Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

From ice to wild boar – material focus and sustainable choices

U Novoj Iskri biće održano predavanje Julie Gamborg Nielsen.

5 Nov

Datum

Četvrtak, 5. novembar

Vreme

17:30h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

U okviru programa Designers in Residence, koji od 2014. godine zajednički realizuju Nova Iskra i Švedski institut zajedno sa nizom partnera iz Švedske uključujući i IASPIS, ove jeseni program se nastavlja dvomesečnim rezidencijalnim boravcima dve švedske dizajnerke –Josefin Vargö i Julie Gamborg Nielsen.

 

U okviru rezidencijalnih programa, gosti uzimaju učešće u redovnom edukativnom program Nove Iskre, pa će ove nedelje svoj rad predstaviti Julia Gamborg Nielsen. U predavanju naslovljenom From ice to wild boar – material focus and sustainable choicesJulia će prezentovati svoj rad i pričati o odlukama koje usmeravaju njen dizajn proces.

U okviru predavanja će se fokusirati na prirodu i negu, o mogućnostima koje se nalaze u različitim materijalima i tehnikama kroz iskorišćavanje resursa u našoj blizini, sa fokusom na održivost i ekologiju.

Takoće fokus će biti i na radu sa primarno lokalnim materijalima i produkcionim metodama, koje nam pružaju veću kontrolu u samoj produkciji kao i svim aspektima dizajnerskog rada.

 

Designer in Residence je multidisciplinarni međunarodni program posvećen rezidencijalnim boravcima srpskih autora kod partnerskih ogranizacija u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa.

Predavač

Julia Gamborg Nielsen

Julia Gamborg Nielsen

Dizajnerka

Dizajnerka nameštaja, koja nalazi inspiraciju u prirodnim formama koje često aplicira na identifikovane predmete praktične primene. Julia je studirala umetnost i teži kreiranju skulptoralnih komada. Njeno odrastanje u Africi i Aziji uticalo je na uvažavanje organskih ornamenata, struktura i repeticije. Julija radi sa zanatlijama, u čemu je spajanje kvaliteta, detalja i materijala od presudne važnosti. Njeni radovi su publikovani u mnogim časopisima kao što su Elle Interior, Plaza, Hemslöjd, Auktionsverket, Arkitekten, Hus och Hem, Nya Rum, Bruno, Svensk Form i Sköna Hem.