Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
28 Oktobar 2019

Food is culture: Kandidujte lokalne prehrambene proizvode koji će biti sačuvani od zaborava u Riznici ukusa

 

Takmičenje za evropske građane kreće danas

Projekat Food is Culture pokreće novi izazov: Nakon takmičenja za kuvare i učenike škola, stiže prilika da svi građani Evrope aktivno učestvuju u novom takmičenju. Od danas do 15. marta 2020. svi mogu kandidovati jedinstveni prehrambeni proizvod iz svojih lokalnih gastronomskih tradicija da postanu deo Riznice ukusa. Ova inicijativa Slow Food organizacije, katalog namirnica kojima preti izumiranje i koje su deo kulture, istorije i tradicije celog sveta, trenutno ima preko 5.000 unosa.

Pravila učešća su jednostavna: samo kliknite na sledeći link (https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-we-do/the-ark-of-taste/nominations-from-around-the-world/nominate-a-product/) i pružite što je moguće više informacija o hrani odnosno namirnici koji kandidujete: njenom imenu, kako se koristi u kuhinji, kako je povezana sa lokalnom kulturom i istorijom i karakteristikama koje je čine jedinstvenom. Na kraju takmičenja žiri će izabrati jedan izuzetan proizvod koji će se predstaviti na međunarodnoj izložbi Hrana je kultura (Food is Culture) posvećenoj Riznici ukusa i zaštiti biodiverziteta. Izložba je prvo gostovanje imala u Stokholmu, a od 11. do 27. oktobra je bila postavljena u Beogradu, nakon čega će putovati po evropskim muzejima. Pobednik će imati priliku da provede vikend u mestima Lange i Roero u severnom italijanskom regionu Pijemont.

Pravila takmičenja možete pročitati ovde https://a2e5c2y9.stackpathcdn.com/wp-content/uploads/2019/10/Contest_cittadini_Food_Culture_ENG.pdf

Projekat Food is Culture ima za cilj da osvesti građane Evrope da je gastronomska baština sredstvo za izražavanje njihove zajedničke pripadnosti Evropi i bolje razumevanje bogatstva i jedinstvenosti evropske kulturne raznolikosti. Moramo posvetiti više pažnje očuvanju i promovisanju naše zajedničke baštine hrane. Slov Food radi na tome dugi niz godina, katalogizirajući rizične namirnice iz celog sveta na Kovčeg ukusa.

Food is Culture je projekat finansiran od strane evropskog programa Kreativna Evropa, uz doprinos Fondazione CRC di Cuneo, predvođen od strane organizacije Slow Food sa svojim partnerima Kinookus, Europa Nostra, Nova Iskra Creative Hub, Transpond AB. Izložbu u Beogradu je podržalo Ministsrtvo kulture i informisanja Republike Srbije.