Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

create in residence launch

CREATE IN RESIDENCE je novi, multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut, a posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji.

4 Sep

Datum

Četvrtak, 4. septembar

Predavač

/

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O tribini

Pored Švedskog Instituta kao inicijatora, podršku programu pruža i Ambasada Švedske u Beogradu. 
Tokom svoje pilot faze, program je posebno fokusiran na dva kreativna domena. Pored Writers in Residence programa organizovanog u saradnji sa festivalom Krokodil, Baltičkim centrom za pise i prevodioce i Comic Arts centrom iz Malmea, postavljen je okvir i za jedinstvenu dvosmernu razmenu mladih, talentovanih dizajnera iz Švedske i Srbije.
Pored trojice autora koji su već bili deo razmene pisaca tokom ove godine – Olle BergmanHakan Laghner i prevodilac Đorđe Žarković – u Beogradu će ove jeseni mesec dana u okviru Kuće za pisce provesti i spisateljica Ann Hallstrom. Na Krokodilov poziv za dva domaća pisca i jednog strip crtača za jednomesečni stipendirani boravak u Švedskoj odazvalo se 42, odnosno 17 autora, a izabrani učesnici prema odluci partnera iz Švedske su Jasmina TopićBojan Babić i Saša Rakezić (Aleksandar Zograf).
Program Designers in Residence je pre svega namenjen mladim, motivisanim autorima i profesionalcima iz širokog polja dizajn disciplina, a biće sproveden of od strane tri istaknute organizacije iz Malmea – kulturni centar Stpln (http://stpln.se/), Univerzitet u Malmeu (http://mah.se/) i Form/ Design Center (http://www.formdesigncenter.com/) – u saradnji sa Dizajn inkubatorom Nova Iskra(https://novaiskra.com/) iz Beograda, koji je sproveo konkurs u Srbiji i ove jeseni će ugostiti tri istaknuta švedska dizajnera mlađe generacije, izabranih između 19 prijava.
Pored Jenny Nordberg (http://jennynordberg.se/) koja iza sebe ima već zapaženu izlagačku karijeru, realizovane proizvode i konceptualne projekte, po jedan mesec u okviru Nove Iskre provešće talentovana dizajnerka nameštaja posvećena radu sa drvetom Sophia Lithell (http://www.sophialithell.com/) koja će se upoznavati sa lokalnim zanatima vezanim za obradu drveta, kao i industrijski i “child culture” dizajner Pontus Johansson (http://www.pontusjohansson.com/), čiji je rad fokusiran na nove storytelling koncepte i proizvode namenjene dečijoj igri i edukaciji.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti su glavne odlike ovog programa u celini.

U procesu selekcije akcenat stavljen na kvalitetu portfolija kandidata, njihovu motivaciju za korišćenje rezidencijalnog boravka, kao i interdisciplinarnost njihovog pristupa, potencijal za lični razvoj i povezivanje sa lokalnom dizajn scenom.

Na konkurs za dizajnere u Srbiji prijavilo se 82 autora. Po mesec dana u Malmeu provešće troje autora iz različitih sfera dizajna.

Manja Lekić(https://www.behance.net/manjalekic), čiji će boravak biti vezan za univerzitetski centar Medea, bavi se digitalnim storytellingom i dizajnom interakcija. Diplomirala je grafiku knjige i animaciju na FPU u Beogradu, a master iz interaktivnog storytellinga na Moholy-Nagy Univerzitetu za umetnost i dizajn u Budimpešti.
Nenad Dodić (www.behance.net/nenaddodic) je ilustrator i grafički dizajner iz Beograda koji se kroz dizajn objekata i igračaka bavi trodimenzionalnim predstavljanjem svojih karakternih ilustracija, učestvovao je u više projekata i samostalno izlagao u Srbiji. Njegov rezidencijalni boravak biće vezan za kulturni centar Stpln, u okviru koga se nalazi i vrhunski opremljen studio za 3D štampu i digitalnu fabrikaciju Fabriken.
U istom prostoru radiće i arhitektica Mirjana Utvić (http://mirjanautvic.weebly.com/) čiji je rad fokusiran na društvene eksperimente i multidisciplinarne projekte. Master program na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu završila je 2013. godine.
Kao i slučaju pisaca i strip crtača, izbor kandidata iz Srbije zajednički su sačinili svi švedski partneri projekta, a pored pomenutih inovacionih centara dizajneri iz Srbije će sarađivati i sa Form/ Design Center-om, u okviru čijeg programa će se predstaviti švedskoj publici. Učesnici programa imaće obezbeđene putne troškove, smeštaj, stipendiju, radni prostor i profesionalnu podršku lokalnih partnera u Srbiji i Švedskoj. Program Create In Residence povezuje kulture kroz kreativnu produkciju, saradnju i razmenu. Create In Residence ima za cilj da podstakne lični i profesionalni razvoj mladih autora i uspostavi nove veze između književnih i dizajn scena Srbije i Švedske.