Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Designing the immaterial

U svom predavanju Josefin Vargö će predstaviti svoj dosadašnji rad kao dizajnerke iskustva i kustoskinje.

22 Oct

Datum

Četvrtak, 22. oktobar

Predavač

Josefin Vargö

Vreme

17:30h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

Tokom oktobra i novembra, u Novoj Iskri realizuju se dva paralelna rezidencijalna programa, putem kojih će u istom periodu u Beogradu boraviti i raditi četvoro gostujućih dizajnera, po dvoje iz Švedske i Slovačke. U okviru programa Designers in Residence, koji od 2014. godine zajednički realizuju Nova Iskra i Švedski institutzajedno sa nizom drugih partnera iz Švedske uključujući i IASPIS, ove jeseni program se nastavlja dvomesečnim rezidencijalnim boravcima dve švedske dizajnerke – Josefin Vargö i Julie Gamborg Nielsen.

Josefin Vargö razgovararaće o različitim potencijalima dizajna da stvara veze i iskustva između ljudi, kao i koncepte oblikovanja i izgradnje formi interakcije kroz različita čula, u kojima Josefin dizajnira nove načine doživljavanja situacije i materije.

Designer in Residence je multidisciplinarni međunarodni program posvećen rezidencijalnim boravcima srpskih autora kod partnerskih ogranizacija u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa.

Predavač

Josefin Vargö

Dizajnerka

Dolazi nam iz Švedske, iskoristila je priliku da pred kraj svog rezidencijalnog boravka u Novoj Iskri predstavi svoj projekat Taste the Change of Frequencies u restoranu Diagonala 2.0.

Fokusirana na projekte koji se tiču hrane, i različitih konteksta u kojima hrana može biti značajan deo novog, drugačijeg iskustva. Bazirana je u Stokholmu, gde je diplomirala na Konstfack univerzitetu, nakon što je veći deo života proveela u Japanu, Americi, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Libiji. Trenutno radi kao freelance dizajner i sarađuje sa velikim brojem različitih umetnika i dizajnera, radeći za klijente kao što su Nike, AWB, Converse, Norah, Media Surf Communications, Häberlein & Maurer, The Singleton, Roskilde Festival ili Byggstudio. Josefin je ko­osnivač UNDERVERK platfome za iskustveni dizajn, u Stokholmu, koji pruža konsultantske usluge u okviru iskustvenog dizajna kao i menadžerske usluge.