Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

(De)mistifikacija i integracija modularnih sintisajzera

Prvi edukativni program na našim prostorima posvećen modularnim sintisajzerima!

7 Sep

Datum

Četvrtak, 7. septembar

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

Tokom septembra meseca, Nova Iskra počinje svoju petu programsku sezonu. Prvo predavanje i kurs posvećeni su domenima muzike i tehnologije, kroz prvi edukativni program na našim prostorima posvečen modularnim sintisajzerima. Jan Nemeček i Branislav Jovančević će zainteresovanim učesnicima otvoriti uzbudljiv i nepredvidiv svet savremenog muzičkog hardvera.

Kurs Modular Synthesiskoji tokom septembra predstavlja Nova Iskra, po prvi put na našim prostorima pruža priliku da se upoznate sa stalno rastućom scenom modularnih sintisajzera. Modularni sintisajzeri definitivno su najprisutniji “buzzword” na savremenoj muzičkoj sceni. Od akademskih početaka sredinom prošlog veka, preko malih, specijalizovanih proizvođača i korisnika, zasićenost digitalnim i virtuelnim alatima za komponovanje i sviranje (elektronske) muzike na scenu je vratila fascinaciju modularnim sintisajzerima i nepredvidivim zvučnim teksturama i mogućnostima koje oni pružaju.

Tako danas čak i popularni izvođači kao što su Aphex Twin, Nine Inch Nails, Deadmau5, Gus Gus, Ricardo Villalobos, JamesHolden ili Depeche Mode aktivno koriste ovu vrstu sintisajzera u svojim nastupima ili produkcijama, dok je niz avangardnih i eksperimentalnih autora aktivnih u ovom domenu nepregledan.

Iako su vrhunac svoje popularnosti dostigli u poslednjih pet godina, modularni sintisajzeri predstavljaju preteču svih današnjih sintisajzera, i nastali su još 1963. Povratak modularnih sintisajzera pokrenla je firma Doepfer i njihov A-100 format (sada poznatiji kao “Eurorack”), koji je omogućio nastanak upotrebu relativno jeftinih komponenata za izradu sintizajzera kao i univerzalnih napajanja. Ovo je izazvalo da broj proizvođača poraste sa inicijalne nekolicine na današnjih nekoliko stotina, i to samo u svetu Eurorack modula. Zajednica koja se formirala oko korisnika modularnih sintisajzer je evoluirala paralelno sa razvitkom samog hardvera. U početku rezervisana isključivo za one sa dubokim džepom i pregršt slobodnog vremena, postepeno je počela da se širi i objedinjuje jako raznolik profil korisnika.

Stoga su kurs i uvodno predavanje (De)mistifikacija i integracija modularnih sintisajzera koje će biti otvoreno za javnost namenjeni svima koji su zainteresovani za ovu temu, ne isključivo muzičarima i dizajnerima zvuka. Tehničko znanje nije preduslov za pohađanje kursa. Sve detalje o kursu, načinu prijavljivanja i kotizacijama možete pročitati na https://novaiskra.com/sr/programs/modular-synthesis-0.

Predavanje (De)mistifikacija i integracija modularnih sintisajzera Jana Nemečeka i Branislava Jovančevića biće održano u Novoj Iskri, u četvrtak 7. septembra u 18 h. Ulaz na predavanje je slobodan, a za polaznike kursa predavanje je njegov obavezni, uvodni deo.

Predavači

Branislav Jovančević

Muzičar

Branislav Jovančević aktivno se bavi muzikom od malih nogu. Nakon klasičnog muzičkog obrazovanja (klavir i barokna lauta), okreće se savremenijim formama i instrumentima, a sintezom zvuka se bavi tokom proteklih pet godina Od 2015. Godine nastupa pod imenom kӣr, a svoje prvo izdanje objavio je za etiketu Creme Organization. Do sada je nastupao na brojnim festivalima i muzičkim dešavanjima u zemlji, ali i širom Evrope i regiona. Bane je takođe deo programskog tima beogradskog kluba Drugstore. Mentori ovog jedinstvenog kursa imaju i zajednički muzički projekat Stepn‡ak, kroz koji kanališu svoju posvećenost novom muzičkom hardveru, sa akcentom na modularne sintisajzere.

Jan Nemeček

Muzičar

Jan Nemeček se muzikom bavi od 2003. godine, kada započinje rad sa digitalnim i ranim softverskim sintisajzerima. Pored komponovanja najrazličitih mutacija elektronske muzike, brojnih izdanja i zapaženih nastupa na najvećim festivalima u zemlji i inostranstvu, Jan se bavi i dizajnom zvuka, koristeći modularni sintisajzer u svakom koraku improvizacije. Njegovi nastupi tokom poslednjih nekoliko godina u velikoj meri prate njegovu fascinaciju zvučnim potencijalima modularnih sintisajzera. Mentori ovog jedinstvenog kursa imaju i zajednički muzički projekat Stepn‡ak, kroz koji kanališu svoju posvećenost novom muzičkom hardveru, sa akcentom na modularne sintisajzere.