Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Emir Šehanović

Vizuelni umetnik

Rođen 1981. godine u Tuzli, u Bosni i Hercegovini. Krajem devedesetih bio je aktivni učesnik lokalne ulične scene pod pseudonimom Aorta. Njegova biografija je ispunjena mnogobrojnim angažmanima - od uličnih umetničkih projekata, preko samostalnih i kolektivnih izložbi, sve do osnivanja umetničke grupe Manufaktura u Tuzli, kao i regionalne inicijative Art of Asfalt.

Esh je dobio međunarodno priznanje za svoje muzičke projekte, video, digitalne printove i multimedije. Paganska tradicija, sujeverje i okultni su neke od stalnih tema prisutnih u njegovom radu, a kolaž i asamblage su njegovi omiljeni instrumenti. Finalni rezultat može biti kolaž, štampa ili prostorna intervencija bazirana na digitalnom, ali kombinovana sa neočekivanim materijalima koji imaju duboku kulturnu vrijednost za autora. Prostor dobija poseban tretman u njegovim radovima, bilo da se radi o intervenciji u javnom prostoru ili klasičnom formatu slike.

On je do sada predstavio izložbe u Njujorku, Tokiju, Atini, Zagrebu, Ljubljani, Beču, Sofiji, Beogradu, Štutgartu, Heilbronnu, Herceg Novom i drugim gradovima u regionu, dok je redovni učesnik Festivala Škver i MUU u Mali Lošinj i Zagreb. Njegovi radovi se često mogu videti na stranicama relevantnih blogova i umetničkih časopisa.