Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
26 Decembar 2016

Drugi broj magazina ZENT

Dugo očekivani drugi broj časopisa Zent sa temom Rad, konačno će ugledati svetlost dana na promociji 30.12.2016. u 19h u galeriji Polet (Cetinjska 15) gde ga možete kupiti po promotivnoj ceni od 500 rsd!

Zent, časopis za izvan-redno promišljanje sadašnjosti, u drugom broju donosi više od 20 radova – teorijskih tekstova, proznih, poetskih i vizuelnih intervencija i umetničkih projekata koji se na različite načine bave temom rada, njegovom kontekstualizacijom u savremenim uslovima kao i njegovim transformacijama kojima trenutno svedočimo.

Na promociji će govoriti vizuelni umetnik i arhitekta Milorad Mladenović, muzičar i režiser Luka Papić (poznat i kao Mangulica FM) uz moderaciju urednica časopisa Maje Kantar i Aleksandre Savanović. Nakon razgovora, druženje!

Danas kada nam država poručuje da smo lenji i da još od malih nogu treba da se pripremamo za okrutno globalno tržište u koje ćemo izgleda već kao četvoronošci biti bačeni, danas kada nam sa TV programa, fakultetskih govornica i stranica lifestyle magazina poručuju da ne možemo da radimo ako ne popravimo svoje ponašanje, ne promenimo svoje stavove i ne napunimo svoje CV-jeve neplaćenim internship- ima, danas kada ne samo da moramo da radimo nego moramo i da volimo to što radimo, kada moramo da budemo nasmejani i veseli na svojim radnim mestima, danas kada je poslovni uspeh gotovo jedino merilo ostvarenosti, a neuspeh uvek i isključivo naša lična krivica, danas kada je obrazovanje svedeno na obuku za posao, kada je i slobodno vreme postalo produktivno, kada je međuljudska komunikacija komodifikovana, danas kada se ostaci kulta radnika nekadašnje socijalne (socijalističke) države transformišu u kult rada kao takvog, u pustinji post-socijalizma, pitanja šta je to uopšte rad, a šta je posao, kao i kako, zbog čega i pod kojim uslovima radimo, pitanja su koja stoje nad nama kao kakav džinovki neonski bilbord na vrhu stambenog solitera.

Mi koji živimo u tim soliterima, u stanovima svojih roditelja, u tuđim stanovima koje sve teže sebi možemo da priuštimo, u stanovima koje smo kupili na kredit i za koje sada robujemo nemilosrdnim bankama, mi za koje gubitak posla znači gubitak osnovnih uslova za život, se pitamo šta kog đavola uopšte možemo da (u)radimo?

Autori/ke čiji su radovi objavljeni u ovom broju su: Velimir Andrejević, Franco Bifo Berardi, Jean Dreager, Ana Filipović, Sofija Gavrilović, David Greaber, Peter Handke, Ljiljana Ilić, Uroš Jovanović, Maja Kantar, Marija Marić, Tomislav Osmanli, Andrea Palašti, Dušan Perić, Jana Rastegorac Vukomanović, Miroslav Ružica, Aleksandra Savanović, Dean Spade, Borisav Stanić, Vladimir Stanković, Mladen Stilinović, Bojan Vasić i dr.

Drugi broj časopisa će na promociji moći da se kupi po promotivnoj ceni od 500 rsd u periodu od 19 do 22h, dok će akcija besplatne dostave za porudžbine preko sajta www.zentmagazine.com/poruci/ trajati do kraja februara 2017. godine.