdanje koje je nakon kraće pauze realizovano i u 2013. godini. U sličnom ključu su i projekti Nevidljivi strip, kao i niz ambijentalnih instalacija i specijalnih saradnji sa festivalima kao što je Novo Doba i drugim alternativnim inicijativama. Sa druge strane, kroz dugogodišnju saradnju sa CZKD-om, Metaklinika je realizovala nekoliko zapaženih koncept-izložbi, kao što su one o Miri Trailović i Reihlu Kiru.

Predavači

Nenad Trifunović

Dizajner

Nenad Trifunović je prvenstveno grafički dizajner, kreativni direktor, osnivač studije Metaklinika i jedan od osnivača umetničkog kolektiva Turbosutra. Njegov dugogodišnji rad obeležio je dobar balans između rada za komercijalne klijente i lično pokretanje umetničkih projekata. Nenad je kreator laserskog samita jeftine grafike, kao i inicijator i kustos projekta Side Effects Printa.

 

Njegovo vizuelno razmišljanje često skuplja i klizi u treću dimenziju, dajući neke zanimljive prostorne intervencije.

Lazar Bodroza

Lazar Bodroža

Dizajner

Lazar Bodroža rođen je 1983. godine, a diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. On je suosnivač studija Metaklinika, član grupe Kosmoplovci, autor knjige Zakon i direktor interaktivnog filma Uber Life. Bodroža je 2011. godine izabran za jednog od 20 najboljih svetskih umetničkih umetnika mlađih od 30 godina, od stranePRINT magazina.