Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Dataviz

U okviru trećeg ciklusa NELT Edukativnog programa realizovana je, treća po redu intezivna radionica koju je vodio multimedijalni umetnik i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije, Uroš Krčadinac.

31 Mar

Datum

Subota, 31. mart

Predavač

Uroš Krčadinac

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Zatvoreni događaj

O radionici

Danas, kada nam život određuju algoritmi i velike baze podataka, pojavljuje se potreba za novom vrstom dizajnera, umetnika i pripovedača – onih koji razumeju računare, mrežu i informacione tehnologije. Oni će izmišljati i razvijati nove vizuelno-tehnološke jezike, uz pomoć kojih će biti u stanju da razumeju savremenost i govore o njemu. Za razliku od klasičnih programera, oni će biti u stanju da prave ne samo nove stvari, nego i nove stvarnosti.

 

 

Vizuelizacija podataka i generativna umetnost i dizajn jedan su od novih jezika za nove dizajnere, umetnike i pripovedače.

Tokom trodnevne radionice, polaznici su se upoznali sa osnovnim konceptima i tehnikama oblasti vizuelizacije podataka i generativne umetnosti i dizajna. Polaznici su bili podstaknuti da programski kod ne doživljavaju samo kao digitalni alat, nego pre svega kao izražajni, umetnički i dizajnerski medij. Na ovaj način, polaznici su razvijali sopstveni jezik generativne grafike i animacije kojim su opisivali jedan data stream u realnom vremenu. Svaki polaznik je radio na svojoj vizuelizaciji, dok su podaci bili zajednički na nivou grupe.

S obzirom da ove vizuelizacije funkcionišu i kao interaktivni animirani Web sajtovi, polaznici će moći da ih, nakon radionice, okače na Web i dodaju u svoj portfolio.

Radionica je namenjena svim kreativnim ljudima, bez obzira na oblast iz koje dolaze. Ne očekuje se prethodno znanje programiranja. Očekuje se radoznalost, preciznost misli, spremnost da se uči i naklonost da se prave nove stvari.

Polaznici su kroz ovu radionicu dobili više stvari:

  • Razumevanje medija vizuelizacije podataka u njegovim dizajnerskim, umetničkim, tehnološkim, društvenim i političkim aspektima
  • Razumevanje programiranja kao dizajnerske i umetničke prakse.
  • Razumevanje osnovnih koncepata i tehnika u oblasti vizuelizacije podataka.
  • Ovladavanje osnovnim veštinama pisanja programskog koda za potrebe vizuelizacije jednog real-time data streama (toka podataka u realnom vremenu).
  • Ovladavanje osnovnim veštinama generativne umetnosti i dizajna. Jezici i tehnologije koje će biti korišćenje: HTML, CSS, JS, P5.JS.

 

 

Predavač

Uros Krcadinac

Uroš Krčadinac

Multimedijalni umetnik

Uroš Krčadinac, rođen u Pančevu 1984. godine, u svom radu nastoji da poveže iskustva iz oblasti vizuelizacija podataka, računarskih nauka, animiranog filma, književnosti, kao i interaktivne umetnosti i dizajna. Odbranio je doktorat u oblasti računarstva (AI Lab, FON, Univerzitet u Beogradu). Autor je Synesketch-a, softverske biblioteke za prepoznavanje i generativnu vizuelizaciju emocija. Ko-autor je, ilustrator i ko-izdavač “Bantustana”, knjige o tromesečnom avanturističko-dokumentarnom putovanju kroz Afriku (3 izdanja). Predavač je na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, kao i stručni saradnik na Seminaru dizajna u Petnici. Docent je u dve oblasti: digitalne umetnosti (umetnička oblast) i računarstvo (naučna oblast). Njegov rad priznali su domaći i međunarodni umetnički festivali, konferencije, magazini i naučni časopisi poput “International Digital Media and Arts Association”, “Creative Review”, “VisualComplexity.com”, “Filmfest Dresden”, “Re:publica”, “IEEE Transactions on Affective Computing” i “IEEE Transaction on Human-Machine Systems”.