Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Obrazovanje budućnosti

Prvi panel u okviru programa Dometi digitalizacije, posvećen je obrazovanju, prvenstveno digitalizaciji sadržaja formalnog obrazovanja u osnovnim školama Srbije.

18 Apr

Datum

Četvrtak, 18. april

Vreme

18:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan ulaz

O tribini

U poslednje vreme uočava se porast broja inicijativa i organizacija koje se bave pitanjem digitalne transformacije u širem smislu te reči, kao i onih koje svoje mesto pronalaze u domenu obrazovanja.

Zašto je tema digitalizacije obrazovanja važna, šta ona podrazumeva, kako se sprovodi, i šta su dosadašnja iskustva i rezultati saznaćemo kroz razgovor sa predstavnicima Inicijative Digitalna Srbija, Fondacije Petlja, iz Ministarstva prosvete kao i predstavnicom granskog sindikata prosvetnih radnika iz Sindikata Nezavisnost.

Program se realizuje kroz partnersku saradnju sa Heapspace.

Program Dometi digitalizacije će kroz identifikaciju važnih tema, detekciju realnih izazova, mapiranje relevantnih aktera i zainteresovanih strana otvoriti diskusiju o procesu digitalne transformacije našeg društva u širem smislu, u oblastima kao što su: obrazovanje, kultura, infrastruktura, urbani i ruralni razvoj, biznis, kreativne industrije, zdravstvo i mnoge druge.

Predavači

Katarina Andjelkovic

Katarina Anđelković

Koordinatorka programskih aktivnosti - Petlja

Diplomirala na Odeljenju za sociologiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nakon toga je pet godina radila u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, gde je u delu obrazovanja vodila projekte poput „Digitalne škole“, konkursa „Digitalni čas“ i inicijative „Klikni bezbedno“, da bi iza rada u ministarstvu dve i po godine provela u Centru za promociju nauke radeći na međunarodnim projektima, popularizaciji i decentralizaciji nauke u Srbiji. Od kraja 2017. se vraća osnovnom i srednjem obrazovanju u domenu informacionih tehnologija kroz rad u Petlji, a promocijom i popularizacijom nauke se i dalje bavi u slobodno vreme.

Nemanja Djordjevic

Nemanja Đorđević

Programski direktor za obrazovanje - Inicijativa „Digitalna Srbija“

Rukovodi programima Inicijative „Digitalna Srbija“ u oblasti neformalnog i formalnog obrazovanja na svim nivoima. Ova neprofitna organizacija, koja trenutno okuplja 25 organizacija i kompanija iz najrazličitijih privrednih sektora, zalaže se za digitalnu transformaciju naše zemlje, a u obrazovanju vidi ključnu i povezujuću silu koja će obezbediti da se celokupno društvo razvija na savremenim znanjima i veštinama.

 

Na početku svoje karijere, Nemanja je rukovodio seminarom matematike i međunarodnim programima u Istraživačkoj stanici Petnica, koordinirao programom beogradskog Festivala nauke i projektom Noć istraživača. Nakon toga, radio je u kabinetu ministra prosvete Srđana Verbića kao posebni savetnik zadužen za inovacije, a 2015. izabran je na konkursu za direktora Centra za promociju nauke. Posebno je ponosan na mrežu naučnih klubova koji su tokom njegovog mandata otvoreni u 13 gradova širom Srbije i koji rade i danas.

 

Neposredno pre nego što se pridružio timu Inicijative „Digitalna Srbija“, osnovao je Legal Tech startap koji se bavio razvijanjem softvera za notarizaciju dokumenta na daljinu. Pored toga, Nemanja je autor Parka nauke na Adi Ciganliji, prvog takvog projekta u Srbiji, kao i interaktivne stalne naučne postavke u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Vesna Vojvodic

Vesna Vojvodić

Profesor srpskog jezika i književnosti i portparol Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ u okviru Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“

Nakon završenih osnovnih studija, magistrirala je i doktorirala u oblasti književnih nauka na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Već četvrt veka obrazuje, vaspitava i oblikuje mlade ljude u srednjoj školi. Osnivač je dramske trupe koja nastupa na festivalima za pozorišno stvaralaštvo mladih. Autor je i koautor udžbenika i brojnih naučnih radova. Učesnik je i izlagač na naučnim i stručnim skupovima i tribinama u zemlji inostranstvu. Veruje da sindikalni i humanitarni aktivizam imaju smisla sve dok ljudi tragaju za srećom, jednakošću, slobodom i socijalnom pravdom i dok su im važni dostojanstvo i solidarnost.

Katarina Aleksic

Katarina Aleksić

Savetnik ministra za digitalizaciju u obrazovanju

Nastavnica je informatike u OŠ "Branislav Nušić" u Beogradu. Veruje da je to najlepši posao na svetu. Zalaže se za odgovorno i smisleno korišćenje tehnologije u obrazovnom kontekstu. Mnogo razmišlja o svojim đacima i zato promoviše rano programiranje i problemsku nastavu, nadajući se da će njeni đaci razviti hrabrost i slobodu da misle.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi na poziciji savetnika ministra za digitalizaciju u obrazovanju. Trenutno se bavi osnaživanjem škola za samoprocenu digitalne zrelosti pomoću SELFIE instrumenta, revidiranjem Okvira digitalnih kompetencija nastavnika, organizacijom obuka nastavnika koji predaju u IT odeljenjima, implementacijom programa "Škole za 21. vek" i Knowledge Sharing programa.

Član je različitih obrazovnih stručnih tela na lokalnom i međunarodnom nivou, Scientix ambasador, pobednik evropskog takmičenja “eSkills for Jobs 2015” u kategoriji za izuzetnu upotrebu IKT-a u nastavi, MIE ekspert, koautor udžbenika za Informatiku i računarstvo, te dobitnica brojnih nagrada iz sfere metodike nastave informatike.

 

Jovana Tomic

Jovana Tomić

Projektni menadžer, Heapspace

Diplomirani politikolog za međunarodne odnose i master menadžer u domenu medija i kulture. Sedam godina je u industriji digitalnog marketinga i komunikacija. Njeno profesionalno iskustvo se proteže od vođenja galerije savremene umetnosti, preko rada u digitalnim agnecijama do kreiranja komunikacionih i digitalnih strategija u ICT sektoru. Angažovana na brojnim projektima decentralizacije kulture i podrške razvoju preduzetništva.