Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

design

Dizajn inkubator Nova Iskra ovog novembra pokreće programski serijal <code>Design</code>, koji će se periodično održavati u okviru redovnog edukativnog programa Nove Iskre.

6 Nov

Datum

Četvrtak, 6. novembar

Vreme

10h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O tribini

Program je posebno namenjen dizajnerima, kreativcima, mikro- i malim kompanijama koje se bave razvojem proizvoda i primenom savremenih digitalnih pristupa u svom radu.

 

Cilj programa je da polje tehnoloških inovacija, koje tokom poslednjih 10 godina vrši ključni uticaj na razvoj kreativnih koncepata dizajnera i arhitekata širom sveta, približi kreativnim profesionalcima u Srbiji i ukaže na mogućnosti i izazove koje donosi upotreba digitalnih tehnologija u okviru procesa dizajna i razvoja projekata. U okviru prvog programskog modula, učesnici će imati prilike da pohađaju predavanja i seminar iz polja digitalne fabrikacije (3D štampe) i razvoja interaktivnih dizajn projekata, kao i da dobiju uvid u neke od važnih inovacija i digitalnih alata koji menjaju načine na koji dizajneri razmišljaju i razvijaju svoje projekte.

Program obuhvata gostovanje istaknutog No Design studija iz Pariza koji vodi beograđanin Uroš Petrevski, kao i saradnju sa Mašinskim fakultetom u Kraljevu u čijoj će se laboratoriji 3D Impuls održati seminar posvećen digitalnoj fabrikaciji i 3D štampi prilagođen dizajnerima.

<code>Design</code> program – Novembar 2014.

 

06.11. Predavanje – Snežana Ćirić Kostić: 3d Impuls – Izazovi digitalne fabrikacije

13.11. Predavanje – Uroš Petrevski: Internet of Things

15.11. Radionica – Uroš Petrevski: Kod i Svetlo

20.11. Predavanje – Irena Kilibarda: Samoodrživi materijali i tehnologije u dizajnu

27.11. program će biti naknadno najavljen

28.11. Studijska poseta i seminar za dizajnere i arhitekte u laboratoriji 3D Impuls na Mašinskom fakultetu u Kraljevu

 

Program je u potpunosti besplatan za zainteresovane posetioce i učesnike, a održava se uz podršku ERSTE banke i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Predavači

Uroš Petrevski

Dizajner i Haker

Svoje projekte zasniva na ličnoj strasti i interesovanju za nove tehnologije koje neprestano istražuje. On algoritme koristi za kreiranje emotivnih i kulturnih objekata kroz dizajn interfejsa, digitalnih proizvoda, servisa, digitalnih gradova i scenografija. Zahvaljujući dizajnu, Uroš je otkrio dve nove pasije – informatiku i elektroniku. Od 2007. godine je jedan od partnera u u studiju NoDesign u Parizu, gde radi zajedno sa Jean-Louis Frenchinom na stalnom istraživanju digitalnih tehnologija kroz komercijalne i eksperimentalne projekte. Takođe predaje na ENSCI Les Ateliers u Parizu, vodećoj francuskoj školi za dizajn proizvoda.

2014. godine, zajedno sa Draškom Draškovićem Uroš je predstavio i novi proizvod WeIO, koji je već ostvario značajne rezultate na maker sajmovima, kao i kroz crowdfunding kampanju. WeIO je nova hardverska opensource platforma za povezivanje i kontrolu uređaja na tragu Arduino pločice, ali uz mnoštvo dodatnih funkcija i poboljšanja. WeIO će biti korišćen i tokom jednodnevne radionice Kod i svetlo.

Irena Kilibarda

Arhitekta i Dizajnerka

Studirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Realizovala je mnogobrojne projekte enterijera u zemlji kao i u inostranstvu, a neki od njih su objavljivani u časopisima kao što su Domus, Icon, OnOffice, Surface, Figaro, Kvart, Ambijenti, Casa Viva, Kuća Stil, Deutsche Welle, Corriere della Serra, Hise, Design Report, DAMn Mondo arc ili Darc. Njeni radovi pojalvjuju se i na brojnim blogovima koji se bave arhitekturom i dizajnom - Dezeen, Interiorzine, Yatzer, Designed.rs, espritdesign...

Učestvovala je na 20 zložbi i sajmova u zemlji i inostranstvu. Jedan je od osnivača arhitektonskog i dizajn studija dsignedby koji čine dizajneri aktivni u poljima arhitekture i vizuelnih komunikacija. Član je evropske organizacije Design and Advanced Materials – DAMADEI koji je posvećen inovativnim materijalima i tehnologiji.