Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Do not touch! It is not a toy!

Ovog meseca, prvi gost programa Designer in Resdience (u okviru šire platforme Create in Residence) stigao je u Dizajn inkubator Novu Iskru, gde će tokom perioda od mesec dana raditi na svojim projektima, i upoznati specifičnosti lokalne dizajn scene i kulture.

20 Oct

Datum

Ponedeljak, 20. oktobar

Predavač

Pontus Johansson

Vreme

17:30h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan

O predavanju

U pitanju je dizajner “dečije kulture” (child culture) Pontus Johansson, dizajner proizvoda koji se fokusirao na razvoj projekata za decu. U okviru svog boravka u Beogradu, Pontus će se predstaviti predavanjem Do not touch! It is not a toy! kroz koje će predstaviti svoje polje delovanja i projekte na kojima trenutno radi.

Pontus Johansson je prvi od troje gostiju Nove Iskre i Beograda iz Švedske, a nakon njega Novoj Iskri će se pridružiti Sophia Litlhell tokom novembra, a zatim i Jenny Nordberg tokom decembra. Obe su dizajnerke proizvoda, nameštaja i enterijera posvećene istraživanju zanata i šireg uticaja dizajna na lokalne zajednice.

U okviru programa obezbeđeni su svi troškovi boravka kao i stipendija i stručna podrška organizacija-domaćina, a isti tretman imaće i tri izabrana dizajnera i dizajnerke iz Srbije, koji će u istom periodu boraviti u Malmeu – Mirjana UtvićNenad Dodić i Manja Lekić.

Program Designer in Residence je pre svega namenjen mladim, motivisanim autorima i profesionalcima iz širokog polja dizajn disciplina, a biće sproveden od strane tri istaknute organizacije iz Malmea – kulturni centar Stpln, Univezitet u Malmeu i Form/ Design Center – u saradnji sa Dizajn inkubatorom Nova Iskra.

Program podržavaju Švedski institut i Ambasada Švedske u Beogradu.

Predavač

Pontus Johansson

Dizajner

Rođen 1979. godine, a danas živi i radi u Geteborgu. Njegov pristup dizajnu uslovljen je ličnim iskustvom, pre svega kao predavača, mentora i volontera za različite projekte namenjene deci. Sa druge strane, posvećenost zanatima upotpunjuje sliku o njegovom radu, koji se u Švedskoj kroz neke od specijalnih edukativnih programa definiše kao Child Culture Design.

U svom radu se trudi da prevaziđe ulogu dizajnera kao osobe koja razvija forme fizičkih proizvoda, i da ponudi šire iskustvo i društveni značaj kroz participativne i zajedničke projekte sa decom i drugim kolegama. Trenutno radi na projektu razvoja dečijih igrališta u Ugandi kroz saradnju sa lokalnom zajednicom. Prethodno je radio u različitim domenima, od dizajna izložbi, animacije do produkt dizajna i vođenja radionica. Od nedavno se bavi i predavačim radom u višoj školi posvećenoj dizajnu. Sarađivao je sa Lysekils Kommun, Vandalorum Art Center, Sjumilahallen kulturhus, Kulturskolan, Euro Asia Group, Diners Journal New York, PS communication, Chillibussen AB, Uteveckling, Landvetter Int. airport i drugim partnerima i klijentima.