Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Modular Synthesis

Upoznaj se sa svetom modularnih sintisajzera i integriši ih u svoju zvučnu sliku!

22 Sep

Datum početka

22/09/2017

Lokacija

Nova Iskra

30 Oct

Datum završetka

30/10/2017

Trajanje

2 nedelje / 15 sati

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

22.+23.10. 18-20 h; 29.+30.10. 10-14 h

Kotizacija

100 EUR

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Modularni sintisajzeri definitivno su najprisutniji “buzzword” na savremenoj muzičkoj sceni. Od akademskih početaka sredinom prošlog veka, preko malih, specijalizovanih proizvođača i korisnika, zasićenost digitalnim i virtuelnim alatima za komponovanje i sviranje (elektronske) muzike na scenu je vratila fascinaciju modularnim sintisajzerima i nepredvidivim zvučnim teksturama i mogućnostima koje oni pružaju. Tako danas čak i popularni izvođači kao što su Aphex Twin, Nine Inch Nails, Deadmau5, Gus Gus, Ricardo Villalobos, James Holden ili Depeche Modeaktivno koriste ovu vrstu sintisajzera u svojim nastupima ili produkcijama, dok je niz avangardnih i eksperimentalnih autora aktivnih u ovom domenu nepregledan.

Iako su vrhunac svoje popularnosti dostigli u poslednjih pet godina, modularni sintisajzeri predstavljaju preteču svih današnjih sintisajzera, i nastali su još 1963. godine (Moog i Buchla). Inicijalno vrlo komplikovani za upotrebu i finansijski nedostižni za većinu muzičara, modularni sintisajzeri korišćeni su za avangardnu i filmsku muziku (Morton Subotnick, Wendy Carlos, Suzanne Ciani…), ali je neosporan njihov uticaj na sintisajzere i muzičare današnjice. Povratak modularnih sintisajzera pokrenla je firma Doepfer i njihov A-100 format (sada poznatiji kao “Eurorack”), koji je omogućio nastanak upotrebu relativno jeftinih komponenata za izradu sintizajzera kao i univerzalnih napajanja. Ovo je izazvalo da broj proizvođača poraste sa inicijalne nekolicine na današnjih nekoliko stotina, i to samo u svetu Eurorack modula.

Slobodno spajanje različitih delova sintisajzera, semplera, efekata i sekvencera bez unapred pripljemene putanje signala je glavna odlika ovog tipa muzičkog hardvera. Mogućnost mikrotonalnog pristupa i DIY pristup kombinovanju modula, implementacija specifičnih “boutique” proizvoda i interfejsa koji nisu do sada bili dostupni ni u softverskom ni u hardverskom obliku su samo neka od vrata koja je otvorila sadašnja “modular revolucija”, koja ne pokazuje znakove posustajanja. Zajednica koja se formirala oko korisnika modularnih sintisajzer je evoluirala paralelno sa razvitkom samog hardvera. U početku rezervisana isključivo za one sa dubokim džepom i pregršt slobodnog vremena, postepeno je počela da se širi i objedinjuje jako raznolik profil korisnika.

Koristi neke od najuzbudljivijih elektronskih instrumenata današnjice!

Kome je namenjeno?

Kurs je namenjen svima koji su zainteresovani za ovu temu, ne isključivo muzičarima i dizajnerima zvuka. Tehničko znanje nije preduslov za pohađanje kursa.

Šta dobijam?

– 15 sati praktičnog rada
– upoznavanje sa osnovama sinteze zvuka
– uvid u celokupan eko-sistem modularnih sintisajzera
– ekskluzivna prilika za rad na 40 različitih modula najprestižnijih proizvođača
– detaljnije upoznavanje sa najbitnijim modulima i njihovim funkcionalnostima
– signal flow
– integracija modularnih sintisajzera sa drugim instrumentima i DAW platformama
– MIDI, CV i druge vrste kontrole
– efikasna upotreba modulara i hardvera u živim nastupima- upotreba modularnog hardvera u muzičkoj produkciji
– jedan sat slobodnog korišćenja opreme na kraju svakog termina
– sva prateća oprema
– stalna podrška mentora i individualne konsultacije
– mogućnost snimanja
– osveženje i kafa
– seritifkat o završenom kursu

Kurs Modular Synthesis po prvi put na našim prostorima pruža priliku da se upoznate sa stalno rastućom scenom modularnih sintisajzera, kao i da se iz prve ruke oprobate i priučite njihovom korišćenju, ali i kombinovanju sa opremom koju možda već koristite, ili planirate da koristite. Pored upoznavanja sa celim eko-sistemom “modulara” i konkretnim opcijama korišćenja, imaćete prilike da koristite opremu nekih od najprestžnijih proizvođača, da dobijete mentorske savete kako da modulare inkorporirate u svoj rad, ali i da isprobate veliki niz modula kroz neformalno muziciranje na kraju svakog termina, uz mogućnost snimanja.

Kompletan popis opreme koja će biti na raspolaganju polaznicima nalazi se na – http://bit.ly/2esappt

Sertifikat

Po završetku ovog kursa dobićete sertifikat o kompletiranoj obuci.

Predavači

Jan Nemeček

Muzičar

Jan Nemeček se muzikom bavi od 2003. godine, kada započinje rad sa digitalnim i ranim softverskim sintisajzerima. Pored komponovanja najrazličitih mutacija elektronske muzike, brojnih izdanja i zapaženih nastupa na najvećim festivalima u zemlji i inostranstvu, Jan se bavi i dizajnom zvuka, koristeći modularni sintisajzer u svakom koraku improvizacije. Njegovi nastupi tokom poslednjih nekoliko godina u velikoj meri prate njegovu fascinaciju zvučnim potencijalima modularnih sintisajzera. Mentori ovog jedinstvenog kursa imaju i zajednički muzički projekat Stepn‡ak, kroz koji kanališu svoju posvećenost novom muzičkom hardveru, sa akcentom na modularne sintisajzere.

Branislav Jovančević

Muzičar

Branislav Jovančević aktivno se bavi muzikom od malih nogu. Nakon klasičnog muzičkog obrazovanja (klavir i barokna lauta), okreće se savremenijim formama i instrumentima, a sintezom zvuka se bavi tokom proteklih pet godina Od 2015. Godine nastupa pod imenom kӣr, a svoje prvo izdanje objavio je za etiketu Creme Organization. Do sada je nastupao na brojnim festivalima i muzičkim dešavanjima u zemlji, ali i širom Evrope i regiona. Bane je takođe deo programskog tima beogradskog kluba Drugstore. Mentori ovog jedinstvenog kursa imaju i zajednički muzički projekat Stepn‡ak, kroz koji kanališu svoju posvećenost novom muzičkom hardveru, sa akcentom na modularne sintisajzere.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897