Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Foreveryone.net

Ove srede vas pozivamo na projekciju filma Foreveryone.net i razgovor Renate Avile i Slobodana Markovića o budućnosti ali i nastanku interneta.

27 Dec

Datum

Sreda, 27. decembar

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O prezentaciji

Ove nedelje u Novoj Iskri ćemo se ponovo posvetiti temi – net neutrality. Ove srede vas pozivamo na projekciju filma Foreveryone.net i razgovor Renate Avile i Slobodana Markovića o budućnosti ali i nastanku interneta, priču njegovog osnivača kao i principe kojima se vodio.

Film Foreveryone.net povezuje potencijalnu budućnost interneta sa malo poznatom pričom o njegovom nastanku. 1989. tridesettrogodišnji računarski programmer Tim Berners Lee je izumeo World Wide Web i njegova vizionarska odluka da ga učini besplatnim i pristupačnim resursom za sve je izazvala globalnu revoluciju u komunikaciji. Tim je proglasio internet ljudskim pravom i zahtevao je onlajn magna carta-u kako bi zaštitio privatnost i slobodni govor na Internetu, kako bi proširio povezanost populacija bez internet i pristupa zadržao princip jedan web za sve.

Film traje 35 minuta.

Timova dramatična priča povlači pitanje: Hoćemo li se boriti za veb kakav želimo, ili će nam biti oduzet?

Predavači

Renata Avila Guatemala

Renata Avila

Advokat

Renata Avila (Gvatemala) je advokat u domenu međunarodnog prava i zagovarač digitalnih prava. Specijalizovana za intelektualnu svojinu i tehnologiju, a njen rad se bavi ključnim tačkama preseka ljudskih prava, informacija, tehnoloških promena i razlika između globalnog sjevera i juga. Kao advokat u Gvatemali, Avila je zastupala žrtve genocida i drugih zloupotreba ljudskih ljudskih prava, uključujući istaknutog lidera i dobitnika Nobelove nagrade za mir Rigobertu Menchu Tumu. Kao deo svog dugogodišnjeg zalaganja u oblasti Interneta i ljudskih prava, zajedno sa svetski poznatim pronalazačem Sir Tim Berners Lee-em vodi globalnu kampanju za zaštitu ljudskih prava u digitalnom dobu, u više od sedamdeset pet zemalja. Avila je u Odboru Creative Commons-a, povjerilac je Courage Fondacije - organizacija koja se bavi pružanjem pomoći uzbunjivaču u riziku - i član Savetodavnog odbora Diem25, istražujući potencijale decentralizovanih tehnologija u Evropi. Trenutno je bazirana u Beogradu i Gvatemali, piše knjigu o digitalnom kolonijalizmu i savetuje Web Foundation o novim strategijama digitalne jednakosti. Takođe predstavlja civilno društvo u Odboru OECD-a za digitalnu ekonomiju.

Slobodan Markovic UNDP

Slobodan Marković

Informatičar

Slobodan Marković radi kao tehnički savetnik za digitalnu upravu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Već gotovo 20 godina aktivno učestvuje u zastupanju i formulisanju IKT politika u Srbiji. Pre angažmana u UNDP, radio je u Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) kao savetnik za IKT politiku i odnose sa internet zajednicom. Između 2014. i 2017. bio je član Multistakeholder Advisory Group (MAG), koja savetuje Generalnog sekretara UN o održavanju svetskog Foruma o upravljanju internetom (IGF). U periodu od 2008. do 2012. bio je specijalni savetnik ministarke u Ministarstvu telekomunikacija i informacionog društva, gde je učestvovao u donošenju niza propisa iz oblasti telekomunikacija, e-uprave i e-poslovanja. Godine 2010. uručena mu je nagrada „e-Trgovina AWARD“ za decenijski doprinos razvoju e-poslovanja u Srbiji.