Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Fab Inicijativa

Nevena Popović, jedna od osnivačica Fab Inicijative će predstaviti samu organizaciju kao i konferenciju FABelgrade 2016.

3 Mar

Datum

Četvrtak, 3. mart

Predavač

Nevena Popović

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O radionici

Nevena Popović, jedna od osnivačica Fab Inicijative će predstaviti samu organizaciju kao i konferenciju FABelgrade 2016. Nevena će predstaviti rad u oblasti digitalne fabrikacije, kao i fab labove u nauci i STEM sferi, obrazovanju, dizajnu i arhitekturi, preduzetništvu, održivom razvoju i robotici.

Fab Inicijativa je neprofitna organizacija koja se bavi osnivanjem fab labova (radionica za digitalnu fabrikaciju) i pružanjem podrške preduzetništvu u nauci i kulturi (STEAM), sa fokusom na žensko preduzetništvo. Osnivači Fab Inicijative su Ivana GađanskiNevena Popović i Zorana Kurbalija Novičić. U saradnji sa Istraživačkom stanicom Petnica i Univerzitetom Metropoliten i pod pokroviteljstvom Norveške ambasade, Fab inicijativa je formirala Fab lab Petnica, dok su u 2013. pokrenuli Fab Forum 2013 – prvu konferenciju o ženskom preduzetništvu u biotehnologiji.

Predavanje naslovljeno Fab Inicijativa biće održano u Novoj Iskri u četvrtak, 3. marta u 17:30 h.

Ove godine, Fab Inicijativa pokreće prvu regionalnu konferenciju o digitalnoj fabrikaciji i fab lab konceptu – FABelgrade 2016 – pod pokroviteljstvom Američke ambasade, koja se održava od 14. do 15. maja 2016, u saradnji sa Fab lab Beograd i Polyhedra fab labom. Fab Inicijativa u saradnji sa Polyhedrom takođe radi i na pokretanju prvog projekta posvećenog primeni 3D štampe u biomedicini u Srbiji, u okviru koga će se raditi i na izradi 3D bioprintera, i vodi projekat formiranja prvog biotek fab laba u Tehnološkom parku u Inđiji, zajedno sa Centrom za Bioinženjering-BioIRC.

Predavač

Nevena Popović

Producent

Nevena Popović je po obrazovanju producent i menadžer u kulturi. Kroz rad u Fab Inicijativi spojila je svoja interesovanja za umetnost i tehnologiju. Tokom školovanja na FDU u Beogradu, Nevena se bavila razvojem Stanice – Servisa za savremeni ples, kroz osnivanje medijateke savremenog plesa, prve takve na ovim prostorima. Kasnije se okreće kreativnim industrijama kroz rad na audio-vizuelnoj produkciji. Kroz rad u vodećoj gejming kompaniji sa ovih prostora Eipix Entertainment, prelazi sve više u IT sferu. Fab Inicijativa joj pruža mogućnost da sublimira svoja interesovanja, a da u međuvremenu pomogne drugima da se upoznaju i izraze kroz digatalnu fabrikaciju.