Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

“Da li je hrana kultura?”

U okviru međunarodnog projekta Food is Culture i izložbe „Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta”,  Nova Iskra vas poziva na panel diskusiju koja će se održati u sredu, 16. oktobra od 19h u prostoru Beogradskog marketa, gde je trenutno postavljena i izložba.

16 Oct

Datum

Sreda, 16. oktobar

Predavač

Milica Mrvić

Vreme

19h

Jezik programa

Srpski

Ulaz

Slobodan

O tribini

Sa našim gošćama Tamarom Ognjević, direktorkom Artis centra i istraživačem pri Evropskom institutu za gastronomiju i Milicom Mrvić, umetnicom, razgovaraćemo o tome kako hrana može postati kulturno nasleđe i obeležje zajednice iz koje dolazi, koje institucije baštine hranu, kao i da li hrana može biti umetnička inspiracija.

Cilj tribine je da saznamo šta svako od nas može da uradi kako bismo očuvali stare, tradicionalne recepte i načine pripremanja namirnica, čime štitimo ovo kulturno nasleđe, kao i da ukažemo na drugačiji pristup razumevanju hrane koju konzumiramo, kako bismo je učinili održivom.

Izložba „Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta” je otvorena u Beogradskom marketu do 25. oktobra. Izložba ima za cilj da naglasi važnost gastronomskog nasleđa i raznolikosti i da skrene pažnju na rizik od nestanka pojedinih biljnih i životinjskih vrsta kao sastavnih segmenata ishrane. Svaki posetilac izložbe će moći da odštampa posebno kreirane recepte nastalih na bazi nekih od sastojaka zapisanih u Ark of Taste biblioteci. Izložba „Ono što niste znali da postoji. Ugrožena hrana iz celog sveta” je deo međunarodnog projekta Food is Culture i dizajnirana od strane Slow Food organizacije u saradnji s dizajnerkom i kustoskinjom Žozefin Vargo. Izložba će biti održana i u Briselu (proleće 2020.) i Polencu (leto 2020.), uz mogućnost dodatnih izlaganja u onim institucijama koje pokažu interesovanje.

Posetioci tribine će imati priliku da isprobaju hranu koja će biti spremljena korišćenjem tradicionalnih namirnica i recepata od strane kuvara Beogradskog marketa.

Food is Culture je projekat finansiran od strane evropskog programa Kreativna Evropa, uz doprinos Fondazione CRC di Cuneo, predvođen od strane organizacije Slow Food sa svojim partnerima Kinookus, Europa Nostra, Nova Iskra Creative Hub, Transpond AB. Izložbu u Beogradu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Predavač

Milica Mrvic

Milica Mrvić

Fotografkinja i art direktorka

Rođena je u Beogradu gde je 2011. diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku primenjena grafika, atelje fotografija. Najviše radi i uživa u domenu režirane fotografije, osmišljavanju i art direkciji različitih fotografskih narativa, sa sve češćim izletima u kratke stop motion animirane forme. Kao autorka je imala nekoliko samostalnih i izlagala na brojnim grupnim izložbama širom Evrope. Radila je kao član redakcije časopisa za kulturu fotografije ReFoto i kao urednik njegovog online izdanja. Jedan je od osnivača nezavisne umetničke organizacije Medvedi, koja je od 2011. svakog marta organizovala međunarodnu grupnu izložbu Medvedi - U čast proleću! Od 2014. godine radi samostalno na relaciji između Beograda i Budimpešte, a od 2018. zajedno sa Flanek Peterom osniva studio Mitz po Flitz, koji se bavi kreativnom i art direkcijom, fotografijom i stop motion animacijom.