Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Create in Residence u UK Parobrodu

Predstavljenje programa Create in Residence uz prisustvo predstavnika partnerskih institucija i dosadašnjih učesnika programa.

25 Feb

Datum

Četvrtak, 25. februar

Predavač

/

Vreme

19h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

UK Parobrod

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O tribini

CREATE IN RESIDENCE je multidisciplinarni međunarodni program posvećen rezidencijalnim boravcima autora u Švedskoj i Srbiji koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija iz Švedske. Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa.

Tokom protekle dve godine, 23 autora iz domena dizajna, književnosti, arhitekture i stripa je uzelo učešće u programu, dok se na konkurse za rezidencijalne boravke u obe zemlje prijavilo više od 300 autora. Brojni dizajneri i pisci provodili su između 4 i 8 nedelja kao gosti partnerskih organizacija, uz punu stipendiju i plaćene troškove puta i boravka, a u istom periodu je održano i više od 15 predavanja, prezentacija i radionica sa lokalnim autorima.

Ovog četvrtka25februara sa početkom u 19 h, u UK Parobrod biće predstavljen dosadašnji tok programa, kao i iskustva nekih od učesnika iz Srbije i Švedske. Biće predstavljen ovaj specifičan format rezidencijalnih boravaka, kao i planovi za širenje ove platforme na saradnju sa drugim zemljana i detalji novog ciklusa u 2016. godini

Sa nama će biti švedska dizajnerka Josefin Vargö, beogradski ilustrator NenadDodić, pisci Anisur Rahman i Bojan Babić, kao i strip autorka Ana Petrović. Svi oni će predstaviti svoja iskustva sa studijskih boravaka u Švedskoj i Srbiji, a gostima će se obratiti i predstavnici Švedskog instituta, inicijatora projekta– Jenny Bergström, zadužena za dizajn sekciju, i Henrik Enbohm koji vodi odsek za književnost.

Pored Švedskog instituta, u programu učestvuje i niz drugih istaknutih partnera iz Švedske, uključujući Baltički centar za pisce i prevodioce (BCWT), kulturni centar Stpln i Univerzitet iz Malmea, Form/ Design Center, IASPIS i Švedski centar za strip. Ovom prilikom pridružiće nam se i Lena Pasternak ispred BCTW-a, kao i OyukiMatsumoto ispred progresivnog kulturnog centra Stpln, koje će ukratko predstaviti rad svojih organizacija. Domaćini događaja su Krokodil, Nova Iskra i Ambasada Švedske u Srbiji.