Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Dizajn interakcije

Poslednje javno predavanje u okviru ovogodišnjeg ciklusa NELT Edukativnog programa održaće istaknuti “medijski umetnik” iz Nemačke Niklas Roy.

23 Mar

Datum

Četvrtak, 23. mart

Predavač

Niklas Roy

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

Kraj marta označava kraj drugog ciklusa NELT Edukativnog programa, koji je realizovan od aprila 2016. godine, kroz saradnju Nove Iskre, G12 Hub i kompanije NELT. Specijalni gost programa ovim povodom je istaknuti berlinski medijski umetnik Niklas Roy, koji je za učesnike pripremio četvorodnevnu radionicu iz domena dizajna interakcije, a čiji će rezultati biti predstavljeni u okviru završnog događaja i izložbe zakazane za 25. mart.

Tokom ovog gostovanja, Nikas Roy će održati i javno predavanje u Novoj Iskri, u četvrtak 23. marta sa početkom u 18 h, tokom kojeg će predstaviti svoj rad i najznačajnije projekte, među kojiima su i mnoge nagrađivane interaktivne instalacije, kao i projekti koji su privukli veliku pažnju na blogovima i online medijima posvećenim medijskoj i interaktivnoj umetnosti.

Poslednje javno predavanje u okviru ovogodišnjeg ciklusa NELT Edukativnog programa održaće istaknuti “medijski umetnik” iz Nemačke Niklas Roy, koji je u svom radu bavi odnosom umetnosti i tehnologije, prvenstveno kroz kreaciju interaktivnih, mehaničkih instalacija.

Pored rada na umetničkim projektima, Roy često drži predavanja i radionice, što će biti slučaj i u Beogradu. Učesnici ovogodišnjeg NELT Edukativnog programa imaće priliku da sa Nikalsom učestvuju u četvorodnevnoj radionici Photon Attack!, čiji će rezultati biti predstavljeni u sklopu završnog događaja ovogodišnjeg ciklusa koji je zakazan za subotu, 25. mart od 19 h u galeriji Kolektiv (Karađorđeva 53). Ovom prilikom biće predstavljena i publikacija o drugom ciklusu NEP, kao i kratki film koji dokumetnuje celogodišnji proces tokom koga je održano osam radionica, sedam javnih predavanja i niz studijskih poseta i mentorskih sesija.

Kompanija NELT od aprila 2016. do marta 2017. godine organizuje drugi ciklus NELT edukatvnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. Cilj je da učesnici odabrani putem otvorenog poziva kroz timski rad steknu praktične veštine iz domena dizajna i novih medija, kao i da se inspirišu i osnaže u težnjama da svoje ideje pretvore u realne projekte.

Predavač

Niklas Roy

Multimedijalni umetnik

Koristi umetnost kako bi istraživao tehnologiju. Njegova istraživanja rezultiraju mehaničkim skulpturama, električnim mašinama, interaktivnim performansima i elektronskim spravama. Pre nego što se koncentrisao na umetničku karijeru, radio je kao režiser, 3D animator i supervizor za vizuelne efekte za nekoliko međunarodnih filmskih produkcija. Među njegovim poznatijim projektima su Pongmechanik (elektromehanička rekonstrukcija igre Pong), My Little Piece of Privacy (robotoička zavesa), Electronic Instant Camera (koja štampa slike na fiskalnom termo papiru), ili Perpetual Energy Wasting Machine.

 

Niklas Roy je primio niz priznanja za svoj rad, dok su njegovi projekti predstavljeni na brojnim izložbama i festivalima, među kojima su Nam June Paik Art Center (Jongin-si), ZKM (Karlsrue), Japan Media Arts Festival (Tokio), Kikk (Namur), La Gaite Lyrique (Pariz), Experimenta (Melburn), Ars Electronica (Linc), Elektra (Montreal), Microwave (Hongkong), Transmediale (Berlin), Siggraph (San Antonio/Anaheim), Todays Art (Hag), Prototype (Sao Paulo) i brojni drugi.