Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Ekonomske i društvene uvjetovanosti (samo)upravljanja

Predavanje Tonija Pruga i poslednje javno predavanje  u sklopu Studija zajedničkog.

10 Feb

Datum

Petak, 10. februar

Predavač

Toni Prug

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

U predavanju ‘Ekonomske i društvene uvjetovanosti (samo)upravljanja: javni sektor i razvoj’, Toni Pruga, će biti analizirani razlozi zbog kojih je široko rasprostranjeno i dugotrajno učešće radnika i stanovnika u upravljačkim procesima države i javnog sektora retka pojava i šta zapravo država i javni sektor proizvode, te koja je njihova uloga u odnosu prema kapitalističkoj proizvodnji i svim nivoima razvoja: ekonomskom, društvenom i ljudskom.

U privatnom sektoru je jasno da se modeli upravljanja pravdaju privatnim vlasništvom, te da je proizvodnja svih sektora uvjetovana nizom ekonomskih i društvenih zadatosti koje mahom proizlaze iz dominantne uloge kapitalističke proizvodnje.

Uključite se u Facebook live prenos predavanja! Svi zainteresovani koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju javnom predavanju, imaće priliku da ga prate uživo preko facebook stranice Nove Iskre.

Studije zajedničkog će kroz niz predavanja i radionica pokriti teme poput promišljanja različitih alternativa kapitalizmu, nasleđa i mogućnosti samoupravljanja, te mogućnostima tehnološkog, ekonomskog i urbanog razvoja koji je vođen idejom opšteg ili zajedničkog dobra, odnosno commons.

Program će kroz predstavljanje i analizu primera dobrih praksi u različitim kontekstima, ali i kroz teorijski okvir, polaznicima približiti raznolike vidove organizacionih struktura koje daju uspešne rezultate, a čija iskustva mogu biti korisna i za druge lokalne kontekste kada je u pitanju upravljanje i korišćenje zajedničkih resursa. Istovremeno, Studije će se baviti kolaborativnim praksama, kao i formama i modelima svojinskih odnosa koji se obrazuju oko ideje commons-a.

Studije organizuju Nova IskraMinistarstvo prostora i Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a realizuju se uz podršku fondacije Heinrich Boell.

 

Predavač

Toni Prug

Socioekonomski analitičar

Toni Prug je doktorirao na Queen Mary, University of London na promišljanju promena države i ekonomije u svrhu širenja egalitarne i participatorne proizvodnje i alokacije. Istražuje specifičnosti društvenih formi proizvodnje i njihovog uticaja na razvoj.